Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Temel Açıklaması

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, Türkiye'nin artık canlı hayvan ihraç etmeye başladığını, Türkiye'den ilk koyun ihracatının Ankara'dan başlamasının, Ankara'nın tarımda ve özellikle küçükbaş hayvancılıkta ne kadar önemli bir il olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Güdül ilçesinde yetiştiricilik yapan Osman Nuri Günay, Türkmenistan'a 190 baş damızlık koyun ihracatı yaptı.
Temel, Ankara'nın küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için çok uygun olduğunu, küçükbaş hayvan sayısının son on yılda yarı yarıya arttığını ve sağlanan bu başarının çok önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin artık canlı hayvan ihraç etmeye başladığını ve bu başarının tesadüf olmadığını vurgulayan Temel, uygulanan projelerle bu başarının sağlandığını, yerli ırkların yüksek verim kabiliyetine sahip olduğunu ifade etti.

Halk Elinde Islah ve Yerli Gen Kaynaklarının Korunması ve Geliştirilmesi Projeleri'nin yerli ırkların önemini ortaya koyduğuna dikkati çeken Temel, proje kapsamında Ankara'da 38 bin 318 baş keçi ve 22 bin 159 baş koyunun korunması ve geliştirilmesi çalışmasının sürdüğünü bildirdi. Türkiye'den ilk koyun ihracatının Ankara'dan başlamasının, Ankara'nın tarımda ve özellikle küçükbaş hayvancılıkta ne kadar önemli bir il olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Temel, gelecekte Ankara ve Türkiye'yi daha güzel günlerin beklediğini kaydetti.

Osman Nuri Günay da yurt dışından hayvan ithal ederken artık ihraç eden bir yetiştirici olduğunu, yurt dışından getirdiği Romanov ırkı koyunlardan istediği verimi alamayınca, yerli ırkları yetiştirmeye başladıklarını ifade etti.

Bunun Bakanlığın uyguladığı "Halk Elinde Islah" projesiyle sağlanan bir başarı olduğunu anlatan Günay, dünyanın en iyi koyun ırklarının Türkiye'de olduğunu belirtti.

Kaynak: AA