Çiçek Abbas İlyas Salman 30 Yıl Sonra Aynı Direksiyonda

İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği (İKOD) ' Yeşilçam'a Saygı ' temalı etkinlikleri kapsamında unutulmaz ' Çiçek Abbas ' filminde kullanılan 1978 model kırmızı klasik minibüsü, aynı filmin ünlü oyuncusu İlyas Salman ile buluşturdu. 30 yıl aradan sonra minibüsün direksiyonun başına geçen İlyas Salman, ' Benim için eşsiz bir gün oldu. En küçük ayrıntısına kadar düşünülmüş kusursuz bir organizasyon ' dedi.
Yılmaz Atadeniz İlyas Salman Altın Portakal Ayşen Gruda Çiçek Abbas 


İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği - İKOD, Türk Sinemasında kullanılmış ve günümüzün artık klasikleşmiş araçlarını ortaya çıkarmaya devam ediyor. Yeşilçam'a damgasını vurmuş komedi-dram örneği filmlerden biri olan Çiçek Abbas'ta kullanılan 1978 model kırmızı klasik minibüs, 30 yıl aradan sonra, filmde kullanılan aksesuarlarıyla birlikte, İlyas Salman'a yapılan sürpriz eşliğinde ortaya çıkarıldı. 1982 yılında yönetmen Sinan Çetin tarafından çekilen, başrollerini İlyas Salman, Şener Şen, Pembe Mutlu, Ayşen Gruda ve Ahmet Mekin'in paylaştığı, senaryosu Yavuz Turgul'a ait bir kült film olan ' Çiçek Abbas ' 30 yıl sonra tatlı bir tebessümle anıldı.

İKOD tarafından düzenlenen seremonide tüm ayrıntılar düşünülmüştü. O yıllardaki 68 Nolu Alibeyköy-Şişli hattına ait tabela, şoför kabinindeki çeşitli renklerdeki yapma çiçekler ve araç panjuruna iliştirilmiş ' Çiçek Abbas ' yazısı gibi ayrıntılar minibüse adapte edildi. Çiçek Abbas kırmızı montu,turuncu atkısı ve siyah şapkasıyla 30 yıl sonra aynı direksiyona geçti ve renkli görüntüler oluştu. 1982 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü alan ' Çiçek Abbas ' ta kullanılan kırmızı klasik minibüsle birlikte yine başrolünü İlyas Salman'ın üstlendiği bol ödüllü ' Sarı Mercedes ' filminde kullanılan sarı renkteki Mercedes marka araç da seremonide hazır bulunduruldu. Programa filmin o dönemde kurgusunu yapan ünlü yönetmen Yılmaz Atadeniz de katıldı.

30 yıl sonra minibüsün direksiyonuna geçen İlyas Salman, ' Şener abiyi özledim. Bana o kadar yardımcı oldu ki. Ben Türkiye'de aktör değil faktör bile olamazken aktörlük yapan insanları gördüm. Şener'i tanıdıktan sonra gerçek aktörü gördüm ' dedi.

İKOD Başkanı Serkan Okay ise programa ilişkin ' Halkımızın gönlünde adeta efsane olmuş her iki yapıtta da büyük emeği olan İlyas Salman'ı konuk etmekten dolayı çok mutlu olduk. Bu filmler bizleri güldürdüğü kadar düşündürmüştür de. Alabilene çok şey de vermiştir. Topluma dokunabilmiş bu eserleri ve tabi ki emektar oyuncularımızı yıllar sonra bir vesileyle hatırlama ortamını yakalamak çok gurur verici.Yeşilçam sinemasına saygımız ve sevgimiz sonsuz.Klasik otomobil hobimizin temelinde Yeşilçam'ın olduğunu düşünüyoruz ' ifadelerini kullandı.
İlyas Salman Hakkında
Konservatuar'da eğitim görürken son sınıfta okulu bıraktı. Oyunculuğa İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda başladı. Uzun yıllar sinema oyunculuğunda, köylü tiplemeleri ile tanındı. İlyas Salman Malatya ilinin Arguvan ilçesinde doğdu. Arguvan ilçesi Asar köyü nüfusuna kayıtlıdır. Uzun yıllardır oynadığı Kürt tip rolleri yüzünden Kürt olarak kabul edildi ve bunu açıkça yazanlar da olmuştur. Ancak 2007 yılında kendi yazısında ve kitabında Türkme...
devamı
Ayşen Gruda Hakkında
Sinema: Kağıt (2010) Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu (2006) - Safiye ana İlk Aşk (2006) - Hatice Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? (2006) - Karagöz'ün annesi Keloğlan Kara Prens'e Karşı (2006) - Sultan Hababam Sınıfı Merhaba (2003) - Ayşe Hanım Şenlik Var (1994) Rumuz Sev Beni (1993) Aile Pansiyonu (1987) Seyyar Kamil (1987) - Gülbahar Ağa Bacı (1986) Aşık Oldum (1985) - Inci Uyanıklar Dünyası (1985) Namuslu (1985) Fakir Milyoner (1985...
devamı
10 Aralık 2013 Salı günü yayınlandı