Mazlum Der : Andımız Kaldırılsın

İnsan Hakları ve Mazlumlarla Dayanışma Derneği (MAZLUM-DER) Diyarbakır Şubesi, okullarda okutulan ' Andımızın ' kaldırılması için basın açıklaması düzenledi.
Milli Eğitim Bakanı Almanya İnsan Hakları 4+4+4 Kemalizm 


Milli Eğitim Diyarbakır İl Müdürlüğü önünde toplanan MAZLUM-DER üyeleri, burada ' Andımızın ' kaldırılması için basın açıklaması düzenledi. Katılımcılar adına açıklamayı okuyan MAZLUM-DER Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay, Türk eğitim sisteminin, tek tipleştirici, ötekileştirici, otoriter ve milliyetçi bir sistem olduğunu söyledi. Milli eğitim süreci boyunca ferde milliyetçiliğin ve Kemalizm ' in tek doğru olduğu ve bireyin devlete karşı sorumlulukları öğretildiğini belirten Ay, bireyin, ailesinin kültürü, inancı, ideolojisi, düşünce yapısı ve yaşam tarzı hiçe sayılarak, resmi ideoloji ile yoğrulmuş bir müfredatla biçimlendirildiğini ifade etti. Çocuklara, okulun kapısından içeri adım atar atmaz yaptırılan andımız ritüelinin bütün sistemin çekirdeği sayılabilecek bir duruma tekabül ettiğini dile getiren Ay, “Nazi Almanya ' sının ilkokullarında okutulan andın korkunç bir benzeri olan andımız, herhangi bir pedagojik sürecin değil özetle dönemin Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip'in Mustafa Kemal'e yaranma çabalarının ürünüdür. Böyle bir metnin bugün hala bir eğitim sisteminin temelini oluşturması utanç vericidir. Çocuklarımızın her sabah askeri bir garnizona girer gibi sınıflara tek sıra halinde girmeleri, rahat, hazır ol komutları ile hizaya geçmeleri ve bir kutsal metin okur gibi bu andımız ritüeline maruz bırakılmaları pedagojik bir kıyımdır. Çocukların böyle tek tipleştirici bir uygulama ile derse başladıkları bir ortamda hangi eğitim sistemi uygulanırsa uygulansın, fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirilmesi mümkün değildir” dedi. Andın içerdiği kavramların çoğu, ilköğretimin başındaki çocuklar için anlamsız olduğunu aktaran Ay, şöyle konuştu:

“Bu da ant içme töreninin nasıl anlamsız ve dayatma olduğunun göstergesidir. Burada istenen, öğrencilerin küçük yaştan ant içmeye, törenlere, esas duruşa itaate alışmaları, devletin makbul vatandaşı kalıbına girmeleridir. MAZLUM-DER olarak öğrenci andının okutulması uygulamasının son bulması için dört yıldır çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Milli Eğitim Bakanları arasında öğrenci andı uygulamasının içine sinmediğini söyleyenler olmasına rağmen andımız hala okullara girişin ilk adımı olarak okutulmaktadır. İradi ve ihtiyari olmayan bir değişiklikle 4+4+4 eğitim sistemi kapsamında ilk dört sınıfta öğrenci andının okutulması zulmüne devam edildiğini bu vesileyle bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Eğitim sürecinde herhangi bir ideolojinin dayatılması yerine, bireyi insanlık onuruna bağlı doğal hak ve özgürlüklere sahip bir varlık olarak kabul eden bir eğitim anlayışının benimsenmesi gerekmektedir. Böyle bir eğitim sisteminin inşası okulların girişinde çocukların maruz bırakıldığı, tek tipleştirici ve farklılıkları yok sayan, ideolojik nitelik taşıyan öğrenci andının okutulması uygulamasının sona erdirilmesi ile başlamalıdır.”
18 Eylül 2012 Salı günü yayınlandı