Turgut Özal İçin Ne Dediler?

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 19. yıldönümünde Topkapı'daki mezarı başında anıldı. Törene katılanlar, Özal'ın demokratik, reformist ve halkçı özelliklerine vurgu yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Özal için, ' Türkiye Cumhuriyeti'nin dünya ile bütünleşmesinde ilk harcı koyan kişiydi. ' ifadesini kullandı. Eski Milletvekili Saffet Arıkan Bedük ise ' Milletin değer yargılarıyla örtüşen ve onu yaşayan bir insandı. ' dedi.
Avni Mutlu Başbakan Turgut Özal Serhat Bedük Erdoğan Bayraktar 


17 Nisan 1993 yılında hayatını kaybeden 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, mezarı başında devlet töreni ile anıldı. Törene Turgut Özal'ın eşi Semra Özal, oğulları Ahmet ve Efe Özal, torunları ve diğer aile üyelerinin yanı sıra; Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, eski Milletvekilleri Saffet Arıkan Bedük, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Başkanı Galip Demirel, sevenleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anıt mezara çelenk konulmasıyla başlayan törende, Turgut Özal için saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra, Türkiye genelinde Özal için okunan toplam 10 bin Hatmi Şerifin duası edildi.

Törenin ardından Özal ile ilgili görüşleri sorulan katılımcılar, Turgut Özal'ın en çok demokratik, yenilikçi ve halkla bütünleşen özeliklerine dikkat çekti. Hükumeti temsilen törene katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türk insanının Özal'ı unutmayacağını belirtti. Bayraktar, ' Türkiye Cumhuriyeti'nin dünya ile bütünleşmesinde, Türkiye'nin kalkınmasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin gözünün açılmasında en önemli harcı koyan insandır. Türk insanın özgüvenini artmasında, müteşebbis gücünün artmasında etkisi olan en önemli insandır. Türkiye'de çok partili demokratik sisteme geçilmesinden sonra, ahirete intikal eden çok önemli iki insan vardır. Bunlar rahmetli Adnan Menderes ve Turgut Özal'dır. Türk milleti bu insanları unutmayacaktır. Ruhu şad olsun. ' dedi.

Ankara eski Milletvekili Saffet Arıkan Bedük ise Özal'ın yıllar sonra dahi olsa bu millet tarafından hatırlanıyor ve anılıyor olmasının bir anlamı ve verdiği bir mesaj olduğunu kaydetti. Bedük, ' Özal bir halk insanıydı. Özal dindar bir cumhurbaşkanıydı. Özal milletin değer yargılarıyla örtüşen, onu yaşayan bir insandı. Ama Özal aynı zamanda reformist bir insandı. Dünyadaki değişimi ve gelişimi gören, onu kendi ülkesinde uygulamak isteyen bir insandı. Karizmatik bir devlet ve siyaset adamıydı. Bu özellikleriyle halkın gönlünde taht kurdu. ' şeklinde düşüncelerini açıkladı.

Babası ile ilgili görüşleri sorulan Ahmet Özal ise aradan 19 yıl geçmesine rağmen sanki bir yıl önce ölmüş gibi hissettiğini söyledi. Özal, ' Hala herkesin gönlünde, aklında ve herkesin konuşmalarında var. Milyonlarca insan hala unutmadı. Gittikçe daha da yoğunlaşacak gibi geliyor bana. Kendisi söylemişti 'yapmaya çalıştıklarımı daha sonra anlayacaklar' diye, hakikaten şimdi anlaşılıyor ' şeklinde konuştu.

Babasının ölümü ile ilgili soru işaretleri hatırlatılan Özal, ' Devlet Denetleme Kurumu ve savcılığın araştırmaları devam ediyor. Eminim bununla ilgili yakın zamanda açıklamalar yapılır. Raporlar çıkar, ama pek normal olmadığı açık, artık belli. 90'lı yıllar çok karanlık yıllar o yılların araştırılması lazım, araştırılıyor da. Sadece Özal ile ilgili değil birçok insanı ilgilendiren konular tekrar araştırılmalı. Ama yavaş yavaş ortaya çıkıyor. ' değerlendirmesinde bulundu.

Anma töreni boyunca Özal ailesinin yanında yer alan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de Özal döneminde siyaset yaptığı için kendisini şanslı bulduğunu belirtti. Özal'ın herkes tarafından çok sevildiğin ve takdir gördüğünü aktaran Sarıgül, ' Özal ile birlikte milletvekilliği yaptım. Fakat ben muhalefet milletvekiliydim. Muhalefet milletvekili olmama rağmen Sayın Özal'ı, Başbakan olarak çok sevdik, takdir ettik. ' Dedi. Turgut Özal ile ilgili bir pişmanlığını da ifade eden Sarıgül, ' O dönemde eleştirdiğimiz yanları da vardı. Ama şimdi baktığımızda eleştirilerimizde zaman zaman ölçüleri ve boyutları birazcık aşmışız. Ben Özal'ın öğretilerinin Türkiye'ye çok şey kattığını ve bundan sonra da çok şey katacağına inanıyorum ' dedi.

Turgut Özal'ı anma törenine katılan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniayz da Özal'ın kendi girdabında boğulmakta olan bir milleti ayağa kaldırdığını ifade etti. Özal'e en iyi o dönemin gençlerinin anladığını aktaran Yeniay, ' Biz o yılları çok iyi hatırlayan bir nesiliz. Zira 12 Eylül öncesi gençliğinin bir bölümünü yaşamış, geçirmiş ve gerçekten o acıların, Türkiye'nin girmiş olduğu girdap yıllarının gençleri olarak, Özal'ı çok daha iyi anlıyoruz. Çok daha iyi idrak ediyoruz ve eksikliğini çok daha fazlasıyla hissediyoruz. O yıllarda kapılarını dış dünyaya kapatmış kendi girdabı içinde boğulmak üzere olan bir millet bir nesil vardı. O güzel elleri ile o nesli, o milleti dünya ile ışıkla buluşturacak şekilde yukarıya çekti. Mekanı Cennet olsun. '

Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Başkanı Galip Demirel ise Turgut Özal'a zamanında muhalefet edenlerin bile bugün kendisini hasretle andığını ve aradığını belirtti. Demirel, Aradan 19 yıl geçmiş olmasına rağmen ölümü sırasında kendisin candan ve gönülden sevenler değil bugün onun iktidar zamanında ona muhalefet edenler bile onu hasretle arıyorlar. Vizyonuyla, düşüncesiyle başarısıyla, fikirleriyle milletimizin büyük bir çoğunluğu hep onu arıyor, onu anıyor. Çünkü rahmetlinin kendisine ait birtakım özellikleri vardı. Kendine ve fikirlerine güveni vardı. Milletine güveni vardı. Demokrasinin faziletine inanıyordu. Bu demokrasinin faziletinin halkla beraber yürütülebileceğine inanıyordu ' dedi.

Serhat Bedük Hakkında
Bedük, ilk albümü "Even Better"ı 2007 yılında Audiology Records'dan yayınlayarak dinleyicilerin beğenisine sundu. Müzikseverlere, Türk sanatçılardan duymaya alışık olmadıkları bir müzik türü ile tanıştırdı. İzleyenleri hayrete düşüren sahne performansı ile elektronik müziği canlı enstrümanlarla sahneye taşıyan Bedük, Türkiye'deki müzik piyasasına yepyeni bir açılım ve soluk getirerek popüler müziğinin lokomotif ismi olarak yerini aldı. 2008’de i...
devamı
17 Nisan 2012 Salı günü yayınlandı