Çınar Ağacı Ödülleri Dağıtıldı

5. Aile İşletmeleri Kongresi İstanbul Kültür Üniversitesi ' nde gerçekleştirildi. Düzenlenen kongrede yıllardır markalarını koruyan, sektörün önde gelen 14 aile işletmesine “Uzun Ömürlü-Köklü İşletme” ödülü verildi. Ödül töreninde Hacı Bekir Şekerlemenin Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Şahin ödülünü torununun almasını isteyerek, devir teslim yaptı.
Avrupa Avrupa Birliği Avusturya Ermeni İstanbul Kültür Üniversitesi 


İş dünyasının önde gelen aile işletmesi üyeleri, akademisyenler, öğrenciler İstanbul Kültür Üniversitesi Aile İşletmeleri ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGMER) ' nin iki yılda bir düzenlediği 5. Aile İşletme Kongresi ' nde bir araya geldi. Vatan Şaşmaz ' ın sunumuyla gerçekleştirilen kongrede aile işletmelerinde büyüme ve getirdiği orunlar, aile işletmelerinde yönetim kurulları, kurucudan sonra gelen kuşakların sorunları, aile değerleri ve çocukların yetiştirilmesi gibi konular uzmanlar tarafından değerlendirildi.

Açılış konuşmasını yapan Kültür Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Tamer Koçel, aile işletmelerinin ekonomik refaha katkı sağladığını belirterek, “Ekonomi deyince akla işletmeler geliyor. İşletmenin özelliği refahı sağlaması, istikrarı koruması geliyor. İşletmeler yenilikleri gerçekleştirilen birimlerdir. İşletmeler yaşamalıdır” dedi.

Konuşmaların ardından 1990 yılından önce kurulan, yıllardır kalitesini bozmadan, sektöründe markalaşmış 14 aile işletmesi üyeleri çınar ağacı şeklinde plaketle ödüllendirildi. Ödül alan firmalar arasında Hacıbekir (1777), Şekerci Cafer Erol (1807), Gökçen Grup (1858), Kebapçı İskender- Yavuz İskenderoğlu (1860), Erbak Uludağ Meşrubat (1870), Karaköy Güllüoğlu (1871), Kurukahveci Mehmet Efendi (1871), Sabuncakis (1874), Tanınmış Helvacı (1875), Hamamcıoğlu (1880), Saffet Abdullah Güllaçları (1881), Cemilzade (1883), İmam Çağdaş (1887), Tarihi Meşhur kanlıca Yoğurdu (1893) yer aldı. Ödüle layık görülen Hacı Bekir Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Şahin, ödülünün torununun alması isteyerek, devir telsim gerçekleştirdi.

Aile işletmeleri konusunda çalışmalarını sürdüren Avrupa ' nın önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Sabine Raw, “Aile şirketlerinde en önemli problem şirketin sonraki kuşaklara devredilmesi. Çünkü siz bir iş kuruyorsunuz ve bu işin sürdürülebilir şekilde devam etmesini istiyorsunuz. Bunun için de yönetimi bir sonraki nesle devretmek zorundasınız. İşte başarılı olmak isteyen birçok aile şirketinin, sonraki kuşaklara devri sırasında başarısızlığa yol açabilecek birçok ihtimal bulunuyor ' dedi.

Ekonomik krizin aile şirketlerine etkisiyle ilgili bir soruya verdiği cevapta ise Raw, ' İlginçtir, dünya geneline baktığımızda aile şirketleri ekonomik krizin üstesinden gelme konusunda, diğer şirketlere göre daha başarılı oluyorlar. Çünkü aile şirketlerinin yüksek risk alma yaklaşımları ortalamanın altında. Aile şirketleri mali konularda daha sıkı bir denetim sergilediği için kriz dönemlerinde, diğer kurumsal şirketlere göre daha güçlü oluyorlar ' değerlendirmesinde bulundu.

Bir aile şirketinin oluşumunu da özetleyen Sabine Raw, ' Öncelikle bir iş geliştirmek zorundasınız, bu süreç tıpkı kurumsal şirketlerdeki gibi gerçekleşiyor. Fakat aynı zamanda aile üyelerine ve aile üyeleri ile iş arasındaki dengeye de dikkat etmek zorunda kalıyorsunuz ' şeklinde konuştu.

Raw ayrıca, ' Aile şirketinin sahipleri işlerini düşünürken, önce müşterilerini ön planda tutuyor, ikinci olarak çalışanlarını... İşlerini geliştirmek için, müşterilerini dinleyerek en iyi hizmeti vermeye çalışıyorlar ' dedi.
Ödüle layık görülen Nadir Güllü, “Aile işletmelerinin temel prensibi, işletmenin devamlılığını sağlayan kişinin yapacağı fedakarlık çok önemli. Dedemizden babamıza, bize gelen bazı “s” kuralları vardır. Bu kuralları uygulayarak aşmaya çalışıyoruz. Bunlar nelerdir? Mesleğime saygı duyuyorum. Sevmek, sadakat, sorumluluk, sebat edip sabrediyorum. Sahipleniyorum. Savaşıyorum. Sürekliliği sağlıyorum. Sistemimi kurdum. Bir de gülümsemenin sermayesi olmaz” dedi.

İyi işler yapıldığında ekonomik krizlerden çok zarar görülemeyeceğini belirten Güllü, “Bizim Karaköy ' de Rum, Ermeni, Musevi birçok müşterimiz var. Yaptığımız ürün en alt kesimden en üst kesime hitap ediyor” şeklinde konuştu.

Yunanistan ' ın baklavaya sahip çıkmasını değerlendiren Nadir Güllü, “ Osmanlı İmparatorluğu ' ndan gelen bir üründür bu. Biliyorsunuz Mısır ' dan Avusturya ' ya kadar Osmanlı vardı. Saraydan atanan valiler yanlarında aşçılarını da berber götürüyorlardı. Şam, Halep, Selanik ' te her yerde baklava vardı. Yunanistan ' da da önceden bunu güzel yapan arkadaşlarımız vardı. Yunanistan ' da kesinlikle el sanatı baklava yapılmıyor. Karaköy ' den Yunanistan ' a her gün ay olarak 1 ton baklava gönderiyoruz. Demek ki ürün güzel yapanındır” dedi.

İmam Çağdaş firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Çağdaş, aile şirketlerinin uzun ömürlü olabilmesi için sevgi ve saygının şart olduğunu söyledi. Çağdaş, sınırda yaşanan sorunların sektöre de yansıdığını belirterek, “Güneydoğu ' yu çok etkiledi. Gaziantep ' e günlük çok ciddi rakamlarda 4-5 bin kişinin geldiği oluyordu. Bu da Gaziantep ' e büyük bir ivme kazandırıyordu. Arap turistlerin tamamı neredeyse kesildi” dedi. Baklavanın Türklere ait olduğunu belirten Burhan Çağdaş, “Biz Gaziantep Sanayi Odası olarak baklavanın tescilini Avrupa Birliği ' nden talepte bulunduk. Bu hafta içerisinde Avrupa Birliği resmi gazetesinde yayınlanacak. Ondan sonrada resmileşmiş olacak” şeklinde konuştu.
14 Nisan 2012 Cumartesi günü yayınlandı