Sağlık Bakanı Akdağ: Vatandaşa Bakmayan Hastaneyi Kapatırız

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, sosyal güvencesi olmayan acil hastalardan ücret alan ya da kabul etmeyen özel hastaneler ya da üniversite hastanelerine kapatma cezası dahil bir çok ağır cezai müeyyide uygulayacaklarını söyledi.
Recep Akdağ Güldal Akşit Sosyal Güvenlik Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Bakanı 


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, partisinin Kadın Kolları Kongresi'ne katılmak üzere beraberinde Güldal Akşit'le Erzurum'a geldi. Hava Limanı'nda basın açıklaması yapan Bakan Akdağ, özel hastanelerin acil vâkalarda vatandaşı geri çevirmemesini ya da ücret talep etmemesini istedi.

Acil vâkaları çeşitli mazeretlerle geri çeviren, ücret talep eden hastanelere ağır yaptırımlar uygulayacaklarını işaret eden Bakan Akdağ, ' Sayın Başbakanımızın genelgesiyle acil hizmete ihtiyaç duyan bütün hasta vatandaşlarımız bu hizmetlerini her hastaneden alacak. Mesela, bir vatandaşımız acil olarak hastalandı, Allah korusun kalp krizi, felç geçirdi. Ya da tansiyonu ileri derecede yükseldi, ağır sıvı kaybına maruz kaldı. Böyle bir hastamız Türkiye'nin neresinde hangi hastaneye götürülürse götürülsün; özel, üniversite ya da devlet hastanesi fark etmez. Hatta Sosyal Güvenlik Kurumu'yla anlaşma yapmamış hastane olması bile fark etmez, derhal kendisine müdahale edilecek ve ihtiyacı o hastanede giderilecek. 'Benim yeterli ekipmanım yok, uzman doktorum yok, o halde hastaneye almıyorum' demeye hiç bir hastanenin hakkı yoktur. Hasta hastaneye kabul edilir. Acil tedavisine başlanır. Eğer o hastanenin imkanı yoksa hastanenin kendisi 112 Sağlık Komuta Merkezi'ni arayıp oranın koordinasyonu ile hasta gerekirse başka hastaneye nakledilir. Hasta sokakta bırakılmaz. 'Benim hastanemden gitte nereye gidersen git' şeklinde bir hastaneden gönderilemez. Hastadan yada hasta yakınından para talep edilemez. Bu esaslara uymayanlar ve yanlış yapan hastaneleri Türkiye'de kapatma cezası dahil gerekli müeyyidelere tabi tutuyoruz. Vatandaşımız bunu yakından bilmelidir. Bazı özel hastaneler vatandaşa ilk müdahaleleri yaptıktan sonra bazı evraklar imzalatarak aslında vatandaşı hastaneye getiren sebep devam ettiği halde ilave para alma talebinde bulunuyorlar. Bu hukuki değildir hiçbir hastanenin buna hakkı yoktur. Örnek vereyim; kalp kiriz şüphesiyle gelen vatandaşın acil tedavisi bittikten sonra, yoğun bakımda devam eden tedavisi ya da çıktı sonra hasta odasındaki tedavisi, o acil kapsamındadır. Para talep edilmez. Ya da ameliyatla, kolu kırıldığı için, sonra komplikasyon çıktı, komplikasyon tedavisi de acil durum çerçevesindedir. ' dedi.

Bakan Akdağ, bu kararları net ifade eden bir genelgenin yarın Müsteşarı tarafından il valiliklerine gönderileceğine vurguladı.
Recep Akdağ Hakkında
Tıp Doktoru ve Öğretim Üyesi Prof. Dr.; Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Aynı fakültede çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında uzman oldu. Bir yıl süreyle Londra'da kan hastalıkları üzerine çalıştı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde Başhekim Yardımcılığı, Satınalma Komisyonu Başkanlığı ve Tıp Dergisi Editör Yardımcılığı görevlerini yürüttü. Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde Müdür Yardımcı...
devamı
2 Nisan 2012 Pazartesi günü yayınlandı