Sincan’da Lale Üretimi Her Geçen Yıl Artıyor

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün İl Özel İdaresi destekleriyle uyguladığı projenin ardından, adı laleyle özdeşleşen Sincan’da lale üretimi hız kazandı.

Sincan’da Lale Üretimi Her Geçen Yıl Artıyor

Geçen yıl uygulanan projeyle buğdaya alternatif ürün olarak lale yetiştiren çiftçiler, Sincan Belediyesi’nin de ürünlerini almasıyla tatmin edici gelir elde edince bu yıl üretimi iki katına çıkardı.

Geçen yıl üretilen 260 bin lale soğanının 180 bini bu yılki üretim için saklanmıştı. İşte o soğanlardan üretilen laleler Sincan’ın sokaklarını süslemeye başladı.

Lale soğanı yetiştiriciliğinin ekonomik getirisinden memnun olan, üretimi artırmak için kolları sıvayan çiftçiler, buğday üretiminden de 80 kat daha fazla gelir elde ettiler. 2013 yılında 2 dekarlık bir alanla başlayan üretim, bu yıl 4 dekara çıkarken önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor.

Türkiye’de lale üretimi konuşulurken, Sincan’ın da muhakkak konuşulması gerektiğini belirten Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, unutulmaya yüz tutan bu değerleri çeşitli projelerle tekrar canlandırdıklarını dile getirerek, “Geçmiş yıllarda Sincan’daki tüm evlerde gördüğümüz laleleri, Sincan’ın evlerinin yanı sıra Ankara sokaklarında, parklarında da görmek istiyoruz. Bunun için 2013 yılında uygulanan projeyle 4 çiftçimiz 2 dekar alanda 260 bin lale soğanı üretti. Bu soğanların 80 bini satılırken, 180 binini bu yılki üretim için ayırmıştık. Aynı çiftçilerimiz bu yıl da 4 dekar alanda 720 bin lale soğanı üretimi gerçekleştirdi. Bu soğanların yarısı Sincan Belediyesi’ne satılırken, yarısı gelecek yılki üretim için ayrıldı. Yani gelecek yıl İnşallah daha fazla üretim gerçekleştireceğiz” dedi.

Sincanlı çiftçilere verdiği destek nedeniyle Sincan Belediyesi’ne de teşekkür eden İl Müdürü Temel, Belediye’nin zarif ve güzel bir çiçek olan lale ile hem sokaklarını süslediğini hem de çiftçisine destek verdiğini söyledi.

Lale soğanı üretimi ile elde ettikleri gelirden memnun olan üreticiler ise parklarda kendi yetiştirdikleri laleleri görmenin kendilerini gururlandırdığını dile getiriyorlar.
Kaynak: İHA