Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele Haberi 

27 Aralık 2012 Perşembe günü yayınlandı Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığının pek çok yönden ülkeye zarar verdiğini belirterek, "Tespit ettiğimiz bazı suistimaller nedeniyle 'Standart Depo Muafiyeti' kapsamında ülkemize akaryakıt sokulmasını, ayda dört defa ile sınırlandırdık" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığını önlemek için alınan tedbirleri anlattı. TOBB Sosyal Tesislerinde bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Hayati Yazıcı, tüm dünyada 2030 yılına kadar enerji talebinin yüzde 40 artması öngörülürken, Türkiye'de ise bu rakamın yüzde 146 oranında artacağını belirterek, "Türkiye, enerji talebinin artış oranı bakımından dünyada Çin'den sonra ikinci durumda" dedi

Hükümet olarak son 9 yılda enerji sektörüne 25 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını ifade eden Bakan Yazıcı, 2023 yılına kadar ise 120 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

"Enerjinin ülkemiz için bu kadar önemli olduğu bir noktada akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelemizi daha etkin hale getirmek için çalışmalarımızı etkin biçimde sürdürüyoruz" diyen Bakan Yazıcı, "Devletimizin petrol ve doğalgaz ürünlerinden elde ettiği dolaylı vergilerin toplam vergi gelirlerimiz içindeki payı yüzde 13'tür. Akaryakıt kaçakçılığı, pek çok yönden ülkemize zarar veren bir sorun" diye konuştu

Akaryakıt kaçakçılığının öncelikle insan ve çevre sağlığına yönelik tehditler oluşturduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, "Kayıt dışı ekonominin temel kaynaklarından birini oluşturarak büyük vergi kayıplarına yol açmaktadır. Haksız rekabete yol açarak akaryakıt sektörüne ve ülke ekonomisine büyük zarar vermektedir" şeklinde konuştu.

"ÜLKEMİZE AKARYAKIT SOKULMASINI AYDA 4 DEFA İLE SINIRLANDIRDIK"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 10 numara yağ sorunu ve alınan tedbirlerle ilgili de bilgi verdi. Bakanlık olarak serbest dolaşıma sokulmak amacıyla devralınmak istenen ve gümrük antrepolarında depolanan solvent ve baz yağının satış suretiyle devrini engellediklerini ifade eden Bakan Yazıcı, "Bu suretle, serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın birden fazla el değiştirmesi nedeniyle ortaya çıkması muhtemel kaçakçılık olaylarının önüne geçmeyi amaçladık" diye konuştu.

"Baz yağı ve solvent gibi, aynı zamanda 10 numara yağ yapımında kullanılan bazı malların ithalatında uygulanan indirimli teminat oranlarını yüzde 5'ten yüzde 25'e çıkardık" diyen Yazıcı, "Böylece akaryakıt harici petrol ürünlerinin amacı dışında, hukuka aykırı bir biçimde 10 numara yağ adı altında akaryakıt olarak kullanılmasının önlenmesini amaçladık" dedi

Bu alandaki suistimalleri önlemek amacıyla akaryakıt ürünleri ile akaryakıt harici petrol ürünlerinin özel fatura ve yolcu beraberi eşya kapsamında ihracatında KDV iadesi uygulamasını kaldırdıklarının altını çizen Bakan Yazıcı, ayrıca akaryakıt harici ürünlerin amacı dışında kullanılmasını engellemek amacıyla ÖTV'de'Tecil ve Terkin Sistemi'ni kaldırdıklarını, bunun yerine'Tahsil ve İade Sistemi'ni getirdiklerini ifade etti.

Bakan Yazıcı ayrıca, "Tespit ettiğimiz bazı suistimaller nedeniyle'Standart Depo Muafiyeti' kapsamında ülkemize akaryakıt sokulmasını, ayda dört defa ile sınırlandırdık" diye konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı