Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Kanyonda kabus gibi 16 saat

21 Ağustos 2012 Salı günü yayınlandı Kastamonu'da Valla Kanyonu'nda mahsur kalan dağcılar hava koşulları nedeniyle kurtarılamıyor. Gruptan bir kişi de hayatını kaybetti.

Kastamonu 'nun Pınarbaşı İlçesi yakınlarındaki Valla Kanyonu 'na giren 2 'si kadın 6 kişilik gruptan bir süre sonra kayboldukları haberi geldi. Yetkilileri arayan ve 1 arkadaşlarının hayatını kaybettiğini belirten grubun bulunduğu bölge helikopterle yapılan arama kurtarma faaliyetleri sonucu tesbit edildi. Kötü hava koşulları nedeniyle helikoptere alınamayan gruba, geceyi geçirmeleri amacıyla havadan yaşamsal malzelerler atıldığı bildirildi.

Ramazan Bayramı tatilini geçirmek üzere İstanbul 'dan Kastamonu 'ya gelen 2 'si kadın 6 kişilik grup, 12 kilometre uzunluğu ile dünyanın ikinci büyük kanyonu olan Valla Kanyonu 'nda yürüyüşe çıktı. Bir süre sonra yönlerini kaybeden gruptakiler, telefonla ulaştıkları yetkililerden yardım istedi. Geçirdikleri bir kaza sonucu bir arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini belirten tatilcilerin kurtarılması için Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Mahsur kalan tatilcilerin yerlerinin tesbit edilip, kurtarılmaları için havadan ve karadan kurtarma ekipleri harekete geçirildi. Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz, ihbar telefonu üzerine hızla arama kurtarma faaliyetlerinin başlatıldığını söyledi. Kendilerine yapılan yardım çağrısında tatil için gelen 6 kişilik gruptan 1 kişinin yaşamını yitirdiğinin belirtildiğini söyleyen Başkan Yılmaz, kazazedelerin helikopterdeki görevliler tarafından yerlerinin tesbit edildiğini ancak kötü hava koşulları nedeniyle havadan kurtarılmalarının mümkün olmadığını kaydetti. Başkan Mehmet Yılmaz, mahsur kalan kişilere geceyi geçirmeleri için helikopterden yaşamsal malzemeler atıldığını, arama kurtarma çalışmalarının sabah erken saatlerde hem havadan hem de karadan yapılacağını bildirdi.

2 YIL ÖNCE 12 KİŞİ, 22 SAAT SONRA KURTARILMIŞTI


2010 yılında da Valla Kanyonu 'na yürüyüş için çıkan 12 kişi kaybolduktan 22 saat sonra İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ile Kastamonu Jandarma Komutanlığı 'na bağlı ekipler tarafından kurtarılmıştı.

YOĞUN SİS ENGELİ

Kastamonu Vali Yardımcısı Atila Kantay, Pınarbaşı ilçesine bağlı Muratbaşı köyündeki Valla Kanyonu 'nda mahsur kalan 6 kişiyle ilgili, ”Sabah saatlerinde helikopter bölgeye sis nedeniyle iniş yapamadığından kurtarma ekipleri kanyona karadan giriş yapacaklar” dedi.

Atila Kantay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir sis çanağının içinde bulunduklarını, jandarma arama kurtarma timlerinin olduğu helikopterin bölgede keşif uçuşu yaptığını söyledi.

Helikopterin bölgeye inemediğini vurgulayan Kantay, şunları kaydetti: ”Tek yol Kastamonu 'ya gidip mahsur kalan vatandaşların yanına karadan gitmek. Helikopter bölgeye sis nedeniyle iniş yapamadığından kurtarma ekipleri kanyona karadan giriş yapacaklar. Timlerimizin hazırlıkları tamamlanıyor. Onlar da mahsur kalan vatandaşlarımızın Muratbaşı köyünden girdiği noktadan hazırlıları yapıyorlar. Hava ikmal yoluyla yardımcı olan pilotlarımız da buradalar. Hava açtığı anda uçuşa geçecekler. Üç koldan hazırlıklarımız devam ediyor. Hava ve karacılar, ne olursa olsun hazırlıklarına başladılar. Karadan dünkü vatandaşlar oraya tahmin ediyoruz ki 4-5 saatte ulaşmışlar. Kurtarma timlerimiz 3 saatte ulaşırlar. Saat 10.00 ile 11.00 gibi ulaşmayı planlıyoruz. Ancak timlerimizin ulaşması ayrı, mahsur kalanların getirilmesi farklı bir olaydır.”

”Üşümeye başlamışlar”

Kantay, timlerle vatandaşlara ulaştıktan sonra tekrar irtibat kuracaklarına işaret ederek, şöyle konuştu: ”Onları geldikleri yoldan kurtaracağız. Yahut helikopterin inme imkanı olursa, zor ihtimal ama helikopter yoluyla almaya çalışacağız. Bugün saat 06.30 sıralarında 112 Başhekimimize bilgi vermişler. Konumlarını korumuşlar. Ateş yakıyorlar, yardım malzemelerini alıp almadıkları konusunda bilgi vermemişler. Üşümeye başladıklarını bize söylediler.” Pınarbaşı ilçesine bağlı Muratbaşı köyündeki Valla Kanyonu 'nda Anıl Bakan, Yalçın Akbulut, Füsun Sönmez, Ahmet Yarlıgan, Necla Tatlı ve Bayram Sönmez gece mahsur kalmıştı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı