10. Türkçe Olimpiyatları Bursada

Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl ' İnsanlık El Ele ' temasıyla düzenlenen 10. Türkçe Olimpiyatları'nın Bursa organizasyonu büyük bir şölene sahne oldu. Bursa Atatürk Stadı'nda düzenlenen töreni, yaklaşık 30 bin Bursalı izledi. Öğrenciler, şiir, şarkı ve halk oyunları ile izleyenleri coşturdu.
Arnavutluk Bülent Arınç Mehmet Akif Ersoy Nazım Hikmet Ertuğrul Sağlam 


Türkçeder tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'na 135 ülkeden bin 500 öğrenci katılıyor. Olimpiyat finali öncesi Bursa'ya gelen 25 ülkeden 65 öğrenci, Atatürk Stadı'nda Bursalılarla buluştu. Sunuculuğunu Kadir Çöpdemir ile Arnavutluk'tan gelen öğrenci Jorda'nın yaptığı 10. Türkçe Olimpiyatları'nın Bursa ayağı muhteşem gösterilere sahne oldu.

Törene katılan Bursalılar 25 bin kişilik Atatürk Stadını tamamen doldurdu. Devlet büyükleri de Türkçenin çocuklarını yalnız bırakmadı. Törene, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, milletvekilleri, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, diğer davetliler, sponsorlar, iş dünyasının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Tören öncesi gerçekleştirilen muhteşem ışık gösterileri yoğun alkış aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Türkçe Şöleni'nde dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler şarkı, şiir, halk oyunlarında becerilerini sergiledi.

Kosovalı öğrencilerin sergiledikleri halk oyunları gösterisi büyük bir ilgi ile takip edildi. Öğrencilerin seslendirdiği şiir ve şarkılarda zaman zaman duygulu anlar yaşanırken zaman zamanda şiir ve şarkılar izleyenleri coşturdu. Mehmet Akif Ersoy'un şiirini okuyan Gürcistanlı öğrenci ile şiiri şarkı halinde okuyan Hancivanlı öğrenci duygulu anların yaşanmasına sebep oldu.

Zülfü Livaneli'nin bestesini yaptığı Nazım Hikmet'in şiiri ' Karlı kayın ormanında yürüyorum geceleyin ' şarkısını seslendiren Ukraynalı öğrenci büyük alkış aldı. Marslı Cumuksi'nin gösterisi Bursalıları kahkahalara boğdu. Romanya'dan katılan Marslı Cumuksi, dünyaya dair anlattıkları ve Marstan verdiği haberler ayakta alkışlandı. Somali'den gelen Abdurrezzak'ın söylediği ' Yaz dostum ' şarkısına stadı dolduran birlerce izleyici eşli etti.

Mali ve Kosovalı öğrencilerin halk oyunları sırasında bir de sürpriz yaşandı. Sahneye çıkan iki öğrenci yağlı güreş yaptı. İzleyenlerin ayakta alkışladığı gösteri, beğeni ile takip edildi.

' DÜNYANIN HASRETLE BEKLEDİĞİ YENİ BİR DÜNYA GELİYOR '

Vali Şahabettin Harput, dili, dini, ırkı ayrı olan insanların hal dili ile bir araya geldiklerini belirterek, ' Bugün dünyanın hasretle beklediği yeni bir dünya geliyor. Bu dünyada, sevgi, barış ve dostluk hakim olacak. İşte bu dünyayı bu gençler kuruyor. Bu gençleri hazırlayan en üstte ve en alttaki herkese şükranlarımı sunuyorum. ' dedi.

' BUNLARI ZAMANIN ALPERENLERİ YAPABİLİR '

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, zamanın alperenlerinin ancak bunları başarabileceğine dikkat çekerek, ' Bundan daha güzel bir şey olamaz. Biz insanlar zamanı zamanla öğrendik. Zamanla yarışılamayacağını yine zamanla öğrendik. Emeği geçenleri yürekten kutluyorum. Zaman zaman diğer ülkelere gittiğimizde ilk gittiğimiz yerler o güzelim okullar. Oralarda zamanın alperenleri ile görüşmek, onları dinlemek kadar güzel bir şey yok. Onlar orada aynı zamanda gönüllü elçilerdir. ' dedi.

Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri, bu çocukları dünyanın dört bir tarafındaki Türk kolejlerinin bir meyvesi olarak gördüklerini belirterek, şunları kaydetti: ' O halde Türk Kolejleri de dünyada evrensel tek Türk projesidir. Bursa Orhangazi Üniversitesi olarak bu çocukları üniversitemizde eğitim vermek istiyoruz, hem de Bursa'nın bunları kucaklamasının gelecek adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu meyveleri yetiştiren, görünen görünmeyen isimsiz kahramanların olduğunu görüyoruz. Ben bu kahraman öğretmenlerin önünde rektör olarak eğilmek istiyorum. Çünkü bu eğitim gönüllüleri sayesinde bu meyveler oluşuyor. İşadamlarımızı da tebrik ediyorum. Çünkü dünyaya barış gelecekse eğitimle gelir, sevgi ile gelir. '

' SIRA SAĞLIKÇILARDA '

Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Kurt, şunları dile getirdi: ' İnsanlık fedakarlık istiyor, bu iş fedakarlık istiyor. Hakikaten fedakarlığı maksat yapmış gönüllü kahramanlarla bu iş yapılmaktadır. Gidilmedik birkaç ülke vardır. Oralarda da gidilecektir. Eğitim gönüllüleri gittiler, arkasından sağlıkçılar da gideceklerdir. Artık sadece eğitimcilere bırakmayacağız bu işi. Sağlıkçılar olarak inşallah biz de arkasından devam edeceğiz. '

Bursagaz Başdanışmanı Mehmet Emin Çerçi, bu hizmeti başlatan ve dünyanın dört bir tarafında devam ettirenlere teşekkür etti.

Törenin sonunda sponsorlara plaketleri verildi. Tören, öğrencilerin seslendirdiği olimpiyatın resmi bestesi ' Yeni Bir Dünya' şarkısı ile sona erdi. Şarkıyla birlikte çok sayıda havai fişek geceyi aydınlatırken, stadın dört bir yanında yakılan meşaleler renkli görüntüler oluşturdu.

5 Haziran 2012 Salı günü yayınlandı