Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Petrolde alternatif pazar

13 Haziran 2012 Çarşamba günü yayınlandı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'a alternatif olarak petrol alımı için Libya ve Suudi Arabistan'la görüşmeler yapıldığını belirterek, Tüpraş'ın Libya ile 1 milyon ton civarında bir bağlantı yaptığını açıkladı.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin Rixos Otel'te düzenlediği 'Çimento Sektöründe Enerji Verimliliği' konulu panele katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, toplantının sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. ABD yönetiminin, İran'dan yapılan petrol alımını azaltılmasına paralel olarak Türkiye'nin İran'a yönelik yeni yaptırımlardan muaf tutulduğu yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Yıldız, ham petrol ve doğalgaz pazarının genişletilmesi konusunda Türkiye'nin birtakım çalışmalarının zaten sürdüğüne işaret etti. Bu çalışmaların büyük ölçüde uluslararası arena ile örtüştüğünü dile getiren Yıldız, ABD daha önce ön liste yayınladığında Türkiye'nin bu listede olmamasının, bundan sonra olmayacağı anlamına gelmeyeceğini ifade ettiğini hatırlattı. Bununla alakalı listede Türkiye'nin isminin de bulunduğuna dikkat çeken Yıldız, "Ama bundan daha önemlisi Türkiye'nin kendine has milli politikaları çerçevesinde bizim temel hedeflerimiz var. Bu temel hedeflerimiz büyük ölçüde uluslararası arena ile örtüşür, zaman zaman da örtüşmeyebilir. O da şu: Doğalgaz aldığımız ülkelerin sayısı 5'tir. Bu sayıyı 6'ya, 7'ye, mümkünse 8'e çıkartmayı, ham petrol aldığımız ülkelerin sayısı 11'dir, bunu da 12'ye, 13'e, mümkünse 14'e çıkartmayı hedeflediğimizi söylemiştik. Dolayısıyla bu hedeflerimiz uluslararası arenadaki bir kısım politikalarla örtüşebilir. Zaman zaman da örtüşmeyebilir. Ama en önemlisi bizim ülkemizin çıkarlarıyla alakalı hususlardır. Biz Libya'yı alternatif bir ülke olarak 12'inci sıraya almıştık ve Tüpraş Libya ile 1 milyon ton civarında bir bağlantı yaptı. Aynı zamanda Suudi Arabistan'dan spot alımlar ve uzun dönemli kontrat görüşmeleri de başladı" şeklinde konuştu.

ABD'nin aldığı kararların hukuken bir bağlayıcılığı olmadığını ama ABD'nin, Türkiye'nin stratejik ortağı olduğunu ifade eden Yıldız, Türkiye'nin önceliğinin ihtiyacın zamanında ve olabildiğince ucuz kaynaklardan karşılanması olduğunu söyledi.

ABD'nin muafiyet listesinde yer almasının, Türkiye-İran ilişkilerini nasıl etkileyeceği sorusu üzerine Yıldız, İran'ın Türkiye için sıradan bir ülke olmadığını, İran için de Türkiye'nin sıradan bir ülke olmadığını belirtti.

Yıldız, "O yüzden İran'la şu anda herhangi bir sıkıntı yaşamamız söz konusu değil" diye konuştu.

Ham petrol fiyatlarının düşmesinin ardından doğalgaz fiyatlarında da indirim yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine Bakan Yıldız, doğalgaz fiyatlarının henüz istedikleri düzeye inmediğini ve hala yüksek olduğunu dile getirdi. Kendi içinde maliyetlere baktıklarını ve her ay sonu kamuoyu ile bunu paylaştıklarını belirtti


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı