Birlikte Yürüyoruz Projesi Başladı

Birlikte Yürüyoruz Projesi'nin başlangıç yürüyüşü, projenin tanıtım yüzü görme engelli Fati karakterinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişinin katılımıyla yapıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye Beyazay Derneği, yerel yönetimler, akademisyenler ve özel sektörün desteklediği proje, "engellilerle birlikte yaşama kültürünü artırmak" amacıyla 3 yıl boyunca ülke genelinde uygulanacak.

Projenin tanıtım yüzü, görme engelli çocuk karakteri Fati'nin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişinin katıldığı başlangıç yürüyüşü, Tandoğan Meydanı'ndan Beşevler Kavşağı'na yapıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Fati ile yürüyüşün tüm Türkiye'de aynı anda başlayacağını bildirdi.

Türkiye'de halkın yüzde 70'inin, engellilerle nasıl yaşaması gerektiğini bilmediğine dikkati çeken Asan, engellilerin ne hissettiğini ve nasıl yaşadığını öğrenmek isteyenlere projenin büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Hükümet olarak her türlü ayrımcılığa karşı olduklarını, engellilerin önündeki her türlü engeli kaldırmaya çalıştıklarını vurgulayan Asan, engelli istihdamını 5 binden 32 bine çıkardıklarına işaret etti.

-"Aslında hepimiz farklıyız"

Projeye destek veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in eşi Nevin Gökçek de yürüyüşe kalabalık bir vatandaş topluluğunun katılmasından duyduğu memnuniyeti vurgulayarak, bu hassasiyetin her zaman devam etmesini diledi.

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva ise engellilerin toplumda kabulü konusunda pozitif gelişmeler yaşandığını söyledi.

Farklılığın insanın doğasında olduğunu belirten Ayva, "Aslında hepimiz birbirimizden farklıyız" diyerek, destek veren herkese gönülden dua ettiğini kaydetti.

Daha sonra yürüyüşe katılan çocuklar Fati ile fotoğraf çektirdi.

"Birlikte Yürüyoruz" kampanyası süresince 576 konferans, 4 bin 320 saat eğitim, 12 yarışma, tiyatro gösterileri, yaz kampları, materyal dağıtımı, çizgi film, belgesel ve sinema filmi gösterimleri yapılacak.

-"Engellilerle Yaşama Kültürü Araştırması"

Yürüyüşün ardından Beyazay Derneğince bir araştırma şirketine yaptırılan "Engelilerle Birlikte Yaşama Kültürü Kamuoyu Araştırmasına"nın sonuçları açıklandı.

Buna göre, 2 bin 141 kişinin katıldığı araştırmada, "Engellilerle ilgili en çok merak edilen şey nedir" sorusuna, katılımcıların yüzde 31,6'sı "merak ettiğim bir şey yok", yüzde 10'u "günlük yaşantıları ve hayat tarzları", yüzde 4,3'ü "toplu taşıma araçlarını nasıl kullandıkları", yüzde 3,8'i "çektikleri zorlukları ve psikolojik sıkıntıları", yüzde 2,1'i "engellilere nasıl yardımcı olabileceğim" yanıtını verdi. Araştırmaya katılanların 14, 2'si ise bu soruyu cevaplamadı.

"Engellilerle nasıl iletişim kurulabileceğini öğrenmek ister misiniz" sorusunu katılımcıların yüzde 58,1'i olumlu yanıtladı.

Kaynak: AA