Artan Kur Konutta 'Level' Atlatabilir

Döviz kurlarında son dönemde yaşanan ciddi artış, konut üreticileri henüz fiyat düzenlemesine gitmedikleri için birikimini döviz ile değerlendirenlere fırsat kapıları açabilir.

Artan Kur Konutta 'Level' Atlatabilir

Piyasalarda iç ve dış etkenler nedeniyle sadece son bir ayda dövizin TL karşısında yüzde 7'ye yakın oranda değer kazanması, tüm sektörlerde olduğu gibi, konut sektöründe de alımları olumsuz yönde etkiledi. Yerel seçimler nedeniyle altın bir yıl yaşanacağı düşünülen sektörde müşteriler şu an piyasaların durulmasını bekliyor. Yerli ve yabancı çok sayıda ekonomist ise Türkiye ekonomisini değerlendirirken, dolar karşısında çok aşırı değer kaybeden TL'nin, kısa sürede toparlanarak kuru lehine çevireceğini ifade ediyor.

Ankara'da Elit Royal gibi lüks konut projelerine imza atan Elit Yapı AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yıldızhan, çok sayıda ekonomistin Türkiye ile ilgili bu değerlendirmesine katıldığını ifade etti.

TL İLE SATILAN KONUTLARDA FIRSAT
Dövizdeki aşırı yükselişin özellikle birikimlerini döviz olarak yapanlara çok büyük fırsat kapısı açtığını ifade eden Yıldızhan, şunları söyledi:
"Bizim gibi ağırlıklı olarak ithal malzeme kullanan projeler, yıl sonunda kur artışı nedeniyle ek faturalar ödemek zorunda kalıyorlar. Son projemizde sadece mutfak için kur farkından ödediğimiz ek maliyet daire başına 3 bin lirayı buldu. Ancak şu an biz de dahil, satışlarını TL üzerinden yapan sektörün Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerdeki en önemli firmaları, ürettikleri konutlarda henüz fiyat düzenlemesine gitmedi. İşte bu an özellikle birikimlerini döviz ile yapanlara çok ama çok ciddi kazançlar getirebilir. Örneğin döviz hesabı bulunan bir kişinin 3 ay önce TL değeri 500 bin lira olan dövizi şu an 550 bin lira. Bu ekstra bir oda, daha iyi bir cephe ve kat, hatta daha iyi bir mevkiden konut alma olanağı getirebilir."
Yıldızhan, gayrimenkülün her zaman yatırımcısını güldüren bir yatırım aracı olduğunun altını çizerek, "Zam dalgası ilk olarak otomotiv sektöründe oldu. ÖTV zammı dışında iki hafta önce alınan sıfır kilometre bir araç bugün yüzde 10 civarında yüksek fiyata satılıyor. Bu sürede sipariş veren ancak aracını almayan tüketici, teslimi bir başkasına yapsa hiç para harcamadan en az yüzde 5 karlı çıkar. Konut sektöründe de büyük kazançlar için ideal zaman dilimindeyiz. Konutta gelecek zamlar doğru projelerde çok büyük karlar edilmesine neden olabilir. Bu fırsat iyi değerlendirilmeli" dedi.

Kaynak: İHA