Süryaniler de kendi resmi nikahlarını kıymak istiyor

Kilisenin giriş yolu detayı
Cumhuriyet Resmi Gazete Muhabir Dini İnanç Resmi Nikah 

-Kilise giriş kapısı detayı
-Papaz Gabriel Akyüz'ün nikah hakkında ki açıklaması
-Çan detayı
-Kilise bahçe detayı
-kilise bahçesinde vatandaş detayı
-çan detayı

( MARDİN - ÖZEL)- Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz: “Süryanilerin kendi resmi nikahlarını kıymaları güzel olur" MARDİN

- Mardin'deki Süryani Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz resmi gazetede yayımlanan resmi nikah kıyma yetkinin genişletilmesi ile kendilerinin de Hıristiyan vatandaşların nikahları kıymasının yerinde bir karar olacağını söyledi.

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle müftü ile muhtarların yanı sıra imamların da resmi nikah kıyabilme yetkisinin genişletilmesi hakkında ilk kez konuşan Süryani vatandaşların dini temsilcisi Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, Hıristiyan vatandaşların da resmi nikahlarının kendilerinin kıymasının doğru bir karar olabileceğini kaydetti.
İhlas Haber Ajansı'na

muhabirine konu hakkında açıklamalarda bulunan Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz bu konuda henüz bir talep olmadığını fakat ilerleyen süreçte Hıristiyan vatandaşlar için haklı ve yerinde bir talep olabileceğini belirtti.
“Nikah kıyma talebimiz, haklı bir talep olur diye düşünüyorum” Kırklar Kilisesi Papazı Akyüz, nikah kıyma taleplerinin halkı bir talep olacağını düşündüğünü söyledi.

Akyüz, "Tahmin ediyorum, hiçbir Hıristiyan grubu tarafından dile getirilmedi. Resmi olarak doğru yerinde olan haklı bir talep olarak görüyorum. Hıristiyanlar, Yezidiler, başka dini gruplara da aynı yetki verilmesi yerinde bir karar olacaktır diye düşünüyorum. Mardin merkezde bir yıl içinde az bir cemaatimiz var. Yılda iki, üç, dört dini törenle nikah kıyıyoruz ama Midyat bölgesinde çok fazla Hıristiyan vatandaşımız var. Midyat bölgesinde köylerimiz var ve senede belki yirmi, otuz, kırk nikah kıydığımız oluyor” diye konuştu.
“Osmanlı döneminde bu hak vardı” Şimdiye kadar bir talep olmadığını kaydeden Akyüz, bu hakkın Osmanlı döneminde olduğunu söyledi.

Akyüz, “Yeni bir yasa olduğu için, şimdiye kadar bir talep olmadı ama ileride tahmin ediyorum bu olacaktır. Osmanlı döneminde olduğu gibi bütün dini grupların nikah kıyma yetkisi vardı. Türkiye’de bu yetki verilmişse imamlara, müftülere biz Hıristiyanlara da verilmesi doğru bir karar olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. “Bizler Türkiye Cumhuriyetini seven vatandaşlarız” Türkiye Cumhuriyeti kanunu esas olduğu ve medeni kanunda herkesin eşit olduğunu düşündüklerini söyleyen Papaz Akyüz, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ayrıcalık olmaması gerekir. Herkesin dini inançlarını istediği şekilde yerine getirmesi gerekir. Bir baskı gibi zorluk olmaması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti çıkarmış olduğu bu yeni yasa ilerde bizi üzebilir, öyle bir olay söz konusu olmaması için bizlere de ona benzer yetki verilmesini yerinde görüyorum. Bence doğru olur. Çünkü bizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Biz başka bir yere gitmeyeceğiz, burada yaşayacağız ve en iyi vatandaş olmak için çabalıyoruz. Türkiyemizi, cumhuriyeti seviyoruz ve inşallah ve yetkililer sesimizi duyacak bize de yardım sağlar". (BS-AKK-Y)
28 Şubat 2018 Çarşamba günü yayınlandı