Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Salihi'nin Ankara temasları

9 Ağustos 2012 Perşembe günü yayınlandı İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, bazı konulardaki görüş farklılıklarına rağmen İran ve Türkiye'nin ilişkileri daha da geliştirme niyetinde olduklarını söyledi.

Devlet televizyonu IRINN, Salihi'nin, Ankara ziyaretine ilişkin yaptığı açıklama ve değerlendirmelere yer verdi.

Ankara ziyaretini "zamanında ve yararlı", ikili ilişkileri de "olumlu ve yapıcı" olarak değerlendiren Salihi, ''İki ülke, ilişkilerin daha da derinleştirilmesi amacını taşıyor. Tabi ki görüş ayrılıkları da var, ancak bunların ilişkiler üzerinde olumsuz etkisi yok'' diye konuştu.

Türkiye'nin, bazı İranlı yetkililerin açıklamalarından duyduğu rahatsızlığı ifade ettiğini belirten Salihi, Türkiye tarafından İran'a karşı olumsuz bir yaklaşıma şahit olmadıklarını söyledi.

İranlı bazı yetkililerden, açıklamalarında farklı açıları da dikkate almaları ricasında bulunan Salihi, Türkiye ile dostluk ve yakınlık ortamına önem verdiklerini kaydetti.

Salihi, ziyaretinde Suriye'de kaçırılan İran vatandaşlarının serbest bırakılmasının yanı sıra bu ülkedeki durumun da ele alındığını bildirdi.

Suriye'de daha önce de kaçırılan İranlıların serbest bırakılmasında Türkiye'nin rolü ve tecrübesine değinen Salihi, Suriye'deki silahlı grupların çok çeşitli olduğunu ve Türkiye'den bunların tamamına ulaşmasının beklenemeyeceğini ifade etti.

Rehinelerin kurtarılması için çalıştıklarını belirten Salihi, İran vatandaşlarının serbest bırakılmasında Türkiye'nin elinden geleni yapacağından emin olduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinde Suriye konusunun da ele alındığını anlatan Salihi, doğal sürecinde ve yabancı ülkelerin müdahalesi olmadan, Suriye'deki sorunun çözümü için işbirliği yapılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'de bulunan Suriyeli bazı muhaliflerin müzakere için İran'a gelmeleri önerisinde bulunduklarını belirten Salihi, ''İran İslam Cumhuriyeti, şiddetin bitmesi ve müzakere ortamının oluşmasını istiyor. Bu yüzden taraflar arasındaki görüşmelere evsahipliği yapmaya hazır'' dedi.

Muhabir: Kerim Gülbetekin

Yayıncı: Göksel Sözer


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı