Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Irak'a tepkiler büyüyor

6 Ağustos 2012 Pazartesi günü yayınlandı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, önceki gün Irak’ın Türkiye’ye verdiği notayı, “Çerçeve değil, içerik önemlidir.

Sayın dışişleri bakanımız Irak Büyükelçiliği’nden vize alarak Irak’a gitti, Kerkük’te Irak’ın birlik ve bütünlüğünden bahsetti. Gereksiz bir nota” diye yorumladı. Irak Türkleri Dayanışma Derneği’nin İstanbul Boğazı’nda bir teknede verdiği iftara, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü ve çok sayıda Türkmen katıldı.

İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Hürmüzlü, Irak tarafından Türkiye’ye verilen notayı, “Çerçeve değil, içerik önemlidir. Sayın dışişleri bakanımız Irak Büyükelçiliği’nden vize alarak Irak’a gitti, Kerkük’te Irak’ın birlik ve bütünlüğünden bahsetti. Gereksiz bir nota” diyerek değerlendirdi.

Davutoğlu’nun tarihi Kerkük ziyaretinden Türkmen halkının büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Hürmüzlü, “Bu konu ile ilgili Bağdat yönetiminin bazı itirazlar oldu. Ben de Arap basınından bana yöneltilen sorulara şöyle cevap verdim; çerçeve değil içerik önemlidir. Sayın dışişleri bakanımız Kerkük’te Irak’ın birlik ve bütünlüğünden bahsetti ve ona vurgu yaptı. Irak’taki bütün katmanlara eşit mesafede olduğunu bahsetti ve bunu altını çizerek söyledi.

Kerkük’e yapılması gereken ne tür hizmetler varsa onun yapılacağını, hatta il meclisine beyaz kağıt verdi, ‘isteklerinizi yazın’ diye söyledi.

Ben de tebrik ettim sayın bakanımızı. Kerkük’tekiler çok mutlu, Türkmeneli bölgesindeki Türkmenler de çok mutlu. Bunlar olağan konulardır. Biliyorsunuz dış işleri bakanımız ve ekibi Irak Büyükelçiliği’nden vize alarak Irak’a gitti. Erbil’e, Kerkük’e ve Bağdat’a aynı şekilde ve yetkililerimiz Necef’e, Basra’ya aynı şekilde gittiler” dedi.

Irak’ın Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu belirten Hürmüzlü, “Hududun ötesinde olan herkes bizim dostumuz, akrabamızdır. Ve Kerküklüler ve Türkmenler genel olarak Irak ve Türkiye arasında dostluk köprüsüdür. Onlara el uzatmak ve onları kucaklamak, sayın Davutoğlu için bir öncelikti. Bunu bir müddet yapamadı. Oraya daha önce gitmek istediğini ben de biliyorum, lakin imkanlar müsait değildi. İmkanlar doğunca oraya uzanıp Kerkük ve Türkmenlerle kucaklaşması gayet normaldir. Bunu herkesin anlayışla karşılaması gerekir” diye konuştu.

“BAĞDAT İLE ANKARA ARASINDAKİ YAZ BULUTLARI”

Bağdat ile Ankara arasında yaşanan gerginliği “yaz bulutları” olarak yorumlayan Hürmüzlü, “Şimdi bunlar yaz bulutlarıdır. Irak bizim dostumuzdur. Böyle konularda bazı sitemler olabilir. Bazı notalar olabilir. Karşı taraftan bizim dışişleri bakanlığımız da gayet tabii Irak büyükelçisini bakanlığa çağırıp, açıklamalarda biraz daha dikkatli olunması yönünde tavsiyesinde bulundu. Bunlar böyledir, normaldir. Dediğim gibi çerçeveye değil içeriğe bakılırsa konu çok daha iyi anlaşılır” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Irak Yargı Yüksek Konseyi’nce dokunulmazlığı kaldırılarak hakkında tutuklama kararı verilen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi’ye Türkiye’de oturma izni verilmesi yönündeki iddialara da değindi. Haşimi hakkında Irak’ta yargı sürecinin devam ettiğini vurgulayan Hürmüzlü, “Gayet tabii oradaki mahkemeler devam ediyor. Onların neticesine bakmak gerekir. Bu tutuklama kararları Sayın Haşimi Irak içinde olduğu zaman niye uygulanmadı diye sorular da insanın aklına geliyor. Çıktıktan sonra bu konular niye işleme konuluyor. Malumunuz sayın Haşimi uzun bir süre Kuzeyde, yerel bölgede kaldı. Arkasından başka ülkelere gitti. Katar’a gitti, Türkiye’ye geldi. Bunlar siyasi konular. Masada çözülmesi gereken konular diye düşünüyoruz. Umarım bu konuları masada çözecek kudrette olur Iraklı dostlarımızda” ifadelerini kullandı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı