Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Filistin'de 'Toprak Günü' Haberi 

31 Mart 2012 Cumartesi günü yayınlandı Binlerce Filistinli, İsrail'in topraklarına el koyuşunu telin için 36 yıl önce başlatılan ve 6 Filistinlinin ölmesiyle sonuçlanan protestoların yıldönümünde sokaklara döküldü.

Toprak Günü nedeniyle İsrail'in kuzeyi, orta kesimleri ve güneyindeki Arap kasaba ve köylerinde tüm okullar ve işyerleri tatil edildi. Filistin bayraklarının taşındığı protestoların yıldönümünde dualar edilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın posterlerinin taşındığı görüldü.

'Toprak Günü' eylemleri nedeniyle İsrail ordusunun Batı Şeria'ya giriş çıkışları kapattığı bildirilirken, yoğun güvenlik önlemlerine rağmen çatışmalar çıktığı ve 37 kişinin yaralandığı öğrenildi.

İHH yetkilisi Muhammed Kaya yaptığı açıklamada, "Öncelikle Filistin topraklarından, bu kutsal topraklardaki yiğit insanların yanında olmaktan bütün dünya Müslümanlarına mutlu olduğumuzu söylemek istiyorum. Dünya Müslümanlarının öncelikle halk olarak, bu davaya göstermiş oldukları samimi hareketlerinden dolayı ve bu dava için mücadelelerinden dolayı bu toprakların özgürleşinceye kadar bu mücadelenin devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Bugün Filistinli kardeşlerimiz, bu topraklarda mücadelelerine devamediyorlar. Mescidi Aksa ve Kudüs sadece Filistinlilerin değil, tüm Müslümanların. Mescidi Aksa ihtilal altında olduğu sürece bütün dünya ihtilal altında demektir. Müslümanların ilk kıblesi ve Allah tarafından kutsanmış bir belde. Bizler Müslümanlar olarak bu toprakların mutlaka ama mutlaka özgürlüğe kavuşması için mücadele etmek zorundayız. Ve Türkiye'deki Müslümanlara bu davaya göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkürlerimiz ve dualarımızı bildiriyoruz" dedi.

Öte yandan; 30 Mart 1976'da Filistinli göstericiler sokaklara dökülerek, İsrail'in Celile bölgesinin Yahudileştirilmesini, buradaki topraklara el konulmasını protesto etmişti. Sokağa çıkma yasağının da uygulandığı o gün, İsrail polisi ve askerleri, bazı köy ve kasabalara girmiş ve 'Toprak Günü' eylemlerine katılan protestoculardan 6'sını vurarak öldürmüştü. O günden bu yana Toprak Günü, Filistinlilerin ayırımcılığa karşı ve eşitlik isteyen gösterilerinin bir simgesi haline geldi .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı