Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Doğal afet 'patlaması'

16 Ekim 2012 Salı günü yayınlandı Afyonkarahisar'da cephanelik patlamasında şehit olan 25 asker için düzenlenen 'Şehit Personel Formu'nda "Görev sırasında DOĞAL AFET nedeniyle şehit olan personel..." yazıldı. Şehit aileleri isyan etti.

AFYONKARAHİSAR 'DA Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı 'na ait mühimmat deposunda 5 Eylül 2012 'de meydana gelen patlamada 25 asker şehit olmuştu. Faciayla ilgili olarak Eskişehir Askeri Mahkemesi tarafından, patlamanın meydana geldiği 4. Mühimmat Bölge Komutanı, Bölük komutanı ve bir üsteğmen “ihmal sonucu taksirle ölüme sesebiyet vermek”ten tutuklanmıştı. Ancak, ihmal kurbanı 25 şehidin resmi kayıtlara 'Doğal Afet Şehidi ' olarak girdiği ortaya çıktı.

AİLELER 2. ŞOKU YAŞIYOR

Afyonkarahisar 'daki ihmal kurbanı şehitlerin ailelerine verilen 'Şehit Personel Kayıt Formu ' bir skandalı ortaya çıkardı. Oğulları onbaşı Faruk Ergenç 'i birkaç gün önce katıldığı birliğinde cephane patlamasında şehit veren ailesi, şimdi ikinci şoku TSK 'dan gelen şehit formu ile yaşıyor.

SELE Mİ YELE Mİ KAPILDI?

Oğlunun şehitlik işlemlerini yaptırmak için Ankara Şehit Gazi İşlem Şube Müdürlüğü 'ne giden aileye verilen 28.09.2012 tarihli Şehit Personel Bilgi Formu 'nda, “Şehit olma nedeni” bölümünün karşısında “Doğal afet nedeniyle şehit oldu” ifadesini gören Ergenç ailesininin üzüntüsü bir kat daha arttı.

Şehit Personel Bilgi Formu 'ndaki “Görev sırasında DOĞAN AFET nedeniyle şehit olan personel...” ifadesine isyan eden şehit babası Bekir Ergenç, “Oğlum depremde, selde, yıldırım çarpmasında şehit olmadı ki. Cephanelik patladı. TSK bu olayı nereye taşımak istiyor anlamadım. Bize aslında ne olduğunu söylesinler. Ailelerin bilmedikleri var? Neye dayanarak doğal afet diyorlar? Bunu hangi durumu anlatmak için kullanıyorlar?” dedi. Acılı anne Satı Ergenç de, “Oğlumun acısını yaşarken ikinci acıyı yaşadım. Biz bir açıklama bekliyoruz. Neyin doğal afeti imiş, izah etsinler. Patlamanın doğal afeti mi olur?” diye konuştu.

'BAŞKA TARİF EDEMEDİK'


Şehidin amcası Osman Ergenç ise “Kağıtları kardeşimle birlikte ben şubeye götürdüm. Orada doğal afet ibaresini görünce çok şaşırdık. Görevli yarbaya 'Bu nedir ' diye sorduk. Bize, 'Bunu bir yere koyamadık, bu tanım içinde kullandık ' yanıtını verdi. Benim yeğenim, heyelanda şehit olmadı ki bu doğal afet olsun” dedi.

BU SORUMLULUĞU ÜSTLENMEME ÇABASI

GENELKURMAY 'IN doğal afet tanımının açık olduğunu belirten Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu ise “Genelkurmay 'ın bu tavrı, olayın hukuki sorumluluğunu üstlenmemeye yöneliktir. Bu tür olaylarda ihmal vardır, doğal afet depremde, selde, heyelanda olur. Aile AİYM, AYM ya da AHİM 'e gidebilir. Zaten dikkat edilirse, olayla ilgili kusuru olduğu belirtilen askeri personel de doğal afet ile ilgili değil ölüme sebebiyet vermekten tutuklulular” dedi.

CEPHANE KOMUTANI TUTUKLU


GENELKURMAY patlamada şehit olan 25 askerin formlarına 'Doğal afet şehidi ' yazarken, Eskişehir 1 'inci Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri Mahkemesi, patlamanın olduğu 4 'üncü Mühimmat Bölge Komutanlığı 'nın komutanı Kıdemli Albay Veysel Özbay, Bölük Komutanı Binbaşı Ali Duran ile Üsteğmen Tarık Aydın 'ı 'taksirle ölüme neden olmak 'tan tutukladı. Tutuklanan subaylar ifadelerinde “5 depoya sığacak mühimmatın 2 depoya sığdırılmaya çalışıldığını” itiraf etmişti.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı