TÜRKİYE’NİN GÖRÜNMEZ UÇAĞI: ANKA-3

Muhammed Çınık

Muhammed Çınık

ANKA-3 en iyilere meydan okuyarak, radarda neredeyse görünmeyen kuyruksuz yapısıyla İHA alanında yeni bir sayfa açacak.

2023 Mayıs ayında Türker Akıncı ve Mete Yarar ile birlikte TUSAŞ'a ziyarette bulunma ve ANKA-3'ü yakından görme şansımız olmuştu. Mühendislerin eserleri hakkında bilgi verirkenki o heyecanından ANKA-3 ‘ün ne kadar başarılı bir şaheser olduğunu anladık.

ANKA-3, TUSAŞ tarafından üretilen ses üstü olmayan jet motorlu, ‘Stealth ‘ yani düşük görünürlük özelliği ve yüksek yük taşıma kapasitesine sahip insansız muharebe uçağı.
Mühendislerle sohbetimizde, ANKA-3 hakkında en çok söylenen şey bu uçağın inmek istememesiydi. Manevra kabiliyetinin, kalkış yeteneğinin, muharebe üstünlüğünün sanki yıllardan beri uçan bir İHA gibi olduğunu aktarmışlardı.

İHA'nın yapımında ve testlerinde herhangi bir sıkıntı olmadığını, olsa bile halledebilecek bilgi ve tecrübelerinin olduğunu bizlere hem aktarıp hem de hissettirdiler. Mühendislerin aktardıklarına göre MİLLİ Muharip Uçak KAAN'ın pilotu, ASELSAN tarafından geliştirilen elektronik bir kumanda sistemine sahip kask sayesinde hem ANKA-3'ü kontrol edebilecek hem de ANKA-3'ün silah istasyonlarında bulunan mühimmatları ateşleyebilecek. Sizlere aktardığım bilgiler ANKA-3'ün özelliklerinin birkaçı veya basına sunulan tarafı, zamanla diğer özelliklerini de öğreneceğiz.

Yakın zamanda bütün testlerini tamamlamış ANKA-3'ü ve gece gündüz, kar kış demeden çalışan insanların emeklerinin karşılığını semalarımızda görmüş olacağız. ANKA-3 semalarımızda olduğu zaman yerli ve milli olan herkesin göğsünün kabaracağından ve gururlanacağından eminim. Her zaman dediğimiz gibi Türkiye savunma sanayisinde bir destan yazıyor bizler de bu destana tanıklık ediyoruz.

Muhammed Çınık