'Polistren Köpük'Ten Yapılan Heykeller İlgi Görüyor

Ressam Abdullah Korkut'un "polistren köpük" kullanarak yaptığı heykeller ilgi görüyor.


Yeni Mahalle Seymenler Caddesi'ndeki atölyesinde üniversitelerin güzel sanatlar fakültesi bölümünden mezun ve bazısı halen okuyan 6 kişi ile çalışan Ankara Gazi Üniversitesi resim bölümü mezunu Korkut, polistren köpük kullanarak at üzerinde Atatürk heykelleri ve askerler ile at, inek, koyun, keçi ve kedi gibi hayvanların heykellerini yapıyor.

Heykelin iskeletini demirden yapan Korkut, iskeletin üzerini polistren köpük ile kaplıyor. Polistren köpüğü elle yontarak heykele şeklini veren Korkut, heykeli polyester ve elyaf ile sarıyor.

Daha sonra akrilik boya ile boyama işlemi yapılan heykeller hazır hale getiriliyor.

Abdullah Korkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisine daha çok belediyeler ve resmi kurumlardan talep geldiğini anlattı. Özellikle Atatürk heykelleri üzerinde büyük bir titizlikle çalıştıklarını belirten Korkut, "Atatürk heykelleri için 5-6 kişilik bir ekiple yaklaşık 1 ay çalışıyoruz. Çünkü daha titiz bir çalışma gerekiyor" dedi.

- Çubuk Barajı'nın minyatürü ile Yörük Ali Efe heykelini de yaptı

Kurtuluş Savaşı'nda rol almış kişilerin heykellerini de yaptığını anlatan Korkut, en son Burdur Tefenni Belediyesi için Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarından Yörük Ali Efe'nin at üzerindeki heykelini yaptığını kaydetti.

Korkut, yaptığı hayvan heykellerinin ise belediyelerin park ve peyzajlarında kullanıldığını anlattı.

Bu heykelleri kalıp kullanmadan ve elle yaptıklarını belirten Korkut, "Heykellerimizi gerçek boyutlarından yüzde 25 daha büyük ve tamamen doğaçlama yapıyoruz. Yani yaptığımız heykelin aynısını bir daha yapma imkanımız olmuyor" diye konuştu.

Şimdiye kadar Sivas olaylarında hayatını kaybedenlerin heykellerini, Çubuk Barajı'nın 45 metre genişliğindeki minyatürünü, Nevşehir'de İnsanlık Anıtı, Burdur'un tarihi mekanlarının minyatürlerini, Antalya'daki bazı Atatürk heykellerini ve 8 metre büyüklüğünde kabartma Türkiye haritası da yaptıklarını anlatan Korkut, çalışmalarına Türkiye'nin farklı bölgelerinden talep geldiğini vurguladı.

Korkut, heykelleri zorluk ve önem derecesine göre 3 ila 25 bin liradan sattığını, çalışmalarının şimdiye kadar Ankara, İstanbul, Antalya, İzmir, Denizli, Siirt, ve Sivas gibi illerde sergilendiğini kaydetti.

Bu arada Korkut'un atölyesinin önündeki alanda sergilediği hayvan heykellerine özellikle çocuklar ilgi gösteriyor.

- Polistren nedir?

Petrolden elde edilir. Plastik endüstrisinde daha çok PS kısaltması ile kullanılır. Oldukça sert, kırılgan ve parlaktır. Nispeten düşük erime noktasına sahip çok pahalı olmayan bir reçinedir. UV ışınlarına iyi direnç gösterir, iyi darbe ve gerilme direnci, düşük fiyat ve işleme kolaylığı vardır. İzolasyon malzemesi olarak, ince kaplarda, soğutma kulelerinde, boru köpük, kauçuk, çeşitli aletler, otomobil parçaları, paneller ve elektronik aletlerin plastik aksamlarında yaygın olarak kullanılır. Tek kullanımlık bardak, tabak, yoğurt kapları, ayran kaplarında da sıklıkla kullanılır.

Kaynak: AA