Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

73 milyon liralık bağış

2 Mart 2012 Cuma günü yayınlandı Mica Ertegün ölen kocası Ahmet Ertegün adına Oxford Üniversitesi'ne tarihinin en büyük bağışını yaptı.

Dünyaca ünlü Türk müzik adamı ve Atlantic Records şirketinin kurucusu Ahmet Ertegün 'ün eşi Mica Ertegün, Oxford Üniversitesi 'nde 'Mica ve Ahmet Ertegün Beşeri Bilimler Lisansüstü Eğitim Burs Programı 'nın başlayacağını açıkladı.

Oxford Üniversitesi Rektörü Lord Patten, 29 Şubat Çarşamba günü The British Academy 'de gerçekleştirilen davette, yeni burs programını, 900 yıllık tarihleri boyunca beşeri bilimler dalında aldıkları en cömert destekle hayata geçirdiklerini duyurdu.

Mica ve Ahmet Ertegün tam burs programına dünyanın her köşesinden edebiyat, tarih, müzik, arkeoloji, sanat tarihi, Asya veya Ortadoğu araştırmaları gibi dallarda lisansüstü eğitim görmek isteyen öğrenciler başvurabilecek.

Mica Ertegün tarafından kendisi ve merhum eşi adına yapılan bağışın miktarı, 41 milyon doları (yaklaşık 72 milyon TL) aşacak.

Bilgi dağarcığını ve vizyonunu geliştirme düşüncesinde ve arayışında olan, yüksek vasıflı öğrencilerin desteklenmesi misyonuyla hareket edecek 'Mica ve Ahmet Ertegün Beşeri Bilimler Lisansüstü Eğitim Burs Programı 'na, başlangıçta yılda 15 öğrenci kabul edilecek.

Bu sayı sonraki senelerde 35 'e kadar çıkacak. Programa kabul edilen öğrenciler, Oxford 'un merkezinde bulunan, son teknolojiyle donatılmış 5 katlı Gregoryen bir bina olan 'Mica ve Ahmet Ertegün Evi 'ni, araştırma merkezi olarak kullanabilecek. Ertegün Evi ilk bursiyerlerini, Aralık 2012 'de başlayacak yeni akademik yılda kabul edecek.

Burstan yararlanarak Ertegün Evi 'nde kalan öğrencilere, kendilerinden sonra gelenlere yapacakları tam zamanlı danışmanlık hizmeti karşılığında ücret de verilecek. Evde ayrıca öğrencilere yönelik seminer, konferans, etkinlik ve konserler gerçekleştirilecek.

Oxford Üniversitesi Rektörü Lord Patten, 'Mica Ertegün 'ün cömert bağışı sayesinde, dünyanın en başarılı beşeri bilimler lisansüstü öğrencilerinin kaliteli araştırmalar yapabileceği, birbirleriyle etkileşime geçebileceği, bilgi ve kavrayışlarını geliştirebileceği böylesi bir destek; Oxford gibi büyük üniversitelerin geleceği için hayati önem taşıyor. Burstan yararlanacak parlak öğrencilerin, üniversitemizin halen sürdürdüğü çalışmaları desteklemenin yanı sıra geleceğin öncü araştırmacıları olacağına inanıyoruz ' dedi.

2006 yılında yaşamını yitiren Ahmet Ertegün 'ün eşi ve New York 'un ünlü iç mimarlarından Mica Ertegün, 'Tarih, müzik, dil eğitimi, edebiyat, sanat ve arkeoloji konulu çalışmalar, Ahmet ve benim için yaşamdaki en büyük hazları oluşturuyordu. İçinde bulunduğumuz karmaşa ortamında insanları yakınlaştırıp birbirlerini anlama kapasitesini artıracak, daha insani bir dünya yaratmaya yardımcı olacak beşeri bilimleri desteklemenin önemli olduğuna inanıyorum. Oxford Üniversitesi 'nde başlattığımız Mica ve Ahmet Ertegün Beşeri Bilimler Lisansüstü Eğitim Burs Programı 'yla tüm dünyadaki zeki ve heyecanlı öğrencilere ilham vermeyi, kendilerini beşeri bilimler konusuna adamalarını sağlamayı hedefledik. Hayalim, bir gün Ertegün bursiyerlerinin tarihçi, filozof, arkeolog, yazar, besteci, din adamı ve devlet adamı olarak toplumlara liderlik etmesi ' diye konuştu.

Burs programının, üniversitenin 900 yıllık tarihinde beşeri bilimler alanında yapılan en büyük bağış olduğunu belirten Oxford Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Andrew Hamilton, 'İngiliz hükümetinin bu alana katkılarının azaldığı günümüzde, ileri görüşlülük ve cömertlikle verilen destekler, beşeri bilimlerin gelecek nesillere ulaştırılmasına imkan tanıyacak. Mica Ertegün ve Americans for Oxford şirketine, programı hayata geçirdikleri için teşekkür ediyoruz ' dedi.

1947 yılında Atlantic Records şirketini kuran Ertegün, John Coltrane, Eric Clapton, Ray Charles, The Rolling Stones, Led Zeppelin ve daha birçok ünlü sanatçının kariyerine yön vermişti. Ertegün, Maryland Annapolis 'te bulunan St. John 's College 'da aldığı Beşeri Bilimler eğitiminin, hayatı boyunca tüm hayallerini gerçekleştirmesine büyük katkıda bulunduğuna inanmıştı.

Ertegün, 29 Ekim 2006 'da New York 'taki bir konseri sırasında düştükten sonra hastaneye kaldırılmış, 14 Aralık 2006 günü vefat etmişti.

MİCA ERTEGÜN KİMDİR?

Romanya 'da doğdu. Sovyet işgali nedeniyle 1948 yılında ülkesini terk edip, İsviçre, Fransa ve Kanada 'da yaşadı.1960 'ta Ahmet Ertegün ile tanıştı. Ertegün 'ün Mica 'ya evlenme teklif etmek için, Montreal 'de kaldığı Ritz Carlton otelindeki banyoya küçük bir orkestrayı sakladığı ve orkestranın “Puttin ' On The Ritz” parçasını çaldığı hikayesi, efsaneye dönüştü. Birbirlerini tamamlayan, yaratıcı ve iş odaklı iki uzmanın buluşması, başarılı bir yaşam geçirmelerini sağladı. Mica, “MAC II” isimli ilk mimari tasarım şirketini, 1967 yılında New York 'ta kurdu. Bugüne kadar uluslararası birçok binanın tasarımını gerçekleştirdi, projeleri pek çok dergide yayımlandı, ödüller kazandı. Şirket halen, dünyanın en iyi iç tasarım kuruluşlarından biri olarak tanınıyor. New York Şehir Balesi ve Amerikan Sanatı Arşivleri 'nin yönetim kurulunda uzun yıllar görev yapan Ertegün, halen dünya kültür mirasını koruyan World Monument Fund ve New York 'un ünlü müzikhollerinden Jazz at Lincoln Center 'ın yönetiminde çalışıyor.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı