İYİ PARTİ NE YAPMALIYDI, NE YAPTI?

TÜRKER AKINCI

TÜRKER AKINCI

İyi Parti genel başkanı Meral Akşener seçimlerden önce partisinin birinci çıkacağını ısrarla vurguladı.

İddialı olmak iyidir, iddialı söylemler güzeldir.

Ama hayalperest cümleler kurmak seçmenin gözündeki güveninizi yerle bir eder. Nitekim İyi Parti seçimi; 1 değil, 2 değil, 3 değil, 4. Parti olarak tamamladı. Üstelik Akşener her seferinde parlamenter sisteme dönüşü savundu.

Ancak milletin verdiği karar parlamenter sistemden çok uzak oldu.

İyi Parti genel başkanı “ben başbakan olacağım” söyleminde de çok ısrar etti. Ancak bu da gerçekleşmesi zor ihtimallerden biri olarak tarihteki yerini aldı. Tüm bu söylemler partinin yapmaması gereken noktalardı.

Peki ne yapmalıydı?

1-) Altılı masada hiç yer almamalıydı.

2-) Masadan kalktığında tıpış tıpış geri dönmek müthiş bir oy kaybına neden oldu. Masaya kesinlikle dönmemeliydi.

3-) Merkez sağda mı yer alacak yoksa milliyetçi seçmene mi oynayacak bunun kararını vermeliydi. İki arada bir derede kalan parti CHP`nin oylarına ve endişeli şehirli seçmenin oylarına talip olmaktan ileri gidemedi.

4-) Halktaki reaksiyonu okuyamadılar. HDP ile kesin ve kesin bir şekilde yan yana gelmemeliydiler. Bunun yerine HDP`nin olduğu masada biz yokuz diyerek dip dalga milliyetçiliğin geldiğini görüp tek başına hareket etmeliydiler.

5-) Grup toplantılarındaki monolog ve sosyal medyadaki rüzgara aldanmamalıydılar. Meydanlarda olmalıydılar. Ülkenin dört bir yanını gezmeleri gerekiyordu. Ama iddiaya göre birçok seçim bölgesine İyi Partililer uğramadı bile.

6-) Şehit yakınına küfreden birini sahiplenip vekil yapmamalıydılar. Bunun yerine o ismi derhal partiden ihraç etmeliydiler.

7-) Cumhurbaşkanı Erdoğan`a olan sevgiyi bir türlü görmek istemediler. Mesele AK Parti seçmeninden oy almak ise ayağı yere basan sağlam eleştiriler yapabilirlerdi. Savunma sanayiine sahip çıkabilirlerdi. Onlar ise CHP ve HDP ile birlikte Savunma sanayiini linçleyen koroya katıldılar.

8-) İyi Parti sırtını CHP`ye fazlasıyla dayadı. Anlamadıkları şuydu; Millet zaten CHP`ye taş çatlasın 25`ten fazla oy vermiyor. Bu partiyle yan yana gözükmek muhafazakar seçmeni kaçırdı. Üstüne milliyetçi seçmeni de kaçırdı. Geriye ise seküler ve endişeli seçmen kaldı.

Tüm bu etkenler İyi Parti`nin daha da gerilemesine yol açtı. Akşener`in bu dakikadan sonra hızla CHP`den uzaklaşıp milletin gerçek ayarlarına dönme vakti gelmiştir. Bakalım başarabilecek mi?