Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

GDO'lu pirinç skandalı

5 Nisan 2013 Cuma günü yayınlandı İçel’de, GDO’lu (genetiği değiştirilmiş organizma) pirinç ithalatı ettiği iddiasıyla soruşturma açılan Göze Tarım A.

Ş.’nin Avukatı Murat Altındere, ürünlerinde herhangi bir GDO maddesinin olmadığını savundu. Altındere, "Ürünlerimizin testi ithalattan önce İçel İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılmış ve hiçbir GDO veya başka bir uygunsuz duruma rastlanmamıştır" dedi.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Av. Altındere, çeltik ürünlerinde GDO iddiasıyla ilgili Göze Tarım A.Ş.'ye soruşturma başlatıldığını belirterek, "Bu soruşturma kapsamında ürünlerin analizleri alınmıştır. Ancak şunu belirtmek isterim. Ürünlerin ithalatı aşamasında devletin tek yetkili kuruluşu olan İçel Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden gerekli analizler ve numuneler alınmak suretiyle GDO testi ve diğer tüm testler yapılmış ve bu kapsamda ürünle ilgili herhangi bir GDO veya başka bir uygunsuzluk durumuna rastlanmamıştır. Bunla ilgili elimizde İçel Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden aldığımız rapor mevcuttur" diye konuştu.

"GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN ÜRÜNLE İLGİLİ RAPOR ALINMAZSA İTHALAT YAPAMAZSINIZ"

Bu iddiaların bazı şirketleri zarara uğratmak için yapıldığını iddia eden Altındere, “Türkiye’de mevzuat gereğince bir malın ithalatında öncelikli olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bazında bir analiz alınması ve bu konuda gerekli analizlerden sonra rapor alınması suretiyle ithalat işlemleri gerçekleştirilmektedir. Beyannameler de bu şekilde kapatılmaktadır. Bunla ilgili firmamız bütün analiz raporlarını, uygunluk belgelerini almış ve ithalatı gerçekleştirmiştir. Devletin bu konuda tek yetkili kuruluşu tarafından verilen bir raporun, imzalanmış olan bir belgenin herkes tarafından bağlayıcı olduğu tartışmasız bir gerçektir. Buna rağmen kimi çevreler tarafından ortaya atılan bu iddialara basının itibar etmemesini ve belirtmiş olduğumuz bu belgeler kapsamında müvekkil şirketle ilgili olarak ürünler üzerine herhangi bir GDO bulunmadığı, tüm analizlerin uygun olduğunu açıklıkla söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

“ÜRÜNLERİMİZ İDDİA EDİLDİĞİ GİBİ ÇİN VEYA AFRİKA’DAN DEĞİL, ABD’DEN GELMEKTEDİR”

Ürünlerin kendilerine Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) geldiğini kaydeden Altındere, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaldı ki bu şirket, basında çıkan haberlerde belirtildiği gibi Afrika’dan veya Çin’den mal almamıştır. Dünyanın en büyük pirinç üreticisi ve ithalatçılarından olan ABD’de bulunan ADM’den bu malları almıştır. Maalesef basın organlarında sanki Çin’den veya Afrika’dan ürün alınmış, ABD bunu kabul etmemiş, Türkiye'ye gönderilmiş gibi çarpıtılmış haberlere yer verilmiştir. Eurofins tarafından düzenlenmiş olan 'GDO bulunmamıştır' belgesi de elimizde vardır. Dolayısıyla bu konuyla ilgili hem gönderen ABD’deki Eurofins’in GDO bulunmadığına dair belgesi, hem de Türkiye’de malın ithalatında söz konusu GDO testinden uygunluk alan şirketimizin hiçbir yasal sıkıntısı yoktur. Bu soruşturma sürecindedir. En kısa zamanda yargı önünde durum netliğe çıkacak ve şirketimiz aklanacaktır.”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı