Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Amerikan misyonuna saldırı

15 Eylül 2012 Cumartesi günü yayınlandı ABD’de çekilen ve Hz. Muhammed hakkında hakaret ifadeleri içeren “Müslümanların Masumiyeti” filmiyle ilgili protestolar Sudan'a sıçradı. Sudanlı göstericilerin Alman ve İngiliz elçiliklerine saldırdığı bildirildi. Filme tepki olarak Lübnan'ın Trablus kentinde düzenlenen gösterilerde de bir fast food restoranı ateşe verildi.

Hartum'da 5 bin kişilik öfkeli kalabalık, aynı bölgede bulunan İngiliz ve Alman elçiliklerine saldırdı. Polis protestocuları gözyaşartıcı bomba ile etkisiz hale getirmeye çalıştı.

Eylemcilerin Alman elçiliğinin amblemini söktüğü, ana kapının önünde yangın çıkardığı ve binanın pencerelerini kırıp döktüğü belirtildi.

Görgü tanıkları, eylemcilerin, Alman bayrağını gönderden indirdiğini söyledi. Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, elçilik çalışanlarının güvende olduğunu açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Sudan polisi hemen olay yerine gelerek eylemcilere müdahale etti.

İngiliz yetkililer, protestonun halen devam ettiğini belirtirken, içeride kaç elçilik görevlisi bulunduğuna dair açıklama yapmadı.

LÜBNAN DA GERİLDİ

Lübnan'ın kuzeyindeki Trablus kentinde Cuma namazı çıkışında toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, Nur Meydanı'na gelerek gösteri düzenledi. Güvenlik güçlerinin geniş güvenlik tedbirleri aldığı gösterilerde söz konusu film ve ABD aleyhinde sloganlar atıldı.

Taşlarla çevredeki işyerlerine saldıran göstericiler, bir Amerikan fast food restoranının camlarını kırıp, ateşe verdi.

AFP, olaylarda bir göstericinin öldüğünü, 25 kişinin de yaralandığını bildirdi. Gösteriler, Papa 16'ncı Benediktus'un üç günlük Lübnan ziyaretinin başlamasından saatler sonra gerçekleşti.

JAKARTA'DA HİZBUTTAHRİR PROTESTOSU

Endonezya 'nın başkenti Jakarta 'da da bir grup filmle ilgili protesto düzenledi. ABD Büyükelçiliği 'nin önünde toplanan kadın-erkek her yaştan protestocular, üzerinde “Allah 'ın elçisine yönelik aşağılamayı kınıyoruz” yazan pankartlar taşıdı.

Hizbuttahrir örgütünden bir sözcü, kalabalığa yaptığı konuşmada, “Bu film peygamberimizi aşağılamıştır, bu filmi kınıyoruz. Bu film bir savaş ilanıdır” dedi. Bir başka sözcü ise, “ABD burada kalmayı hak etmiyor” derken kalabalıktan ABD 'lilerin ülkeden kovulması yönünde sloganlar yükseldi.

Jakarta Emniyeti 'nden bir sözcü ABD büyükelçiliği çevresine 400 polis yerleştirildiğini açıklarken, büyükelçiliğin internet sitesinden ABD 'lilere dikkatli olma uyarısı yapıldı.

MISIR'DA GÖSTERİLER SÜRÜYOR

“Müslümanların Masumiyeti” filmiyle ilgili protestolar Mısır 'ın başkenti Kahire 'deyse dördüncü gününe girdi.

ABD 'nin Kahire Büyükelçiliği önünde toplanan protestocularla polisler arasında çatışma çıktı. Göstericiler polise taş atarken, güvenlik görevlileri de göz yaşartıcı gazla yanıt verdi.

Büyükelçilik çevresindeki yollar taşlarla ve kayalarla kaplandı. Protestocuların büyükelçilik ile Kahire 'nin kalbi, Arap Baharı protestolarının merkezi Tahrir Meydanı arasında mekik dokuduğu belirtildi.

AA, çatışmalarda 50'den fazla gösterici ile 15 kadar polisin yaralandığını bildirdi.

Ülkenin en büyük siyasi grubu Müslüman Kardeşler, kamuoyuna bugün Cuma namazının ardından 1 milyon kişinin katılacağı “barışçı protestolar” düzenlenmesi için çağrıda bulunmuştu. Mısır Sağlık Bakanı Ahmed el Ensari, dün yaşanan çatışmalardaysa 224 kişinin yaralandığını, bunlardan sekizinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı