Çocuklar Çatalhöyük'te Arkeoloji İle Tanışacak

Ankara - Mimarlar Odası Ankara Şubesi çocuklarla birlikte Çatalhöyük’te iki ay sürecek yaz atölyeleri gerçekleştirecek.


Mimarlar Odası Ankara Şubesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Şubenin Çocuk ve Mimarlık Çalışmaları Merkezi, Çatalhöyük kazı organizasyonu ile yapılan işbirliği sonucunda, çocuklarla Çatalhöyük’te yaz atölyesi gerçekleştirecek. Atölye, temmuz ve ağustos aylarında yapılacak.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, çocukların mimarlık kültürü ile tanışması ve kültürel miras farkındalığını artırmak üzere düzenlenen yaz atölyelerini bu yıl Çatalhöyük’te 6 grup halinde programladıklarını belirterek, "Çocukları Ankara’dan günü birlik götürüp getireceğiz. Çocuklar mimarlar ve arkeologlar eşliğinde, Çatalhöyük hakkında bilgi alacaklar, kazı alanı gezecekler, kendilerine ayrılan özel kazı alanında kültürler yolculuğuna çıkacaklar” ifadesini kullandı.

Candan, Çatalhöyük atölyelerinin çocuklarla birlikte yetişkinler için de düzenlenidiğine dikkati çekerek, UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası listesine kabul edilen Çatalhöyük yerleşim yerini, herkesin görmesi gerektiğini kaydetti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yapılacak atölye çalışmalarına her grupta 25 çocuk katılabilecek. Yaz atölyesi çalışmalarını mimarlarla birlikte arkeolog Gülay Sert koordine edecek. Çocuklar kazı alanlarını gezmenin yanı sıra yaratıcılıklarını da sınayacak. Yaz atölyesine özel olarak çocuklar, 25 metrekarelik düzenlenen alanlarda çalışacak. Atölyede, kil ve resim çalışmaları yapacak çocuklara çalışma bitiminde ““Kültürel Emanetlerin Koruyucusu” sertifikası verilecek. Ayrıca, “Çatalhöyük Arkeolojik Yaz Atölyesi” gruplarında, Anadolu’da ilk yuvarlak mimari örneklerinin yer aldığı Boncukluhöyük de programda yer alıyor.

Kaynak: AA