Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Çin'den Önemli Ziyaret

22 Şubat 2012 Çarşamba günü yayınlandı TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye ve Çin arasındaki yakın işbirliği, bölgenin ve tüm dünyanın yararınadır" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping ile Meclis'te biraraya geldi. Çiçek, görüşme sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye ve Çin'in, Asya kıtasının, biri doğu, diğeri batısında yer alan iki büyük ülke ve iki köklü medeniyetin temsilcisi olduğuna dikkat çekerek, 'Böylesine önemli ve büyük medeniyetlere sahip iki ülke arasındaki yakın işbirliği, yalnızca Türkiye ve Çin içindeğil, bölgenin ve tüm dünyanın yararınadır 'dedi .

TBMM Başkanı Çiçek, Xi'nin ziyaretinin tarihi bir ziyaret olduğunu vurgulayarak Çin'den ilk defa bir devlet başkanı yardımcısının Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı.

TBMM Başkanı Çiçek, iki ülke arasındaki ilişkilerin, 2010 yılında varılan mutabakat gereği stratejik işbirliği düzeyine yükseldiğini belirterek, ''İnanıyorum ki bu ziyaretiniz, ilişkilerimize özel bir anlam kazandıracaktır. Türkiye, tek Çin politikasını benimsemiştir. Ayrıca Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'nin egemenlik ve toprak bütünlüğüne ve bu konudaki genel anlayışa da katılan, bunu kabul eden bir ülkedir. Şüphesiz iki ülkenin de üzerinde hassasiyetle durduğu konular var. Ancak biz Türkiye olarak bukonuları büyük bir duyarlılıkla, işbirliği içinde hareket ederek, ilişkilerimize zarar vermeyecek çerçevede değerlendirmekteyiz 'dedi.

İki ülke arasındaki parlamentolararası ilişkilerin yoğun bir şekilde sürdürülmesini istediklerini söyleyen Çiçek, TBMM'nin web sayfasının Çinceye de çevrileceğini belirtti. Çin Devlet Başkan Yardımcısı Jinping ise ziyaret aracılığıyla siyasi, ekonomik, güvenlik alanındaki ilişkileri yoğunlaştırmayı ve halklar arasındaki dostluğu kuvvetlendirmeyi amaçladıklarına dikkat çekerek, ''Son yıllarda uluslararası ve bölgesel meselelerde Türkiye ve Çin önemli rol oynamaktadır. Diplomatik ilişkilerin kurulmasının ardından son yıllarda Çin ve Türkiye arasındaki ilişkilerde önemli gelişmeler olmaktadır 'diye konuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı Xi, Çin Ulusal Halk Kongresi ve TBMM arasındaki ilişkilerin yoğunlaştığını ve karşılıklı deneyimlerin paylaşıldığını vurgulayarak iki halkın dostluklarının çok eski tarihlere dayandığını söyledi .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı