İsrail'in 'Demir Kubbe'si Çöktü

Muhammed Çınık

Muhammed Çınık

Günümüzde Rusya'nın, Ukrayna'ya uyguladığı işgale karşı durup Ukrayna'ya kendisini savunması için yardım paraları toplayan ülkeler yaklaşık 100 yıldır İsrail'in Filistin topraklarına olan işgale sessiz kalmıştı.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' isimli kapsamlı saldırılarda bulunmuştu. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, silahlı gruplar bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.Özellikle atılan roketlerin bir kısmının İsrail'in başkenti Tel Aviv'e düşerek hasara sebep olduğunu yayımlanan görüntülerden gözlemlemek mümkün. Peki tüm dünyanın dilinde olan ve özellikle son günlerde devamlı başarısından söz edilen Iron Dome (Demir Kubbe) sistemi aktifken, bu saldırılar nasıl yapılabildi? Hamas güçleri nasıl bu kadar hasar verebildi? Aslında Hamas ilk kez roket saldırısında bulunmuyor. Daha önce çok kez saldırıda bulunmuştu ama 2018 ve 2021 yılında yaptığı roket saldırılarında Iron Dome ‘u tanımış ve zafiyetini bulmuştu.



Irone Dome (Demir Kubbe) Sistemi Nedir?
Iron Dome (Demir Kubbe) sistemi, tamamen İsrail ile mücadele eden örgütlerin ellerinde bulunan roketleri önlemeye yönelik olarak geliştirildi. Şimdiye kadar İsrail'in çatışma ortamında en çok kullanılan silah sistemlerinin başında geldiğini söylemek mümkün. Iron Dome (Demir Kubbe) ‘Tamir' adı verilen güdümlü füzelere sahip bir hava savunma sistemi. Bu füzeler aktif radar güdümüne sahip olmasının yanında her hava şartında da çalışabiliyor. Füzelerin menzilinin 70 km olduğu söylense de 250 km civarında menzile sahip olduğu söylenmekte. İsrail kaynaklarına göre Iron Dome (Demir Kubbe) sisteminin %95 oranında başarıya sahip olduğu söyleniyor ama bazı yerel kaynaklarda, 2021 yılındaki Hamas tarafından atılan 400 füzenin 300 ü imha edilememasini kanıt göstererek başarı oranın daha düşük olduğu söyleniyor. Peki hangisi doğru?

Aslında İsrail kaynaklarının verdiği bilgiler doğru. Iron Dome (Demir Kubbe) sisteminin uçuş profillerini takip edip atılan füzelerin nereye düşeceğini hesaplayabilme özelliği var.
Yani bu şu demek, oldu ki bir roket atıldı ama bu roket atıl boş bir bölgeye düşecekse Iron Dome (Demir Kubbe) bu rokete herhangi bir müdahalede bulunmama kararını verebiliyor aslında bahsettiğimiz %95'lik başarı buradan geliyor. Fakat bu özelliğine rağmen 07 Ekim 2023 tarihinde atılan füzelerden bazıları şehrin göbeğine düşüp bazı can kayıplarına, askeri bölgelerde maddi hasara yol açtığını gördük. Hamas 07 Ekim tarihinde yaklaşık 4 bin adet roket ile saldırıda bulundu. Iron Dome (Demir Kubbe) sistemi bunların birçoğunu önleyemedi sebebi sistemin doyum noktası dediğimiz noktaya ulaşmasındandı.

‘Satürasyon Saldırısı'
Hamas güçlerinin Iron Dome (Demir Kubbe) sisteminin açığını çok fazla roket saldırısında bulunarak sistemi doyum noktasına ulaştırmış yani satüre etmiş oldu. ‘Satürasyon saldırısı', hedef alınan bölgeye atılabilecek çok sayıda mühimmatın atılmasıyla hava savunma sisteminin savunma mekanizmasındaki refleksi en aza indirgemek olduğunu söyleyebiliriz. Hamas güçleri ‘Satürasyon saldırısı' tekniğini kullanarak Irone Dome'un başarı yüzdesinin indirebilecekleri en alt seviyeye çekmiş oldu. Düz mantık ile bakmak gerekirse Hamas güçleri Iron Dome'un reflekslerini azaltmak için sadece ‘Satürasyon saldırı' tekniğini kullanacaklarsa sürekli füze atmak zorundalar.