En Keyifli Staj

Barındığı tür sayısıyla öne çıkan İzmir Doğal Yaşam Parkı, Türkiye’nin dört bir yanından staj için İzmir’e gelen üniversite öğrencilerine de ev sahipliği yapıyor.

En Keyifli Staj
Vahşi hayvanlarla yakından ilgilenme fırsatı bulan stajyerler, paha biçilemeyecek bilginin yanı sıra unutamayacakları anılarla parktan ayrılıyor.
Avrupa’nın en nitelikli hayvanat bahçeleri arasında yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı, vahşi hayvanları yakından görme fırsatı yakalayan ziyaretçilerin yanı sıra, stajyer öğrencilerin de gözdesi. Okullarında sadece ders kitaplarında gördükleri hayvan türlerini İzmir’de yakından inceleme fırsatı bulan stajyerler, arkadaşlarının da bir adım önüne geçiyor. Parktaki uzman personelle birlikte tıbbi müdahalelere giren stajyerler, kimi zaman barınaklarda hayvanları besliyor. Hayvanlarla kurdukları sıcak bağlar nedeniyle dönem sonunda parktan ayrılmak istemeyen genç stajyerler, Doğal Yaşam Parkı’na tekrar gelmek üzere sözleşiyor.

İşte onların düşünceleri:
Kürşat Zeydanlı (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi): “Türkiye’de pek bilinmeyen bir bilim dalı olan Etoloji (hayvan davranışları) üzerine uzmanlaşmak istiyorum. Bu konuyla ilgili bir sürü veri toplamamı sağlayacak bir alan olduğu için Doğal Yaşam Parkı’ndayım. Türkiye’deki ilk fil ailesini yakından gözlemledim. En çok Begümcan'ın İzmir'i koruyucu davranışları ilgimi çekti. Winner ve Begümcan arasındaki kişilik farkı ilginçti. Mesela Winner uysal ve sıcakkanlı iken Begümcan daha mesafeli, kaprisli, korumacıydı.”
Ankara Üniversitesi Veteriner Hekimliği 5. sınıf öğrencisi Ali Aydın da, Türkiye’deki en iyi Doğal Yaşam Parklarından biri olması ve meslek hayatında karşılaşamayacağı farklı türlerdeki bir çok hayvanla çalışma imkanı sağladığı için Doğal Yaşam Parkı’nda staj yapmak istediğini belirterek şunları söyledi: "Kedi, köpek ve ineklerden sıkılan veteriner adayları en doğru adres burası. Tropik bir hayvan olan iguananın bacağına “pin” takma operasyonunda, parka yeni gelen bir tür olan Nyalanın ağız operasyonunda görev alma şansı bulmam benim için harika deneyimler oldu.”
Damla Kavur (Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesinde 5. sınıf öğrencisi):
“Doğal Yaşam Parkı’nda bulunan 125 farklı türden hayvan, staj boyunca mesleki açıdan geniş bir yelpazede bir çok şey öğrenmemi sağladı. Teorikte gördüklerimi pratik olarak uyguluyorum.”
Yağmur Bulat (19 Mayıs Üniversitesi 5. sınıf Öğrenci): “Burada ders kitaplarında hiç görmediğimiz hayvanlarla karşılaşıyoruz. İlerideki meslek hayatımız için bize büyük bir avantaj kazandırıyor. Arkadaşlarımızın bir adım önüne geçme fırsatı yakalıyoruz.”
Uğur Işkın (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi):
“Teoride öğrendiğim bilgileri pratikte birinci elden doğala en yakın şekilde görebileceğim ek ortam olduğu için Doğal Yaşam Parkı’na gelmeyi tercih ettim.Özellikle primatlara ilgimden dolayı sıcakkanlı ve sosyal hayvanlarla vakit geçirmek, onların bakımıyla uğraşmak çok güzel. Nesli tehlike altında olan Bengal kaplanları ve Siyah makakları gözleyebilme imkanı bulduğum içinde kendimi şanslı hissediyorum.”
Kaynak: İHA