IŞİD ABD VE İNGİLTERE'YE NİYE SALDIRMIYOR?

Mehmet Orhan

Mehmet Orhan

Amerika, Suriye mevzilerini vurdu. Seksen Suriyeli asker öldü, yüzden fazlası yaralandı. Hemen ardından İsrail, Suriye topraklarını bombaladı iki Suriyeli yaşamını yitirdi. Ve daha 24 saat geçmeden bir Suriye uçağı düşürüldü. Kimin düşürdüğü meçhul ama şüpheler ABD üzerinde yoğunlaşıyor. IŞİD, “Uçağı biz düşürdük” dese de pek inandırıcı değil. Rusya, ABD'nin Suriye askerlerini bombalamasını tehlikeli bulduğunu açıklarken, Rus medyasında yapılan yorumlar, ABD'nin aslında IŞİD'i desteklediği yönünde.

CİA'nın tüm sırlarını deşifre ettiği için, ABD'nin hakkında “vur” emri çıkardığı, eski CİA ajanı Edward Snowden: “İŞİD bir aja devlettir. IŞİD'i ABD, İngiltere ve İsrail kurdu” demişti. Snowden'e göre, CİA, MI6 ve MOSSAD tarafından kurdurulan İŞİD'in kurulmasının temel amacı, israil'in güvenliğine hizmet etmekti. Peki bu nasıl olacaktı? IŞİD, Ortçadoğu'da İsrail'e karşı olan gruplara saldırıya geçecek ve böylece bu guruplar kendi aralarında savaşarak zayıflayacak, İsrail'e tehdit olmaktan çıkacaklardı. Nihayet böyle de oldu.

IŞİD Hangi ülkelere Saldırıyor?

2003 yılında Irak El kaidesi olarak kurulan ve sonradan IŞİD adını alan örgüt, kuruluşundan bu yana İslam coğrafyasında kan akıtıyor. Suriye, Irak ve Türkiye İSİD'in hedefindeki İslam ülkeleri. Avrupa'da ise Fransa ve Belçika.

Peki Amerika, İngiltere ve Almanya neden İŞİD'in ilgi alanında değil hiç düşündünüz mü? Ya İsrail? IŞİD bugüne kadar İsrail'de tek bomba patlatmadı, tek kurşun atmadı. İsrail'in IŞİD ile ilgili sessizliğini neye borçluyuz acaba? İstiklal Caddesi'nde İsrailli turistleri hedef alan saldırı eğer tesadüf değilse, İsrail'e bir mesaj içeriyor olmalıydı. O saldırıdan sonra bile İsrail doğrudan IŞİD'i hedef alan açıklama yapmadı. Genel anlamıyla terörü kınayan beylik laflarla yetindi. 2001'de Newyork'ta Dünya Ticaret Merkezi'ni havaya uçuran, Pentagon'u bombalayan El Kaide, nasıl olmuşta 15 yıldır anlaşılmaz bir suskunluğa bürünmüştü? İŞİD, kendini baş düşman ilen eden ABD'de nasıl oluyor da mantar tabancası bile patlatma gereği duymuyordu? İngiltere de ne hikmetse İŞİD'in tek bir saldırısına uğramadı. Almanya da öyle.

Peki IŞİD'in Fransa ile derdi neydi?

Filistin'i devlet olarak tanımaya hazırlanan Fransa, ertesi gün Charli Hepdo saldırısıyla bir deprem yaşadı. Bir yıl sonra tiyatro baskınında 100'den fazla Fransız otomatik tüfeklerle taranarak katledildi. Fransa AB ülkeleri arasında daha bağımsız politika sürdürmek isteyen bir ülke. Almanya ve İngiltere arasındaki ortak bağlar Fransa için çok geçerli değil. Bu yüzden, birileri Fransa'ya ayar mı vermeye çalışıyor? Son olarak çalışma yasasını bahane eden işçilerin tam da bu dönemde ülkeyi karıştırmaları tesadüf mü? Yoksa gezi olaylarıyla Türkiye'yi dizginlemek isteyen güçler, işçi hareketleri ile Fransa'yı hizaya getirmeye mi çalışıyor? Ve İsrail tüm bu senaryoların neresinde?

İsrail'in geleceğini garanti altına almak adına, ABD ve İngiletere'deki Yahudi lobisi tüm gücüyle yükleniyor. Suriye'deki savaşın on yıllarca sürmesini istiyorlar. İsrail ise bu süreçte Filistin'deki hesabı kapatmayı düşünüyor. Acaba Filistin'in defteri dürüldüğünde. Çıkarılacak bir Üçüncü Dünya Savaşı'nda haritalar yeniden çizilip, İsrail'in vaad edilmiş topraklara kavuşması mı sağlanacak? Ne dersiniz?