Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Asker çekmek için son tarih

11 Nisan 2012 Çarşamba günü yayınlandı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’nin Golan Tepeleri’nde görev yapmak üzere bölgeye gözlemci göndereceklerini söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le Moskova’da gerçekleşen ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, “BM sekreterliği Rusya’dan ve diğer ülkelerden ateşkes misyonunun izlenmesi için gözlemci göndermesini talep etti. Biz de bu isteği kabul ettiğimizi ilettik” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile dün telefonda görüştüğünü ifade eden Lavrov, Türkiye’nin tek taraflı olarak herhangi bir eylemde bulunmayacağı teminatı verdiğini söyledi.

Ankara’nın Kofi Annan planının fiyasko ile sonuçlandığını ve birkaç gün daha bekledikten sonra kararı kendisinin alacağı ile ilgili açıklamalar geldiğini ifade eden Lavrov, “Türk meslektaşım Davutoğlu ile görüşürken bunun anlamını sordum. Kendisi teminat verdi ki, Türkiye tek taraflı herhangi bir eylem planlamıyor.” ifadelerini kullandı. Suriye yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan planını uygulamak için daha fazla şeyler yapması gerektiğini söyleyen Lavrov, “Dostça konuşmak gerekirse, Suriyeli dostlarımızla mevcut durumla ilgili değerlendirmede bulunduk. Plan uygulanıyor, ancak çok yavaş hareket ediyor. Biz onların planın önerilerinin uygulanması için daha aktif ve daha sonuca götürücü adımlar atması gerektiğini düşünüyoruz. Biz bunu içtenlikle ve açık bir şekilde müzakere ettik” dedi.

Lavrov, G-8 ülkeleri dışişleri bakanları ile Çarşamba günü Washington’da yapılacak zirvede Suriye’de muhalefet temsilcilerine etki yapılması ile ilgili planı ele alacaklarını da söyledi.

Suriye’de 100 binin üzerinde Rus vatandaşının yaşadığını ve sorunların çözülmesi için de Rusya’nın Şam elçiliğine başvurduklarını ifade etti.

Lavrov’a göre Rusya vatandaşlarından gelen bilgiler bölgede yaşanan durumu daha objektif değerlendirmeye katkı sağlıyor. Lavrov, Muallim’in yerleşim yerlerinde “silahların kullanılması” ile ilgili planda öngörülenleri uygulamaya başladıklarını kendisine ilettiğini söyledi.

Muhalif grupların da Annan planına uyması gerektiğini ifade eden Rusya Dışişleri Bakanı, diğer ülkelerden acil ateşkes sağlanması için muhalif grupları ikna etmelerini istedi.“TÜRKİYE YASA DIŞI SİLAHLI BİRLİKLERİ DESTEKLİYOR”Muallim, Türkiye’yi Suriye topraklarına sızan yasa dışı silahlı birliklerine destek vermekle suçladı ve Annan planına bağlı olduğuna dair Ankara’dan teyit açıklaması istedi. Muallim, “Maalesef, Türkiye yasadışı silahlı birliklere destek veriyor. Onlara silah veriyor. Militanların Suriye topraklarına yasadışı girişi için üs de oluşturuyor. Tüm bu eylemler, Kofi Annan planı ile çelişiyor. Suriye topraklarındaki sorunlarda suçlu taraflarından biri de Türkiye” eleştirisi getirdi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı