Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Ankara 1 Mayıs'ı izledi

2 Mayıs 2013 Perşembe günü yayınlandı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yeni anayasa çalışmalarında kati bir sürenin olması gerektiğini belirterek, "Bu işin ucunun açık olmasını söyleyenler bana göre yeni anayasa yapılmasını engellemek için bariyer kuruyor demektir.

Onun için ucu açık değil, ucunu bağlayan kati bir süre içerisinde çalışmaları yapan bir yaklaşımı biz AK Parti olarak hep önemsedik" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ankara Palas'ta katıldığı bir programda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili bir soru üzerine değerlendirmelerde bulunan Bozdağ, Uzlaşma Komisyonu'nun 1 buçuk yıldır çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, yaklaşan yerel seçimlerin yaklaşmasından dolayı takvimin sıkışacağına dikkat çekti. Diğer partilerin ise 'biraz daha zaman' diyerek ucu açık bir çalışma içine girmek istemesini eleştiren Bozdağ, "Süreci uzatmak yeni anayasa çalışmasını engellemek gibi bir sonucu da ortaya çıkarabilir. Yani 'süreci uzata uzata ben yeni anayasa yapılması için uzlaşma komisyonunda oturuyorum ama maç 90 dakika' gibi işte zamana oynadığımızda bir seçim takvimi de gelip sıkıştırıyor. O zaman 'bu anayasa yapım süreci akamete uğrar, böylelikle yeni anayasa yapılmaz' diye mi düşünüyor muhalefet partileri, bilemiyorum. Baktığınız zaman sanki böyle bir şey var gibi geliyor. Onun için ben herkesi, bütün partilerin ucu açık bir takvimden ziyade, onun sınırlı, herkesi bağlayan takvim içerisinde neticelendirilmesi lazım. Fiili imkansızlıklar ortada, onu hepimizin görmesi lazım" diye konuştu.

Bekir Bozdağ sürenin uzamasıyla ilgili olarak, "'O zaman biz bunu biraz daha çalışalım, bu meseleyi iki üç ay daha çalışalım, yılsonuna kadar daha çalışalım' demek, bana göre yeni anayasa yapılmasını biz istemiyoruz demekle eş anlamlı bir yaklaşımdır" değerlendirmesinde bulundu.

"UCU AÇIK ÇALIŞMALAR ZAMANA YAYILIYOR, NETİCE ALMAKTAN UZAKLAŞIYOR"
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bir gazetecinin "Başbakan Erdoğan daha önce Nisan ayının sonunu işaret etmişti. Takvimin sonunda mıyız artık?" sorusu üzerine, "Ucu açık çalışmalar zamana yayılıyor netice almaktan uzaklaşıyor" diyerek, kesin bir tarih konulması gerektiğine vurgu yaptı. Bozdağ, AK Parti'nin Başkanlık sistemi teklifinden dolayı uzlaşma komisyonundaki çalışmaların tıkandığı yönündeki muhalefetin eleştirilerine de cevap verdi. Bunun doğru olmadığını belirten Bozdağ, "130 maddenin içerisinde Başkanlık sistemini alakadar eden madde sayısı, 10 ile 20 arasındadır. Belki o kadar bile değildir. Ee o zaman geri kalan 110 madde nedir? 110 madde başkanlık sistemi ile alakalıdır. Bu tamamen çarpıtmadır" şeklinde konuştu.

Bozdağ, başka bir gazetecinin "Bundan sonraki 1 Mayıs kutlamalarında da Taksim Meydanı kapalı mı olacak? Bu yönde muhalefetin iddiaları var" şeklindeki sorusu üzerine hükümetin bu yönde bir açıklaması olmadığını hatırlattı.

"BU İŞİN UCU AÇIK OLSUN İSTEYENLER BANA GÖRE ANAYASA YAPIMININ ÖNÜNE ENGEL KOYUYOR"
Bozdağ, bir gazetecinin "Cuma günü Anayasa konusunda süre uzatımına gidilirse masadan ilk kalkan parti AK Parti mi olacak?" şeklindeki sorusu üzerine, AK Parti'nin 325 milletvekili olmasına rağmen diğer partilerle aynı şartlarda aynı masaya oturduğunu anlattı. Tüm bunları yaparken milletin yeni anayasa ihtiyacının karşılanmasını istediklerini ifade eden Bozdağ, anayasa yapımı için belirlenen sürenin bitiminden sonra diğer partilerin makul bir süre daha istediğini hatırlatan Bozdağ konuşmasını şöyle sürdürdü:
"O zaman 'biz onu bitirebiliriz 1 ay içinde, hemen bitebilir' diye açıklamalar oldu. Madem bitecek o zaman biz yine evet bitecekse biz yine varız, kati bir süre konulduğu zaman o kati süre bütün partileri bağlar ve o süre içerisinde bu iş neticeye bağlanır. Ama ucu açık bir süre ortaya konduğu zaman 2014 1 Ocak'ında mahalli idareler seçim takvimi başlıyor. Şimdi yazın tatil. Ondan sonra Anayasa Komisyonu kamuoyundaki eleştiriler, sonra yeniden komisyon görüşmeleri, genel kurul, referandum için 60 gün süre... Bütün bunları yan yana koyduğunuzda bu işin ucunun açık olmasını söyleyenler bana göre yeni anayasa yapılmasını engellemek için bariyer kuruyor demektir. Onun için ucu açık değil, ucunu bağlayan kati bir süre içerisinde çalışmaları yapan bir yaklaşımı biz AK Parti olarak hep önemsedik."
Uzlaşma Komisyonu'nun Başkanının TBMM Başkanı Cemil Çiçek olduğunu hatırlatan Bozdağ, bu konuda Çiçek'in karar vereceğini belirterek, "Biz Türkiye'nin yeni anayasa ihtiyacının karşılanması için her zaman her türlü katkıyı verdik. Bundan sonra da vermeye devam edeceğiz" dedi.

Bozdağ, "Sonuç alınacağına ilişkin bir umudunuz var mı?" şeklindeki soruya ise gidişata bakarak pek ümitli olmadığını söyledi.

"NAZİ DAVASINDA MAHKEME BAŞKANININ TARAFSIZLIĞI KONUSUNDA ŞÜPHEMİZ VAR"
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya'da Türkleri hedef alna cinayetlerle ilgili olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel'in açıklamalarını da değerlendirdi. Bozdağ, "Bizim beklentimiz; siyaset kurumunun ırkçı ve ayrımcı yaklaşımlar ortaya koyan kişiler ve kurumlar karşısında sesini yükseltmesidir" değerlendirmesinde bulundu

Almanya'da birçok alanda ırkçılık yapıldığına, İslamafobia'nın yaygın olduğuna dikkat çeken Bozdağ, "Böyle konular olduğu zaman ülkenin yönetiminde olan partilerin ve ülkenin yönetimine talip olan siyasi partilerin her türlü ayrımcılık ve ırkçılık karşısında sesini yükselten bir yaklaşım ortaya koyması fevkalade önemlidir. Biz maalesef Avrupa'nın bazı ülkelerinde böylesi ırkçı ve ayrımcı yaklaşımları dile getirenlerin karşısında eşitliği ve insan hakkını savunan seslerin daha gür çıkmasını arzu ediyoruz. O noktada seslerin yeteri kadar gür çıkmadığının da farkındayız. Umarız sayın Merkel devam eden NSU yeraltı davasına ilişkin açıktan ifade ettiği bu yaklaşımlarını demin söylediğim gibi ırkçı ve ayrımcı İslamafobiayı körükleyen her türlü kişi STK, siyasi karşısında da aynı şekilde dile getirirse olumlu bir yaklaşım olur" şeklinde konuştu.

Bozdağ, daha önce Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiren Alman Bakan Böhner ile gerçekleştirdiği görüşmedeki bir detayı da anlattı. Bozdağ, Alman Bakan'a NSU davasıyla ilgili olarak, "Mahkeme bağımsız ama mahkeme başkanının uygulaması ve açıklamalar maalesef mahkeme başkanının tarafsızlığına gölge düşürmüştür. Bizim mahkeme başkanının tarafsız olduğu konusunda şüphemiz vardır" dediğini söyledi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı