Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Stratejist Brzezınskı Washıngton'da konuştu

4 Mayıs 2012 Cuma günü yayınlandı ABD’nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski, "Türkiye, Avrupa ve batı güvenliği açısından kilit rol oynayacak." dedi.



Bu yıl 8 . gerçekleşen ' Sakıp Sabancı Konferansı ' Washington ' daki düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü ' de düzenlendi .

" Batı ve Türkiye : Geniş Küresel Mimarinin Şekillendirilmesindeki Rolleri " konu başlığı ile Sabancı Üniversitesi ve Brookings Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen " Sakıp Sabancı Konferansı ' nın , bu yılki konuğu emekli ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski’ydi . Konuşmasında , “Gerçekten birbiriyle çok farklı şeklerde bağlı bir yeni dünyada yaşıyoruz . Ve ümit ediyoruz ki gelecekte bu çok daha etkili işbirliklerinin de başlangıcı olacak . ” ifadelerine yer veren Brzezinski , şöyle devam etti : “20 yüzyılla ilgili benim muhakemem de öne çıkan unsurlardan bir tanesi şu ' Ya çok başarılı bir yüzyıl olacak küresel anlamda bakıldığında ya da insanlık tarihindeki en kötü yüzyıl olacak . ' Bunu bir an durup düşündüğümüzde sanırım karşı karşıya bulunduğumuz sorunları farklı bir yaklaşım benimseyebiliriz . ”Türkiye ' nin Batı üzerindeki rolüne değinen Brzezinski , " Son 200 yıldır Avrupa ' da kaos hakimdi . Bugün dünyada bölgesel krizler küresel durumu şekillendiriyor ve Avrupa - Asya bölgesini doğrudan etkiliyor . Bu güç merkezinin kaydığının işaretidir . Türkiye ve Rusya bu denge sisteminde önemli role sahiptir . Türkiye , Avrupa ve batı güvenliği açısından kilit rol oynayacak . Şu anda NATO üyeleri arasında en önemli dört üyeden biri . ” dedi .

ABD’nin hâlâ sistemin temel oyuncusu olduğunu vurgulayan Zbigniew Brzezinski , şöyle devam etti : “Ama sistemi kontrol etmesi batılı düzenin genişlemesi ile mümkündür . Bu batılı düzenin içerisinde de Türkiye ve Rusya ' nın yeri tartışılmaz derecede önemlidir . Türkiye ' nin AB üyeliği batılı ülkelerin çıkarları için de gereklidir . Dünyada eş zamanlı iki devrim olmuştur . Biri Sovyet devrimidir . Diğeri ise Atatürk ' ün yaptığı devrimdir . Bulunduğu stratejik konumu Türkiye ' yi Ortadoğu ülkelerinden ayıran en önemli özelliğidir . Bir diğer ayırt edici özelliği de laik oluşudur . Türkiye Avrupa ' nın bir parçasıdır ve önümüzdeki dönemde İran ' ın geleceği açısından bir demokrasi modeli oluşturmaktadır . Aynı zamanda Ortadoğu düzeni için de bir model oluşturmaktadır . Türkiye Avrupa enerji güvenliği için kilit bir öneme sahiptir . ”Konferansın açış konuşmasını yapan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise dünyada güç dengelerinin batının aleyhine değişmeye başladığını ifade etti .

Sabancı , “Brzezinski ' nin son kitabı Stratejik Vizyon ' da da belirttiği gibi , Amerika ' nın veya Avrupa ' nın küresel liderliğinden söz etmek için , jeopolitik hedeflerini ileriye götürmekte Türkiye ' nin bölgesel gücüne değinmek şarttır . ” diye konuştu .

Sabancı , " Bir Avrupa Birliği aday ülkesi ve ABD ' nin önemli müttefiklerinden olan Türkiye ' nin önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel ilişkilerde giderek büyüyen bir rol oynayacağı kesindir . " dedi .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı