Mersin Esob’da İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Protokolü İmzalandı

İçel Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, imzaladıkları protokolle yasa gereği yapılması gereken İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi ile İşyeri Risk Değerlendirme Analizi’ni her üyenin cazip fiyattan almasına imkan tanıdıklarını bildirdi.

Mersin Esob’da İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Protokolü İmzalandı
İçel ESOB, 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu hükümleri gereği, “İş Sağlığı Ve İş Güvenliği Eğitimi İle İşyeri Risk Değerlendirme Analizi” protokolü imzaladı. Ülkem Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı ile varılan anlaşma sonucu İçel ESOB Başkanı Dinçer ile Vakıf Başkanı Timur Şeyhoğlu ve Başkan Yardımcısı Necmettin Yalçın tarafından imzalanan protokolle birliğe bağlı odalara kayıtlı üyelerin işyerlerinde çalışanlara İş Sağlığı Güvenliği (İGS) profesyonellerince iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilecek. Ayrıca iş yerlerinin iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden işyeri risk değerlendirme analizi ile acil eylem planlarının yapılması sağlanacak. Eğitimlerin bitiminde sertifika verilecek.

Başkan Dinçer, 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile her işyerinin iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile işyeri risk analizine tabi tutulduğunu bildirdi. Bu eğitimler ve işyeri risk analizlerinin Çalışma Bakanlığı’ndan belgeli, iş güvenliği uzmanlarından oluşan “Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerince” (OGSB) verileceğini belirten Dinçer, “Bizler kurum olarak 6 OGSB firmasından teklif alarak, bu eğitimleri ve risk analizlerini en uygun fiyata verecek olan Ankara merkezli Ülkem Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı ile anlaşma imzaladık. Protokolle üyelerimizin hak ve menfaati korunarak, her üyemizin alması gereken bu eğitim ve risk analiz değerlendirmelerini cazip fiyattan almalarına imkan tanıdık” dedi.

Her iş yerinin 27 Mayıs 2013 tarihi itibarı ile ilgili meslek odasına risk analizi ve iş sağlığı ve güvenliği eğitimi için başvurması gerektiğini kaydeden Dinçer, “Yine kanun gereği her işyeri risk analizini 30 Haziran’a kadar yaptırmak zorunda. İmzalanan bu protokolün hemen ardından oluşturulan 60 kişilik ekiple her işyerinin risk analizi yapılacak” diye konuştu.

Eğitimlerin yıl sonuna kadar süreceğini ve 100’er kişilik gruplar halinde verileceğini ifade eden Dinçer, “Eğitimler her çalışan için az tehlikeli işyerlerinde en az 6 saat, tehlikeli işyerlerinde en az 12 saat ve çok tehlikeli işyerleri için ise en az 16 saat olarak düzenlenecektir. Yine esnafımızın NACE kodları ile yaptığı iş aynı değilse ilgili meslek odasından NACE kodunu öğrenip, muhasebecileri tarafından düzeltilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

İmza altına alınan protokolle İçel ESOB’a bağlı il genelinde kurulu 72 mesleki oda ve bu odalara kayıtlı üyelerin iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimi ile işyeri risk değerlendirme analizi ve acil eylem planlarının yapılacağının altını çizen Başkan Dinçer, “Özelikle sanayi, metal, yapı kimyasalları, yapı işleri gibi iş kolundaki esnaf sanatkarlarımız iş kazaları ve meslek hastalıkları açısından büyük risk taşıyor. Yine trafikle iç içe olan servisçi, taksici, minibüsçü esnafımız ile imalat sektöründeki esnafımız iş güvenliği açısından büyük risk altında. Tabi bu protokol sadece bu mesleklerle değil, gıda, tarım, sanayi, tekstil, ulaşım ve benzeri iş kollarının tamamını kapsayacak” ifadelerini kullandı.

Kanunun doğru ve etkin uygulanıp uygulanmadığının kontrolü için teftişler yapılacağı bilgisini de veren Dinçer, kanuna aykırı davrananlara, işyerinde çalışan kişi başına bin lira ila 10 bin lira arasında değişen büyük oranlarda idari para cezası kesileceği uyarısında bulundu. Dinçer, özelikle çok tehlikeli sınıfta yer alan maden, metal, yapı işyerlerinde risk değerlendirmesi yapılmaması halinde işi durdurma sebebi sayılacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA