Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Ermenistan'da zafer Sarkisyan'ın

20 Şubat 2013 Çarşamba günü yayınlandı Ermenistan’da gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerini, yüzde 58.64 oranla kazanan mevcut Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, ikinci 5 yıllık döneme hazırlanıyor.

Ermenistan Seçim Merkezi verilerine göre Sarkisyan, oyların 771.669’unu aldı. Toplamda oy kullanan kişi sayısı ise 1 milyon 518 bin 407 olarak açıklandı.

Sarkisyan’ın en büyük rakibi Raffi Hovhannisyan oyların yüzde 36.77, Hrant Bagratyan yüzde 2.12, Paruyr Hayrikyan yüzde 1.23 ve diğer adaylar Vardan Sedrakyan, Andreas Ghukasyan ve Arman Melikyan ise yüzde 1’in altında oy aldılar.

SEÇMEN SANDIK BAŞINA GİTMEDİ

Ermenistan’da altıncısı gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerine seçmenin ilgisi düşük seviyede kaldı. Ermeni yayın organları bu seçimlerde 123 bin kişinin oy kullanmadığını, bu sayının önceki seçimlerde 85 bin olduğunu belirtti.

Bu konuda, 2008 yılında yapılan seçimlerde muhalefet ve iktidar yanlıları arasında yaşanan kanlı 1 Mart olaylarının da büyük etkiye sahip olduğunu belirten uzmanlar, seçmenin demokrasiye olan inancının güçlendirilmediğinin altını çiziyorlar.

Seçimler öncesinde ülkenin güçlü siyasetçilerinden, ilk cumhurbaşkanı 67 yaşındaki Levon Ter Petrosyan yaş haddi sebebiyle seçimlere katılmayacağını, Müreffeh Ermenistan Partisi lideri Gagik Tsarukyan ise sebepsiz olarak seçimlerde yer almayacağını belirtmişti.

Çeşitli siyasilere göre, ilginç gelişmelerin yaşandığı cumhurbaşkanlığı seçimleri Ermenistan’da protesto kültürünün geliştiğini de gösteriyor. Taşnak Partisi ve Komünist Parti’nin seçimleri boykot ederek, seçmenin mevcut iktidara oy vermemesi çağrısında bulunması ve aday olarak sürece katılan isimlerin farklı yöntemlerle protestolarını sürdürmeleri Ermenistan’da yaşanan ilkler olarak nitelendiriliyor. Mevcut cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın seçimlere katılmasını eleştiren aday Andreas Ghukasyan yaklaşık bir ay boyunca açlık grevini sürdürdü. Aram Harutyunyan ise seçimlerden çekildiğini açıkladı.

Rusya karşıtlığı ile bilinen Paruyr Hayrikyan’a yönelik düzenlenen silahlı saldırı ise seçimlerde Rusya etkisinin tartışılmasına sebep oldu.

KARABAĞ GELENEĞİNİN SONU

Erivan’da faaliyet gösteren Bölgesel Araştırmalar Merkezi direktörü Richard Giragosian, Serj Sarkisyan’ın seçimleri kazanarak ikinci dönemde de liderliği elinde tutmasını farklı bir şekilde yorumladı. Sarkisyan’ı “Son Mohikan” olarak nitelendiren Giragosian, mevcut cumhurbaşkanının yönetimi devredeceği bir varisçisinin olmadığını, dolayısıyla eski lider Robert Koçaryan’dan beri devam eden Karabağlı siyasetçiler geleneğinin artık Son döneme girdiğine işaret etti. Sarkisyan’dan Sonra Ermenistan’ı Ermenistan kökenli kişilerin yöneteceğini belirten Giragosian, Ermenistan-Karabağ kökenli siyasetçiler arasındaki krizin bu şekilde ortadan kalkacağını savundu.

Seçimler sırasında kanuna aykırı uygulamaları takip eden muhalif partiler ise Serj Sarkisyan’a yakın isimler tarafından rüşvet dağıtıldığını iddia ettiler. Muhalefet cephesinden Miras Partisi sözcüsü Hovsep Hurşudyan çeşitli bölgelerde rüşvet dağıtıldığını ve her olayı kaydettiklerini belirtti.

Lori ve Şirak bölgelerinde seçmenlere Serj Sarkisyan lehine oy kullanmaları için 5 bin dram (yaklaşık 15 dolar) rüşvet dağıtıldığını belirten Hurşudyan, bazı seçim bölgelerinde ise oy kullanma hakkın olan vatandaş yerine farklı kişilerin adlarının yeniden yazıldığını söyledi.

Parti temsilcileri yoluyla kanundışı uygulamaları kaydettiklerini belirten Hurşudyan, oylamada kullanılan mürekkebin çok kolay bir şekilde silindiğinin altını çizerek, bunun da büyük bir sıkıntı oluşturacağını dile getirdi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı