Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

HES'lerin sayısı artacak

4 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, üretim bedelinin ana yatırımı etkileyecek bir düzeyde olmadığına işaret ederek, "O yüzden HES'lerle alakalı bu konuda bu noktayı değiştiremeyeceğimizi söylüyorum. 10 yıllık amortisman sürelerinin çok anormal olmadığını belirtmek isterim" dedi.

'HES projelerindeki problemler ve çözüm önerileri toplantısı', Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde (DSİ) gerçekleştirildi.

Yıldız, yaptığı konuşmada, 2012 yılında HES'ler 2 bin 700 megavat civarında devreye girmemesi halinde bile Türkiye'nin enerji ile alakalı arz fazlasının olduğunu belirterek, "Şu anda 4 ila 4 bin 500 megavatlar civarında. Bu iyi bir şey ve hedeflediğimiz bir şey. Hatta bazı zamanlarda yüzde 25 daha fazla arzı sağlayacak yapıyı kurgulamak istiyoruz" dedi.

Arzın talepten fazla olması gerektiğine işaret eden Yıldız, arz güvenliği ile alakalı bir problemin olmadığını ve yatırımlara devam edileceğini bildirdi. Özel sektörün sermayelerini koyarak tercihini yaptığına dikkati çeken Yıldız, bunun siyasi istikrardan kaynaklı olduğunu dile getirdi.

Yeraltı kaynakları çok zengin olan ülkeler olduğunu belirten Yıldız, "Askeri darbelerle sarsılan ülkelere hiçbir yatırımcı gitmemektedir. O yüzden Türkiye'de 10 yılda sağlanan bu siyasi istikrarın her birimizin işini kolaylaştırdığını bilmemiz lazım" dedi.

Yıldız, iletim bedellerine ilişkin, "Toplam 1.4 milyar lira civarında Türkiye'de iletim hattı yatırımları var. Bunu nasıl paylaştıracağız? Üretici ve tüketici arasında paylaştırmamız lazım. Biz, bunu yüzde 50 yüzde 50 olur diye düşündük ama 'olmadı', yüzde 40'ını şu anda üretici ödüyor ve bu aslında bütün dünyada uygulanan bir sistemdir" şeklinde konuştu.

Üretim şirketlerinin üretim bedellerinin yüzde 30'unu ödediğini hatırlatan Yıldız, bu miktarın yüzde 40'lara çıktığını bildirdi. Yatırımcılara, "Bir üretim bedeli sizin toplam yatırımınız yüzde kaçı" diye soru yönelten Yıldız, "Ana yatırımınızı etkileyecek bir düzeyde değil. O yüzden HES'lerle alakalı bu konuda bu noktayı değiştiremeyeceğimizi söylüyorum. 10 yıllık amortisman sürelerinin çok anormal olmadığını belirtmek isterim" diye konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı