Türkiye’de ilk defa üretildi: ‘Ham madde olarak seramik kullanılan 3 boyutlu yazıcı’

Makineden detaylar
Tayland Fabrika Teknoloji Yurt Dışı Kullar 

-Üretim yapılırken detaylar
-Üretilen ürünlerden detaylar
-Baba ve oğul ile röportaj
-Genel detaylar

( ESKİŞEHİR -ÖZEL)- Tasarımcı baba-oğuldan Türkiye'de bir ilk- Eskişehir’de bir tasarım atölyesi işletmeciliği yapan Makine Mühendisi Cenk Tigin:- “En son tasarladığımız model Türkiye’de bir ilk”- “Farklı malzemeler üzerinde ilerlemeyi planlıyoruz” ESKİŞEHİR

- Eskişehir’de bulunan bir tasarım atölyesinde Türkiye’de ilk defa ham madde olarak kilin kullanıldığı 3 boyutlu yazıcı üretildi. Endüstriyel işletmelerin ya da büyük ölçekli üretim yapan fabrikaların maliyetlerinin önemli ölçülerde azaltılmasının önünü açan 3 boyutlu yazıcılar, daha kaliteli ve dayanıklı ürünler elde edilmesini sağlıyor. Hammadde olarak genellikle bakır, bronz, seramik, ahşap, bambu hatta sıvı reçinenin kullanıldığı yazıcılarda son dönemlerde farklı ürünler de değerlendiriliyor. Bu kapsamda yola çıkan baba ve oğul, Türkiye'de ilk defa Eskişehir'de plastik yerine kil kullanılan yazıcı tasarlandı. Türkiye’de daha önce yapılmamış olan bu 3 boyutlu yazıcı ile çizilen objeler kil ile üretilirken baba Cenk ve oğul Ulaş Tigin, ilerleyen dönemlerde ürünlerini geliştirmek istiyor. “En son tasarladığımız model Türkiye’de bir ilk” Eskişehir’de Tripedia Tasarım Atölyesinin işletmeciliğini yapan Makine Mühendisi baba Cenk Tigin tasarladıkları modelin Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade ederek, “Biz normalde plastikle çalışan 3 boyutlu yazıcıları hem tasarlıyoruz hem üretiyoruz. En son tasarladığımız model Türkiye’de bir ilk. Plastik yerine kilden üretim yapıyor ve ham madde olarak kil kullanılıyor. Bizim zaten 3 yıllık bir tecrübemiz var. Anadolu Üniversitesi’nden gelen bir istek üzerine beraber çalıştık. Daha önce kullandıkları bizimkinin üçte biri ebatlarında baskı yapabilen bir makineydi. Büyük bir makine yapıp yapamayacağımızı sordular. Biz de araştırdık, inceledik 2 aylık bir tasarım sürecinden sonra Türkiye’de ki ilk kil makinesini tasarladık ve üretmeyi başardık. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi daha çok kendi tasarımlarını üretmek için kullanıyor. Biz şu anda makineyi denemek için internetten indirdiğimiz ve ya kendi tasarladığımız objeleri çizdik ve makinede üretmeyi başardık. Bundan sonrasında Anadolu Üniversitesi kendi tasarımlarını bu makine ile üretecek. Boyut olarak 400 milimetre çapında ve 700 milimetre boyunda döküm yapabiliyor. Biz şu anda bunu daha çok atölye, ev ve ya okullarda kullanılabilecek şekilde masaüstü modelini tasarlıyoruz. Eylül ayının sonuna doğru da onu üretmeyi planlıyoruz” dedi.
“Farklı malzemeler üzerinde ilerlemeyi planlıyoruz” Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu Ulaş Tigin ise daha farklı malzemeler ile üretim yapmak istediklerini ifade ederek, “Makinenin tasarımını henüz bitirdik. İlk siparişimizi de bu hafta içerisinde teslimat yapacağız. Gelecekle ilgili durumları henüz bilemiyorum ama yurt dışında da çok nadir bir teknoloji. Özellikle seramikle çalışan 3 boyutlu yazıcılar. Gelecekte bunu değerlendireceğiz. Biz burada farklı bir teknoloji çalıştık. Normalde çalıştığımız teknoloji plastik malzemeyi eriterek, üst üste bindiren bir sistem. Biz burada direk sıvı materyalleri basınçlı bir tüpün içerinden kafa kısmına aktararak baskı sağlıyoruz. bu farklı teknoloji bize plastik dışındaki malzemeleri kullanma imkanı sunuyor. Sıvı olarak kullanabildiğimiz farklı polimerler, farklı kil gibi malzemeleri kullanıyoruz. Bu konuda malzemeyi de detaylandırıp farklı malzemeler üzerinde ilerlemeyi planlıyoruz. Biz bundan 5 sene önce evimizin garajında başladık. Yaklaşık 1.5 senelik bir çalışmanın ardından beraber bir şirket kurup bunu profesyonel hayata dökmeye karar verdik. Son üç senedir de profesyonel olarak bu işi yapıyoruz” şeklinde konuştu.

27 Ağustos 2018 Pazartesi günü yayınlandı