Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

''Belçika'nın Renkleri''

1 Mayıs 2012 Salı günü yayınlandı Belçika’da her geçen yıl daha büyük coşkuya sahne olan ‘‘Belçika’nın Renkleri’’ yarışması bu yıl yine rengarenk görüntülerin yaşanmasına sebep oldu.

Brüksel’de sahne alan onlarca çocuk kültürel farklılıklara rağmen birlikte yaşam ve dostluğa dair çarpıcı mesajlar verdi. Belçika – Türk Diyalog ve Dostluk Derneği (BELTUD)’ün üç yıldır düzenlediği “Belçika’nın Renkleri” şarkı, şiir ve özel beceri yarışması Brüksel’in önde gelen kültür merkezlerinden Flagey’de düzenlendi.

Üç balkonlu salonu dolduran Belçikalı, Türk, Faslı ve Afrikalı vatandaşlar genç yeteneklerin sahne performanslarına ellerindeki Türk ve Belçika bayraklarını sallayarak eşlik etti. Belçika’nın Renkleri Ödül Töreni akşamına Brüksel Devlet Bakanları Bruno De Lille ve Emir Kır, Brüksel Bölge Milletvekili Mahinur Özdemir gibi siyasetçilerle, devlet erkanından isimler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve sanatçıların yanı sıra toplumun farklı kesimlerinden çok sayıda seçkin davetli topluluğu iştirak etti.

Flamanca, Fransızca ve Türkçe şiir, şarkı ve özel yetenek alanlarında ilk üç derece için yarışan gençlerin sahne aralarında horon ve zeybek gibi Türk halk oyunların yanı sıra Flaman ve Valon halk oyunları da izleyenler tarafından büyük alkış aldı. Aşık Veysel’in ‘uzun ince bir yoldayım’ türküsü Flamancaya tercüme edilerek sazlarla söylenmesi duygulu anların yaşanmasına sebep oldu. Flamanca, Fransızca ve Türkçe şarkı ve şiirlerin yanı sıra evrensel dil olan enstrümanlarla programa katılan çocuklar “Farklı diller ortak duygular” diyerek topluma kök salan ırkçılık ve ayrımcılık gibi hastalıklara inat sevgi ve arkadaşlık mesajı verdi.

Çocuklar barış ve diyalog tablosu oluşturdukları gecede yarışma konseptine uygun olarak da ‘öteki’ini tanımak adına kendi ana dillerinden farklı dillerde şarkı ve şiirler seslendirdi. Öyle ki binden fazla davetlinin izlediği yarışmada Flaman çocuklar Fransızca ve Türkçe şarkılar söylerken, Frankofon çocuklar da Flamanca ve Türkçe şiirler paylaştılar. Program öncesi söz alan BELTUD Başkanı Seval Kayman da bu noktaya değinerek, “Bir kişiyle kendi dilinde konuşmak onu daha iyi tanımaya atılan ilk adımdır. Farklı diller konuşuyor olabiliriz ancak duygularımız ortak. Biz Belçika’da yaşayan toplumlar arasındaki dostluğu ve anlayışı ilerletmek istiyoruz.” şeklinde konuşarak amaçlarını ortaya koydu.

Programda en çok ilgi gören çocukların başında altı yaşındaki minik Şeyma geldi. Adele’nin dünyaca ünlü Rolling In The Deep parçasını seslendiren minik Şeyma sesi, mimikleri ve sempatik hareketleri ile dikkat çekti. Aynı zamanda çello tarzı viyolonsel müzik enstrümanı ile kendi bestesi olan ve ‘Barış Evi’ manasını taşıyan Darüsselam parçasını canlandıran ve özel beceri kategorisinde birinci olan Vermeirsch Felix’in doğu ve batı müziğinin açıktan tınısının hissedildiği müzik ziyafeti de çok beğenildi. Maide Avcı ise ‘Le Corbeau et Le Renard’ şiir şovu ile branşında birinciliği üstlenirken, Türkçe şarkı dalında Sertap Erener’in ‘Rengarenk’ şarkısı ile ipi göğüsleyen Kadila Nzuzi Gloria performansıyla dikkat çekti. Çocuklar program sonunda adeta kenetlenerek özel olarak hazırlanan, söz ve müziği müzisyen Ferhat Özaşık’a ait olan “Gel kardeşim” parçasını birlikte söyleyip ellerindeki Belçika bayraklarını da sallayarak renkli bir tablo oluşturdu .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı