Seydişehir'de Seyyid Harun Veli'yi Anma Etkinliği Düzenlendi

Seydişehir Kaymakamlığı, belediye ve müftülüğün ortak çalışmasıyla, Seyyid Harun Veli'yi anma programı gerçekleştirildi.

Belediye Düğün Salonu'ndaki panele, Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan Kaplan, Sakarya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Kaymakam Tuncay Sonel, Seyyid Harun Veli'yi Seydişehir'e atandıktan sonra öğrendiğini söyledi.

Sonel, "Bu ilim sahibi zatın öğretilip tanıtılması gerekliliğine inandığımız için bu yıl ikincisini düzenliyoruz. Daha sonra ulusal ve uluslararası düzeye taşımak için çalışmalar yapacağız" dedi.

Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Anadolu'nun İslamlaşması ve Türkleşmesinin, yetişmiş velilerle olduğuna işaret etti. Tutal, Seyyid Harun Veli'nin de bu kişilerden olduğunu ifade etti.

NEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan Kaplan, Anadolu'nun Mevlana ve Seyyid Harun Veli gibi İslam alimleri sayesinde İslamlaştığının altını çizdi.
Sakarya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin de şöyle konuştu:
"Bazı insanlar vardır, yaşarlar, ölürler giderler, bazı insanlar vardır, yaşarlar ölürler ama sürekli hatırlanırlar. Seyyid Harun onlardan biridir. Anadolu'da şehirler bazen hükümdarlar, krallar, insanlar ve ticari konumuyla kurulur. Seydişehir ise bir ilahi emirle kurulmuştur. Horasan'dan makamını, rütbesini bırakarak koyup gelen Seyyid Harun ve müritleri bu topraklara gelerek yurt kurmuşlardır."
Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar Anadolu'ya gelen değerlerin çok anlamlı olduğunu kaydetti.

Bu değerlerin topluma tanıtılması gerektiğini vurgulayan Akpınar, şunları söyledi:
"Dünyada Müslümanlar sadece zekatlarını hakkıyla verseler açlık sorunu kalmaz. Anadolumuz bu kadar derin köklere sahip veli insanlarımızla doludur. Yeter ki bunları çocuklarımıza anlatalım. Çocuklarımız geçmişlerini bilmelidir. Onlara öğretmeliyiz. Sadece anmak yetmez. Yaşamak, yaşatmak, o güzellikleri günümüzde çoğaltmak gerekir."
Kaynak: AA