İşte Yılmaz Güney’in Efsane Otomobili

İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği, “Yeşilçam Sinemasına Saygı Günleri” kapsamında konuk ettiği Ediz Hun, İzzet Günay, Göksel Arsoy gibi unutulmaz usta oyunculara hazırladığı sürprizlere bir yenisini ekledi ve Yılmaz Güney sansasyonlarının odağındaki 1966 model Buick Riviera marka otomobilin izine ulaşarak herkesin merak ettiği otomobili gün ışığına çıkardı.
Yılmaz Güney Yeşilçam Altın Koza Buick İzzet Günay 

Yılmaz Güney kendisinin senaryosunu yazıp yönettiği 1969 yılı yapımı “Bir Çirkin Adam” filminde başrolü Süleyman Turan ' la paylaşmış ve bahsi geçen Güney ' e ait aracı usta aktör Süleyman Turan da kullanmıştı. Bu etkinlikte yıllar sonra yine aynı aracı kullanarak o günlere geri giden Turan ' ın kendisi de ilk ödülünü 1971 yılında Adana Altın Koza Film festivalinde yine bir Yılmaz Güney filmi olan “Yarın Son Gündür” adlı filmle almıştı.

Etkinlikte konuşan usta oyuncu Süleyman Turan duygularını şu şekilde ifade etti: “Yeşilçam ' da çalışmadığım oyuncu kalmadı ama Yılmaz ' la oynamak beni hep heyecanlandırmıştır. Kendisiyle sanırım 5-6 filmde karşılıklı oynadık ve birbirimize çok şey öğrettik. Yılmaz tam bir sinema aşığıydı ve mücadelesini bu yolla vermeyi yeğlemişti. Kendisini hasretle anmamıza ve beni 45 yıl öncesine götürmeyi başaran İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği ' ne saygı ve sevgilerimi sunarım.”

İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği Başkanı Serkan Okay ise tarifi mümkün olmayan saatler yaşadıklarını ifade ederek şunları söyledi: ”Gerek Yılmaz Güney, gerekse Süleyman Turan yerleri asla doldurulamayacak çok önemli değerlerdir. Bugün sadece bu iki isimle birlikte olmamıza vesile olması gerekçesiyle bile klasik otomobillere tutkuyla bakabiliriz. Bir döneme damgasını vurmuş birer tarihtirler onlar.Bu araçlar hepsi birçok hikayenin şahididirler adeta ve yaşanmışlıkların birer gölgesidir.Böylesine önemli anekdotların sırdaşı olan otomobili,merak edenleriyle paylaşabilmek bizlere büyük haz verdi.” Program daha sonra Süleyman Turan ' ın filmografisinden derlenen görüntü kolajının İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği Üyeleriyle birlikte izlenmesi ve Süleyman Turan ' ın Yeşilçam anılarını İKOD üyeleriyle paylaşmasının ardından son buldu. İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği ' nin izini sürdüğü ve birçok macerada odak olmuş 1966 model Buick Riviera marka otomobil, mevcut anılarına yenilerini eklemek adına sabırsızlıkla yeni sahibini bekliyor.

Otomobil Yılmaz Güney ' le adeta yıllarca macera dostluğu yapmış ve unutulmaz anekdotlara konu olmuştu.
22 Nisan 2013 Pazartesi günü yayınlandı