Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Nükleer Görüşmeler İstanbul'da

11 Nisan 2012 Çarşamba günü yayınlandı İran'la nükleer müzakerelerin İstanbul'da yapılması büyük ölçede netleşti. İran ve Avrupa Birliği bu yönde konuşurken, Türkiye'den son açıklama henüz yapılmadı.

Suriye ve Esad konusunda Türkiye 'yle ters düşen İran, nükleer müzakerelerin Bağdat ya da Şam 'da yapılabileceğini açıklamıştı. Erdoğan, İran 'ın çelişkili tutumu karşısında “İpe un seriyorlar” demişti.

Başbakan Erdoğan 'ın, “Dürüst olmak lazım. Dürüst olmadıkları için dünyada itibar kaybına uğruyorlar” uyarısının ardından İran 'dan, nükleer görüşmelerin İstanbul 'da yapılacağı açıklaması geldi.

İRAN, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 'nin beş daimi üyesi ve Almanya ile İran 'ın (P5+1) nükleer müzakereleri konusunda 13 Nisan 'da yapılacak toplantının İstanbul 'da yapılacağını doğruladı. İran devlet televizyonu Press TV tarafından duyurulan habere göre, 13 Nisan 'daki müzakerelerin adresinin İstanbul olacağının doğrulandığı belirtildi.Türkiye 'yle İran arasındaki ilişkilerde Suriye ve Esad rejimi konusu bazı tartışmaları da beraberinde getirmişti. Geçen hafta, İran 'dan bazı yetkililer, Türkiye 'nin Suriye tutumu nedeniyle müzakerelerin İstanbul 'da yapılmasına karşı çıkmıştı. İran 'da sözkonusu müzakerelerin, Çin, Lübnan, Irak ve Suriye 'de yapılması önerileri gündeme gelmişti.

Şam ve Bağdat ipe un sermektir

Nükleer müzakerelerin Türkiye 'de yapılmasına karşı çıkan İranlı üst düzey yetkililer, Türkiye 'nin Suriye tutumu nedeniyle İran 'la ayrıştığını belirterek müzakerelerin farklı bir yerde yapılmasını gündeme getirilmesini istemişlerdi. Başbakan Erdoğan geçen hafta İstanbul 'da yapılması planlanan nükleer görüşmelere ilişkin Tahran 'ın Şam ya da Bağdat önerisine ilişkin sorulara şu cevabı vermişti:

İstanbul 'da olursa İran kazanır


Burada bir gerçeği ortaya koymak zorundayım. Bu toplantının İstanbul 'da yapılıp, yapılmaması hususu bize herhangi bir prestij kazandıracak konu değil böyle bir prestijin de biz peşinde değiliz. Kamuoyu bilmeli ki bizimle burada İran kazanır. Niye çünkü adil yaklaşım sergileyebilecek burada bir pozisyon ortaya koyarız da onun için.

Bu diplomasinin dili değildir


İran 'dan bu konu hakkında yapılan açıklamalar gelince... Şu anda İran tarafından dillendirilen teklif, Şam veya Bağdat, ipe un sermektir. 'Bu iş olmasın ' demektir. Çünkü karşı tarafın Şam 'a gelmeyeceğini biliyor, Bağdat 'a gelmeyeceğini biliyor. Kalkıp 'Bak biz Şam 'ı da önerdik, Bağdat 'ı da önerdik ' Bunu söyleyecekler. Dürüst olmak lazım. Dürüst olunmadığı için dünyada sürekli itibar kaybına devam etmektedirler. Bu diplomasinin dili değildir. Bu başka bir dildir o da bana yakışmaz...

Teyit edildiğinde paylaşırız

Sincan Uygur Özerk Bölgesi 'ndeki temasları çerçevesinde Büyük Pazar 'ı ziyaret eden Erdoğan, burada gazetecilerin İran 'dan gelen nükleer müzakerelerin İstanbul 'da yapılacağı yönündeki açıklamaya dair sorulara, “Teyit edilmeyen bir konu üzerinde herhangi bir açıklama yapmamız doğru olmaz. Teyit edildiği anda zaten bunu hemen sizlerle paylaşırız, şu ana kadar teyit edilmiş değil” cevabını verdi. Erdoğan 'ı Büyük Pazar 'a gelişinde Uygur Türkleri büyük bir sevgi gösterisiyle karşıladı. Başbakan Erdoğan, pazarda Uygur Türkleri ile sohbet etti, meyve kurusu tattı ve satın aldı. Erdoğan 'ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan ile bakan eşleri de pazarı dolaştılar. Emine Erdoğan, burada basın mensuplarına organik ürünlerden tüketmelerini önerdi. Erdoğan 'a, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de eşlik etti.

Erdoğan 'ın rüzgar enerjisi için yatırım davetine olumlu cevap


BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Urumçi 'de rüzgar enerjisi için türbin üreten fabrikanın yetkililerini, yatırım için Türkiye 'ye davet ettiklerini belirterek, “Dışişlerimiz ile irtibat halinde Türkiye 'de de karşılığını bulmak üzere inşallah kendilerinden yatırım sözü aldık, temenni ederim ki böyle bir yatırım gerçekleşir” dedi. Başbakan Erdoğan, Urumçi Ekonomik ve Teknolojik Kalkınma Bölgesi 'nde üretim yapan yenilenebilir enerji firmalarını ziyaret etti. İlk olarak, enerji konusunda faaliyet yürüten TBEA şirketine gelen Erdoğan, burada ellerinde Türk ve Çin bayrakları bulunan işçiler tarafından karşılandı. İşçilerle hatıra fotoğrafı çektiren Başbakan Erdoğan daha sonra fabrika yetkililerinden bilgi aldı ve incelemelerde bulundu. Erdoğan daha sonra rüzgar enerjisi konusunda faaliyet yürüten Gold Wind şirketinde incelemelerde bulundu. Rüzgar türbini imal eden fabrikanın yetkililerinden brifing alan Erdoğan daha sonra fabrikayı gezdi. Erdoğan, fabrikanın çıkışında makam aracına binmeden önce kendisine hediye edilen rüzgar türbinin maketini makam aracının üzerine koyarak gazetecilere poz verdi. Erdoğan, fabrikadaki incelemelerine ilişkin soru üzerine de “Yatırım için davet ettik, Dışişlerimiz ile irtibat halinde Türkiye 'de de karşılığını bulmak üzere inşallah kendilerinden yatırım sözü aldık, temenni ederim ki böyle bir yatırım gerçekleşir” cevabını verdi. URUMÇİ

RÜZGAR HARİTALARIMIZ HAZIR


Urumçi 'de rüzgar enerjisi için türbini üreten fabrikada incelemelerde bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye 'de rüzgar türbinlerinden enerji üretimi yapılacak yerin belli olup olmadığı sorusuna, “Yer çok” karşılığını verdi. Çin gezisinde Başbakan Erdoğan 'a eşlik eden bakanlar arasında yer alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, “Türkiye bu konuda çalışmalarını tamamlamış durumda. Tüm rüzgar haritalarımız hazır” dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı