Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Devletin 'Hacker' dönemi

24 Aralık 2012 Pazartesi günü yayınlandı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, siber güvenliğin ülke güvenliği ile eşdeğer hale geldiğini belirterek, ''Bir sosyal güvenlik kurumunun altyapısına böyle bir müdahale olduğunda milyonlarca emeklimiz, çalışanımız, doktorunda, sağlık kuruluşunda işi olan vatandaşlarımız büyük mağduriyet yaşayabilirler. O yüzden tüm kurumlar kendi tedbirlerini almakla beraber biz 'Siber Güvenlik Kurulu' olarak, ulusal stratejiyi belirleme ve 'ulusal siber güvenliği' sağlamadan da sorumlu bakan olarak görevimizi yapıyoruz'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile ''Yüksek Hızlı Tren Hattı Temel Atma Töreni'' için özel uçakla Bursa'ya gelen Yıldırım, Yenişehir Havaalanı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bir gazetecinin, ''Gece geç saatlerde bir hacker grubu tarafından Ulaştırma Bakanlığı'nın internet sitesine bir saldırı gerçekleşti. Saldırı sonrası kısa bir ara oldu ama yine kısa bir sürede internet sitesi toparlandı ve yayına devam etti. Bu konuda bir değerlendirme alabilir miyiz-'' şeklindeki sorusu üzerine Yıldırım, şu yanıtı verdi:

''Arkadaşlar biliyorsunuz kısa bir süre önce Milli Güvenlik Kurulu'nun gündeminde, 11 Kasım'dı zannediyorum, 'siber güvenlik' maddesi vardı ve o madde kapsamında biz de siber güvenlik konusunda sunum yaptık. Burada çok önemli kararlar alındı. Siber güvenlik ülke güvenliği ile eşdeğer hale geldi. Çünkü artık internet yollarında, akıl yollarında hem ticaret var, hem devlet vatandaş işlemleri var, hem turizm seyahat işleri var. Yani sanal ortamda gerçek hayatın bütün işlemleri yapılıyor. Bu ve buna benzer saldırılar, bir kez daha internet güvenliğinin, siber güvenliğin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bu nevi saldırılar bundan sonra da olacaktır, bekliyoruz. Biz de gerekli tedbirleri almak için adımlarımızı attık, planlarımız yaptık. Vatandaşı mağdur edecek girişimlerin tedbirlerini ivedilikle almak boynumuzun borcu. Düşünün bir sosyal güvenlik kurumunun altyapısına böyle bir müdahale olduğunda milyonlarca emeklimiz, çalışanımız, doktorunda sağlık kuruluşunda işi olan vatandaşlarımız büyük mağduriyet yaşayabilirler. O yüzden tüm kurumlar kendi tedbirlerini almakla beraber biz 'Siber Güvenlik Kurulu' olarak, ulusal stratejiyi belirleme ve 'ulusal siber güvenliği' sağlamadan da sorumlu bakan olarak görevimizi yapıyoruz.''

Yıldırım, alınan tedbirlerin sorulması üzerine, ''Bir tanesi altyapının korunması. Yani altyapının herhangi bir şekilde zarar görmemesi. İkincisi, trafiğin korunması. Yani içerideki bilgilerin güvenliğinin sağlanması. Bilgilere yapılan saldırılar sonucu sistemlerin, işlemlerin yapılamaz hale gelmesinin önüne geçmek. Altyapı gruplarının detayları var. Bunları tabii burada açıklama ihtiyacı yok'' değerlendirmesinde bulundu.

-Temeli atılacak yüksek hızlı tren hattı-

Bugün temelini atacakları, ''yüksek hızlı tren hattı'' ile ilgili de bilgiler veren Yıldırım, yeşil Bursa'nın tarihi günlerinden birini yaşadığını, 59 yıl önce kanunla demir yolu kapatılan Bursa'nın hızlı trene kavuşması için ilk kazmanın vurulacağını belirtti.

Yıldırım, Bursa-Mudanya tren hattının 1953 yılında çıkarılan bir kanunla kapatıldığını hatırlatarak, ''Bursa'nın etrafına baktığımızda, Bandırma, Bilecik, Eskişehir, Kütahya hepsinde demir yolu var. Osmanlı'ya başkentlik yapmış Bursa'mızın, Türkiye'nin tekstilinin, sanayisinin, turizminin önemli merkezi Bursa'nın demir yolu olmaması büyük bir eksikliktir. Bu eksiklik yarım asırlık bir süreden sonra AK Parti iktidarında, hükümetimiz döneminde nihayet sona eriyor ve Bursa yüksek hızlı trenle buluşuyor'' diye konuştu.

Bugün temeli atılacak Yenişehir-Bursa etabındaki birinci bölümün 75 kilometre olduğunu anımsatan Yıldırım, bu hatta 15 tünel, 7 viyadük, 40 alt-üst geçit yani toplam 150'ye yakın sanat yapısının bulunduğunu söyledi.

Hızlı tren hattının oldukça yüksek standartlı olacağını vurgulayan Yıldırım, ''Bilecik'e olan 2. bölümün ihalesine de 2013 yılının ilk aylarında çıkacağız. Böylece hat tamamlandığında Bursa'dan Ankara'ya, İstanbul'a, Bilecik'e, Eskişehir'e, Sakarya'ya, Kocaeli'ne, Konya'ya daha ileride Bursa'dan İzmir'e hatta Bursa'dan Yozgat'a, Sivas'a yüksek hızlı trenle seyahat etme imkanı olacak. Bursa'mız için ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum'' dedi.

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Bursa'nın tarihi günlerinden birini yaşadığını belirtti.

Osmanlı'nın başkenti Bursa ile Cumhuriyetin başkenti Ankara'yı birbirine bağlayan yüksek hızlı trenin temel atma töreni için Bursa'ya geldiklerini hatırlatan Çelik, ''Ben bu son derece önemli proje konusunda Ulaştırma Bakanımızın ve bakanlık bünyesindeki tüm teknokrat ve bürokratların çalışmalarını yakinen takip eden bir milletvekili, bakan olarak kendilerine teşekkür ediyorum ve bu temel atma merasiminin, yüksek hızlı trenin Bursa'mıza, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu anlamlı günü Bursalılar çok uzun süredir bekliyordu'' ifadelerini kullandı.

Bu arada, Binali Yıldırım ve Faruk Çelik'i, Yenişehir Havaalanı'nda kalabalık bir vatandaş topluluğu davul zurna eşliğinde karşıladı.

Muhabir: Harun Kaymaz / Vedat Yücebaş

Yayıncı: Doğan Sarıtaş


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı