Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Yeni Anayasa

3 Mayıs 2013 Cuma günü yayınlandı TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in, başkanlığında toplandı.

Komisyon, 30 Nisan'daki toplantısında aldığı karar gereği, partilerin, yeni anayasa yazımında geldiği son aşamaya ilişkin görüşlerini ele alacak. Komisyon üyesi CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, toplantıya girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kart, komisyonun dağıtılması halinde Türkiye'nin 137-140 yıldan beri yakaladığı fırsatın, sivil toplumun emekleriyle oluşan bu zeminin heba edileceğini söyledi.

Kart, bu aşamadan sonra da Türkiye'nin anayasa yapımında meşruiyet krizi yaşamaya başlayacağını savunarak, hiçbir partinin buna yol açmamasını temenni etti. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in ''Güneş batmak üzere'' sözünün anımsatılması üzerine Kart, ''Sayın Meclis Başkanı'nın son bir hafta içindeki söylem, içerik, üslup değişikliği bizi kaygılandırıyor. AK Parti'nin mesajlarını Meclis Başkanı üzerinden vermek istediği yönünde izlenim ediniyoruz. Buna ihtimal vermek istemiyoruz. Meclis Başkanı'nın bu noktada dirayetli, sorumlu, sağduyulu davranacağı ümidimizi korumak istiyoruz. AK Parti, bu masayı terk etmek istiyorsa açıkça bunu ifade etmeli'' diye konuştu.

Kart, bir gazetecinin, ''Bugün bir tamam kararı çıkar mı-' sorusunu şöyle yanıtladı: ''Biz devam etme kararımızı, irademizi ortaya koyacağız. Diğer partiler adına böyle bir değerlendirme yapmak istemem. Anayasa Uzlaşma Komisyonu, iki şekilde sona erebilir. Ya komisyonun ortak iradesi ile bu çalışmalara son verilebilir. Şu andaki görüntüye göre söylüyorum. Bizim ve MHP'nin bu komisyonun çalışmalarının devam etmesi yönünde irade açıklaması var. Dolayısıyla bir komisyon iradesi söz konusu olmayacak. Ya da gruplardan birisi 'ben bu masadan çekiliyorum' dediği zaman zaten komisyonun misyonu bitmiş demektir. Bunun dışında başka bir yol ve yöntem söz konusu değil.'' -İyimaya ve Şahin- Komisyonun AK Parti'li Üyesi Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya da ''Masada konuşacaklarımızı erkenden konuşmak doğru mu- Erzurumlu İsmail Hakkı'nın şu beyiti ile size cevap vereyim. Mevlam görelim ne eyler-Neylerse güzel eyler'' dedi.

Bir gazetecinin ''Bu akşam güneş batacak mı-'' sorusu üzerine İyimaya, güneşin kendi ekseninde döndüğünü ve zamanı gelince de battığını söyledi. Komisyonun müzakere sonrasında iradesini ortaya çıkaracağını dile getiren İyimaya, erken konuşmanın müzakere ve toplantıya saygısızlık olacağını kaydetti. AK Parti'li İyimaya, anayasa ihtiyacının hiçbir zaman gündemden düşmeyeceğini ve toplumsal talebin hiçbir zaman örtülemeyeceğini dile getirdi. AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin ise sorular üzerine, önce Meclis Başkanı Çiçek'i dinlemeleri gerektiğini kaydetti. Şahin, Meclis Başkanı'nın komisyonu lağvetme yetkisi olup olmadığı sorusunu, ''Bizim 15 maddelik yol haritamızda komisyonun hangi hallerde son bulacağı yazılı. Ancak Meclis Başkanımız da bu komisyonun başkanlığını yürütüyor. Tavrı tabi ki önemli. Biraz sonra bir değerlendirme yapacağız. Sanıyorum son sözü de Meclis Başkanımız söyleyecek'' şeklinde yanıtladı. Şahin, uzlaşma arayışlarının ne zamana kadar süreceğine ilişkin sorulara cevap verecek noktada olmadığını ifade etti. Muhabir: Meltem Yılmaz Yayıncı: Kudret Topçu


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı