Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Çinli firmalara yatırım çağrısı

12 Nisan 2012 Perşembe günü yayınlandı Çin’de temaslarını sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çin’in finans merkezi Şanghay’da ülkenin önde gelen 30 şirketinin CEO’larına Türkiye’ye yatırım yapma çağrısında bulundu.

Başbakan Erdoğan, Çin'e gerçekleştirdiği resmi ziyaretin son gününde Şanghay'daki Shangri-La Oteli'nde Çin'li yatırım şirketlerinin yöneticileriyle bir araya geldi. Türkiye’nin ekonomisinden, yatırım ortamından ve 2023 yılı hedeflerinden bahseden Erdoğan, toplantıda açıklanan yeni teşvik sistemi hakkında Çinli yöneticilere bilgi verdi.2011 yılında yüzde 8,5 gerçekleşen ekonomik büyüme ile kişi başı gelirin 10 bin 444 dolara ulaştığına vurgu yapan Başbakan, Türkiye’nin istikrarlı ve güçlü ekonomik ortamının şirketler için önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun 2010 yılında Türkiye'ye yaptığı ziyarette, dış ticaret hacmini 2015 yılında 50 milyar dolara, 2020 yılında da 100 milyar dolara çıkarma hedefi koyduğunu hatırlatan Erdoğan, mevcut ticaret hacmimizin 25 milyar dolar olduğunu, 2015 ve 2020'de bu hedefleri yakalayacağımıza inandığını belirtti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin Türkiye aleyhine bir dengesizlik içerdiğini ifade eden Erdoğan, bu açığı kapatmak zorunda olduğumuzu kaydederken, Çin'in yurt dışında yaptığı yatırımlarda da Türkiye'den yeterince istifade etmediğine dikkat çekti.Çin gezisi öncesi Türkiye'de yeni bir teşvik paketini uygulamaya koyduklarının altını çizen Başbakan, bu teşvik paketiyle gerek ulusal yatırımları olduğu kadar, gerekse de uluslararası yatırımları da güçlü şekilde desteklediklerini kaydetti.

Çinli yatırımcıların bu teşviklerden istifade etmelerini isteyen Erdoğan, Türkiye'nin sunduğu fırsatlarından yararlanmalarını arzu ettiklerini, Türkiye'nin kapılarının, Çinli yatırımcılar için ardına kadar açık olacağını vurguladı.Başbakan Erdoğan, başta bankacılık, finans, enerji, ulaştırma, havacılık, uzay, savunma olmak üzere, pek çok alanda Türkiye'de yatırım potansiyeli bulunduğunu söyledi.

Çinli CEO’lara, bizzat kendine bağlı olan Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı açtıklarını hatırlatan Başbakan, başvuru sırasındaki her konuda sorularının yanıtlayacağı ve her konuda rehberlik edileceği taahhüt etti. Aynı zamanda bakan arkadaşlarının da her adımda yanlarında olacağını vurguladı.İki ülkenin tarihin çok eski dönemlerinden beri birbirini tanıdığını aktaran Başbakan, tarihin çok eski dönemlerinden beri iki ülkenin ticaret yaptığını hatırlattı. Küreselleşen dünyada, mevcut işbirliğinin daha da artırmasının mümkün olduğunun altını çizen Erdoğan, Çinli üst düzey yöneticilere Türkiye'yi, Türkiye'deki fırsatları incelemelerini, Türkiye'nin avantajlarını dikkate almalarını özellikle tavsiye ettiğini vurguladı.Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 büyük turizm ülkesinden biri olduğunu belirten Başbakan, Çin vatandaşlarını Türkiye'de, hem turist, hem de yatırımcı olarak görmekten büyük mutluluk duyacağını söyleyerek sözlerini tamamladı.Gerçekleştirilen toplantıda öne çıkan şirketler sırasıyla; bilişim teknolojileri alanında ZTE ve Huawei, nükleer enerji uzmanı CGNPC ve CNE, enerji sektöründeki ENN, Shanghai Electric Power Generation, China Sun Energy, madencilik devi Sinosteel olurken, Çinli şirketlerin yurt dışındaki yatırımlarına finansal destek veren The Export Import Bank of China da toplantıda hazır bulundu. Adı geçen şirketlerin yanı sıra mühendislik, otomotiv, ulaşım ve altyapı alanında şirketler de CEO zirvesine katılırken; haftada 3 gün Pekin-Urumçi-İstanbul seferlerine başlayan China Southern Airlines da salonda yer aldı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı