Kod adı isyanbul

ABD'de yapılan 'İstanbul İsyanı Senaryosu' kendisini gösterdi. Gezi eylemcileri, dün yine birçok noktada polisle çatıştı. 20 gündür devam eden oyun, yeniden sahneye konuldu...

Kod adı isyanbul
Gezi Parkı eylemlerinin arkasındaki dış güçlerin komplosu, artık ayyuka çıktı... ABD'nin başkenti Washington'da, bir İsrail kuruluşu olan Amerikan Girişimcilik Enstitüsü'nde (American Enterprice Institute), olası "İstanbul isyanının" konuşulduğu tespit edildi.
Bu toplantılarda "Büyük gösteri olursa Taksim, Tahrir gibi kimlik kazanır. Türk gençliği apolitik, meydanlara inerse zaman içinde politikleşir. Sokaklar canlı tutulmalı. Ulusal sol hareketler, ilerici hedefler ortaya koyamadığı için meydanı bir halk hareketine dönüştürmek zor olabilir" yorumları yapıldığı öğrenildi.

SABAH-AKŞAM GÖSTERİ
Şubat ayında yapılan bu toplantının birebir etkileri de kendisini gösterdi. Son 20 gündür süren Gezi Parkı eylemleri, önceki gece yapılan müdahalenin ardından dün en yoğun günlerinden birini yaşadı. Önce İstanbul'un sokakları, ardından Ankara ve İzmir karıştı. Megakentte önce Taksim civarındaki alanlarda arbede çıktı. Göstericiler Divan Otel, Hilton Otel ve Ramada Otel'e saklandı. Polis, buralara da müdahale etti. Ayrıca Şişli'de yollara barikat kuran eylemciler polisle çatıştı. Bakırköy ve Şirinevler'de Çevreyolu, göstericiler tarafından kapatıldı. Yine Okmeydanı ve Gaziosmanpaşa'da göstericiler sokaklara döküldü... Sabaha dek süren olayların ardından, LYS sınavının yapıldığı dakikalarda sokaklar sakindi. Ancak öğleden sonra ateş yeniden yükseldi...

YOLLARI KAPATTILAR
İstiklal Caddesi girişinde toplanan küçük bir gruba, polis ekipleri dağılmaları uyarısında bulundu. Grubun dağılmaması üzerine polis TOMA aracıyla tazyikli su sıkıldı. Şişli ve Nişantaşı'nda da göstericiler barikatlar oluşturdu. Ancak polisin müdahalesi sonucu Nişantası'ndaki grup dağıtıldı. Bu arada polis bazı gazetecileri gözaltına aldı. Daha sonra serbest bıraktı. Akaretler'den binlerce kişi Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık 100 kişilik grup da Kağıthane TEM Otoyolu Nurtepe Bağlantı Yolu'nu trafiğe kapattı. Akşam saatlerinde ise Harbiye, Sıraselviler ve İstiklal Caddesi'nden topluca Taksim'e girmek isteyen marjinal gruplara polis müdahale etti. Eylemciler biber gazı ve tazyikli suyla dağıtıldı...

KÖPRÜDEN YÜRÜDÜLER
Gezi Parkı'na önceki akşam yapılan müdahalenin ardından Kadıköy'den yola çıkan bir grup, Boğaz Köprüsü'nden geçmek istedi. Polis gruba Uzunçayır'da müdahalede bulunurken, onlar yürüyüşüne devam etti. Altunizade'de polis gaz ve su atarak bir kez daha grubu durdurmaya çalıştı. Ama eylemcilerin bir kısmı köprüye ulaştı. Grup köprüyü geçerken Avrupa yakasında bulunan jandarma müdahale etmeyince eylemciler Mecidiyeköy'e ulaşmayı başardı.

350 KiŞiYE GÖZALTI

Göstericiler, polise karşı demir bilye, taş ve içi boya ile doldurulmuş küçük plastik toplar atan paintball silahları kullandı. Dün çıkan olaylarda 350'ye yakın kişi gözaltına alındı.

DİVAN OTELİ
Divan Oteli'ne saklanan göstericiler, polise taş attı. Ekipler de tazyikli su sıktı...

BEYOĞLU

Beyoğlu'nun arka sokaklarında toplanan eylemciler, burada polisle çatıştı. Bu sırada yere düşen bir genç, hafif şekilde yaralandı.

OSMANBEY

Marjinal gruplar, Osmanbey'de çöp tenekelerini ateşe verdi. Yine ortalığı yakıp yıktı.

NİŞANTAŞI

Sosyetik semt Nişantaşı da eylemlere katıldı. Rumeli Caddesi'ne barikat kuruldu...

TAKSİM VE SİSLİ KARIŞTI
Taksim, dün sabah saatlerinde sakindi. Ancak akşam 18.00'den sonra toplanan gruplar, polisle çatıştı. Hatta bir göstericinin elinde levye ile TOMA'ya saldırdığı görüldü. Bu arada Alman Konsolosluğu'nun eylemcilere kapılarını açtığı iddia edildi. Şişli'de de göstericiler polisle çatıştı.

Kadıköy'den yola çıkarak Taksim'e ulaşmaya çalışan göstericiler, gece 04.00 sıralarında Boğaz Köprüsü'ne ulaştı. Bu arada dünkü olaylar sırasında Beşiktaş Vapur İskelesi kapatıldı. Seferler Kabataş'a yönlendirildi.

CEVAHİR AVM EYLEM MERKEZİ OLDU

Göstericiler, Mecidiyeköy'de de ortaya çıktı. Polisle çatışan bazı eylemciler daha sonra Cevahir Alışveriş Merkezi'ne kaçtı. Polis de içeri girip göstericilere biber gazı ile müdahale etti. Bu sırada müşteriler de toplanıp olan biteni protesto etti.

GÖZALTINA ALINAN DOKTORLARIN SABIKA DOSYASI HAYLİ KABARIK
Gezi olayları sırasında Osmanbey'deki Ramada Otel'de kurulan revirlerde yaralılara gönüllü sağlık hizmeti veren doktorlar da dün gözaltına alındı. Doktorların kelepçelenerek götürülmesi tepki çekti. Ancak söz konusu kişilerin sabıkalı olduğu öğrenildi. Anadolu Üniversitesi Sağlık Bölümünden mezun Y.Ö, "Adam öldürme" ve "izin tecavüzü" (askeri suç) suçundan, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde okuyan F.T.'nin "terör örgütüne üye olma" ve "örgüt propagandası yapma" suçundan, Ankara'da doktorluk yapan A.R.K.'nın da hırsızlıktan 7 kaydı var...

ROTH'A ViZE YOK

İstanbul'da Divan Oteli'ndeki polis müdahalesinden etkilenenler arasında alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da vardı. Roth, polis müdahalesi hakkında, "Gaz bombalarıyla insanları hedef aldılar" şeklinde konuştu. Alman siyasetçinin dün ise Taksim'e girmesine müsaade edilmedi.

KADINLAR AYAKTA

Gezi Parkı eylemlerine destek veren Antalyalılar, Cumhuriyet Meydanı'nda buluştu. Eyleme Sol grup, TBG ve KESK katıldı. Bir süre'Tencere, tava, hükümet istifa'sloganı atan grup, sonra İstiklal Marşı okudu. Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da eylemi destekledi.

VEKiLE DARP

Polisin Gezi Parkı'na müdahalesi sırasında Divan Oteli'nde bulunan CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal'ın burnu kırıldı. Polis tarafından darp edildiğini ifade eden Topal, "Tek yapmak istediğim, polisin otelin içine gaz bombası atmasını engellemek ve yaralıların hastaneye ulaşmasını sağlamaktı" dedi.

CENAZE ARBEDESİ
Polis kurşunuyla can veren genç için Kızılay'da tören yapmak isteyenlere izin verilmedi. Israr edenlere biber gazı ve su kullanıldı...

İstanbul Gezi Parkı'na destek için Ankara'da yapılan gösteride kurşunla ölen Ethem Sarısülük için dün Ankara'da yapılmak istenen tören polisle arbedeye döndü. Ankara Batıkent Cemevi'nde cenaze töreni gerçekleştirilen Sarısülük'ün ailesi ve yakınları cemevinden aldıkları naaşı vurulduğu Kızılay'a götürerek tören düzenlemek istedi.

TOMALAR GEÇİT VERMEDİ

Ancak polis, cenaze konvoyunun Batıkent'ten Kızılay'a getirilmesine izin vermedi. Buna rağmen cenazeyi Kızılay'da bekleyen grup Sarısülük'ün vurulduğu noktada toplanıp yere karanfil bıraktı. Göstericilerin yolu trafiğe kapatması üzerine polis, bunun yasal olmadığını belirterek, kalabağın dağılmasını istedi. Anonslarla yapılan uyarılara rağmen dağılmayan kalabalığa güvenlik güçleri gaz bombası attı.

JANDARMADAN DESTEK
Eylemlerin artması üzerine Jandarma, çevik kuvvete destek için hazır beklemeye başladı. Boğaziçi Köprüsü ve Mecidiyeköy'de, Jandarmalar konuşlandı. Çelik yeleklerini, kasklarını ve kalkanlarını giyen jandarma ekipleri, herhangi bir müdahaleye karşı teyakkuz haline geçti Jandarmaya destek amacıyla 1 Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı da (TOMA) hazır bekletildi. Bu arada çevre illerden de Çevik Kuvvet ekipleri İstanbul'a gönderildi.

'SİLAH KULLANILDI'

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul'da huzurun sağlandığını, LYS'ye giren öğrencilerin de sıkıntı yaşamadığını söyledi. Mutlu, "İki emniyet görevlimiz bu olaylarda silah kullanılmak suretiyle yaralandı. İstanbul'da ilk kez silah kullanma cüreti gösterdiler. Provokatörlere dikkat edin" dedi. Mutlu, TOMA'lardan sadece tazyikli su püskürtüldüğünü, kimyasal madde kullanılmadığını aktardı. Mutlu, Ramada Oteli'nden gözaltına alınan doktor önlüklü üç kişiyle ilgili ilginç açıklama yaptı: "Biri cezaevi firarisi katil. Diğerleri hırsız ve terör örgütü üyesidir" dedi.

GEZİ PARKI TEMİZLENİYOR

Taksim Meydanı ve Gezi Parkı, belediye ekipleri tarafından temizleniyor. Polisin göstericileri meydandan çıkarmasının ardından belediye ekipleri önce alanı yıkadı. Eylemler sırasında tahrip olan iş makineleri ve araçlar, vinçlerle TIR'lara yüklenerek alandan taşındı. Gezi Parkı çevresindeki sokak lambalarının da tamir edildiği görüldü. Bu arada Atatürk Anıtı'nın çevresindeki alana, sabahın erken saatlerinden itibaren yeni çiçekler ekildi.