6 Aralık 2012 Perşembe günü yayınlandı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, down sendromlu bir süt ağabeyi bulunduğunu ve Başbakan Erdoğan’ın onu çok sevdiğini söyledi.
Erdoğan, "Down sendromlu bir süt ağabeyim vardı. Adı Hayrettin. Leylim derdik biz ona. Ve inanın o bizim bütün ailemizin bütün sülalemizin maskotuydu. Biz onu çok severdik. Başbakan onu çok severdi. Bazen sadece onu görmek için giderdik onların evine." diye konuştu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ''Ulaşımda, İletişimde, Hayatın İçerisinde Ben de Varım Projesi'' tanıtımı yapıldı. Toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, Vodafone Genel Müdürü Serpil Timuray, Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay ve iş olanağı sağlanan 30 down sendorumlu genç veaileleri katıldı.
Program Prof. Dr. Mim Kemal Öke ve kızı Nazlı Öke'nin dinletisiyle başladı.
Ardından iş olanağı sağlanan 30 down sendromlu gencin yer aldığı tanıtım filmi gösterildi. Programdan dolayı çok duygulandığını ve kendisinin de ailesinde down sendromu bulunan bir kişi olduğunu anlatan Emine Erdoğan, "Bunu ilk defa burada söylüyorum. Benim down sendromlu bir süt abim vardı. Adı Hayrettin. Leylim derdik biz ona. Ve inanın o bizim bütün ailemizin bütün sülalemizin maskotuydu. O kadar severdik ki biz onu. O zamanlar down sendromlular için eğitim kurumları ve vakıflar, dernekler yoktu. Benim abim leylim hiçbir eğitim almamıştı. Ama o sevgi ile büyüdü. Bizlerin ve ailesinin sevgisi ile büyüdü. O kadar mutluyduki ve bizi de mutlu eden oydu. Hepimizi mutlu ederdi. Annesi vefat ettikten sonra hem ablası hem de benim amcamın eşi olan Hayrettin’in ablası kendisine baktı. Allah ondan binlerce kez razı olsun. O kadar güzel baktıki hiç annesini aratmadı. Biz onu çok severdik. Başbakan onu çok severdi. Bazen sadece onu görmek için giderdik onların evine. O bizi görünce çok mutlu olurdu. Fakat birkaç sene önce kaybettim kendisini. Sizleri dinlerken duygulandım. Çünkü çok özlüyorum onu. Onun için sizin halinizden çok iyi anlıyorum. Sizler çok şanslı ailelersiniz. Keşke bütün engeliler down sendromlu olsalar. Hiç kimseye zararlı yok faydadan başka.” şeklinde konuştu.
400 BİN ENGELLİYE EVDE BAKIM HİZMETİ VERİYORUZ
Eğitimde ve sağlıkta verilen fırsat eşitliği sayesinde 400 bin engelliye evde bakım hizmeti verdiklerini kaydeden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “500 bin engelliye mali destek veriyoruz. 250 bin kardeşimiz rehabilitasyon hizmetlerimizden faydalanıyor. 2011 yılını bakanlık olarak dolu dolu yaşadık. Dünyada ilk kez her birimin kendi içinde sınav yapmasını sağladık ve 7 bin engelliye kadro açtık. 2013’te yeni alımlar yapacağız. Özel sektörde 2008 yılında çıkardığımız kanunla 37 bin kardeşimiz iş bahibi oldu." diye konuştu.
"ENGELLİLERLE İLGİLİ TÜRKİYE'DE İLK DEFA YASAL ALT YAPIYI ORTAYA KOYDUK"
Projenin yüzlerce engelli gence hayat verdiğini kaydeden Bakan Binali Yıldırım ise "Engelli kardeşlerimizi yılın bir gününde değil, her gününde yanında olduğumuzu, onları yalnız bırakmadığımızı kanıtlıyor ve sosyal sorumluluk projelerimizi Gerçekleştiriyoruz. Ne kuma ne buza yazı yazdık. Engelli istihdamında Başbakanımızın liderliğinde tarih yazdık. Birkaç gün önce Ana muhalefet partisi liderinin talihsiz bir beyanatını izlemişsinizdir. ‘Türkiye, Suriye'den savaştan kaçanlara kucak açacağına engellilere iş bulsun’ dedi.
Çok acı ve talihsiz bir beyanat. Talihsiz olduğu kadar konulardan ne kadar uzak ilgisiz olduğunu ortaya koyan bir beyanat. Engellilerle ilgili Türkiye'de ilk defa yasal alt yapıyı ortaya koyan bizim hükümetimizdir. Bununla da yetinilmeyip engellilere özel ve kamu sektörleri yanında,hiçbir imkanı olmayanlarında evlerinde de bakımları da dahil olmak üzere onlara destek veren yine bu hükümettir." şeklinde konuştu.
DOWN SENDROMLU HALİS VE YAĞMUR, YAPTIKLARI KURABİYELERİ EMİNE ERDOĞAN'A İKRAM ETTİ
Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, Fiziksel Engelliler Vakfı ile 7 yıldır beraber çalışmalar yürüttüklerini belirterek engellilerin istihdamı projesine destek verdiklerini söyledi.
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise Bekir, Mine ve Gonca isimli down sendromlu gençlere iş imkanı sağladıklarını bugüne kadar şirketlerinde 500 engelliyi istihdam ettiklerini anlattı. Vodafone Genel Müdürü Serpil Timuray da sosyal sorumluluk projesi kapsamında yürüttükleri düşler akademisinde bugüne kadar bin 720 engeliye eğitim verdiklerini kaydetti.
Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay, Bartu ve Boray isimli down sendromlu iki gence iş verdiklerini sayıca küçük ama anlam itibariyle büyük bu çalışmadan ötürü onur duyduklarını vurguladı. Vodafone Düşler Mutfağı'nda çalışan down sendromlu Halis ve Yağmur, yaptıkları kurabiyeleri Emine Erdoğan ve protokoldekilere ikram etti. Down sendromlu Sami ve Işıl ise dans ettikten sonra Emine Erdoğan ve Bakan Binali Yıldırım ile Bakan Fatma Şahin’in elini öptü.