Çocuk Gelinin İtirafı

Adana'da 14 yaşındayken babasının 200 TL başlık parası karşılığında evlendirdiği 6 çocuk annesi Yasemin As, çocukluğunu yaşamadığını ve pişman olduğunu belirterek, ' İlkokulu bitirince babam beni evlendirdi, okuyup polis olmak isterdim ' dedi.
Çocuk Gelinler Çocuk Gelin Erken Evlilik 


Mardin'in Midyat ilçesinin Gelinkaya Köyü'nden babası Kadri Yıldız'ın yıllar önce Adana'ya göç etmesi sonucu burada 1983 yılında dünyaya geldiğini belirten Yasemin As (29), 10 kardeş olduğunu kendisiyle birlikte kız kardeşlerinin ilkokuldan sonra ailesi tarafından ' Kızlar okumaz ' denilerek okula gönderilmediğini söyledi. As, ilkokulu bitirdikten okula gitmediği için babası tarafından komşunun oğlu olan ve ailesi Mardin'den göç eden, kendisinden 9 yaş büyük olan Niyazi As (38) ile evlendirildiğini kaydetti.

Çocuk yaşta sokakta oynaması gerekirken gelin olduğunu ifade eden As, ' Babam beni o zamanın parasıyla 200 milyon (200 TL) başlık parası karşılığında 1997 yılında Niyazi As ile evlendirdi. Evlenmeden önce babam beni ortaokula göndermese de bir okuma ümidim vardı ancak evlenince okul hayatım bitti. Evlilikten 6 çocuğum oldu ancak başka çocuk istemiyorum. Küçük yaşta evlendiğim için yoksulluk ve kimsesizlik gördüm. Çok zorluk yaşadım. Çocukluğumu yaşayamadım. Ben çocukluğumu da yaşamak isterdim. Çünkü her yaşın her güzelliğini görmek isterdim. Küçük yaşta evlendiğim için pişmanım. Ben okuyup polis olmak istiyordum ama olmadı ' dedi.

Kendisinin 3 kız, 3 erkek çocuğunun olduğuna dikkat çeken anne As, ' Ben çocuk yaşta evlenmenin zorluklarını yaşadığım için ister erkek olsun ister kız olsun onlar istemediği sürece küçük yaşta evlendirmem. Çünkü ben okuyamadım onları ekonomik durumum nereye kadar el verirse okutmak istiyorum ' diye konuştu.

Eşinin maddi durumunun iyi olmadığını, seyyar satıcılık yaparak geçimini sağladığını ancak son zamanlarda seyyar satıcılık da yapamadığını anlatan As, daha iyi bir yaşam sürmeleri için yetkililerden eşine iş istedi.Niyazi As ise devlet yetkililerine teşekkür ederek, çocuklarına eğitim maaşı bağlandığını, onların sayesinde okula gidebildiklerini söyledi.

9 Mayıs 2012 Çarşamba günü yayınlandı