Esed'in cezaevlerinde 'her gün falaka, her türlü cinsel taciz' var (2) - BAB

Esed'in cezaevlerinde "her gün falaka, her türlü cinsel taciz" var (2) - BAB - Esir takasında özgürlüklerine kavuşan Suriyeli kadınlardan detaylar - Takas edilerek özgürlüklerine kavuşan kadınlardan Fatma H. ile röportajBAB (AA) - Suriye'de, Beşşar Esed rejiminin cezaevlerinde 4 yıl yasa dışı tutulan, işkence gören, tecavüze uğrayan ve Türkmen Muntasır Billah Tümeni'nin girişimleriyle eser takası ile özgürlüklerine kavuşan kadınlar, yaşadıkları zulmü unutamıyor.Yaklaşık 4 yıl önce İdlib yakınlarındaki evinde rejim askerleri tarafından eşi ile gözaltına alınan ve 2 ay sorgulanan Fatma H. ise bu süreçte hayatının en zor günlerini yaşadığını dile getirdi.Eşiyle birlikte işkenceye maruz kaldığını, kollarından havaya asıldığını, eşinin gözleri önünde cinsel tacize uğradığını söyleyen Fatma H, "Eşim işkenceden kurtulmak için benim suçlu olduğumu ve rejime katılmak istediğini söyledi.

Onu bıraktılar ve askere aldılar. Bana da 2 ay işkence yaptılar." dedi.
- "Önce ıslatıyorlar, sonra elektrik veriyorlardı"Fatma H, daha sonra gönderildiği cezaevinde bir süre hücrede tutulduktan sonra koğuşa alındığını anlatarak, "4 yıl boyunca sürekli zulme uğradım. Bana işkence edenlere 'Sizin Allah'ınız yok mu?' diye yalvarıyordum, eğlenerek beni dövüyorlardı, sorguda elektrik ile işkence ettiler. Önce ıslatıyorlar, sonra elektrik veriyorlardı, ne suçum olduğunu bilmeden 4 yıl cezaevinde kaldım." ifadelerini kullandı.Yaşadığı günleri asla unutamayacağını vurgulayan Fatma H, "Cezaevinde 14 yaşından 70 yaşına kadar kadınlar vardı. Çok kötü günler geçirdik, hala binlerce kadın cezaevinde. Geceleri uyuyamıyorum, kimseye bir şey anlatamıyorum, hayatta olduğuma inanamıyorum." şeklinde konuştu.
Kendisiyle birlikte özgürlüğe kavuşan kadınların çok daha kötü şeyler yaşadığını söyleyen Fatma H, sesini herkesin duymasını istedi. - "Kadınların yaşadıkları insanlık suçu"Türkmen Muntasır Billah Tümeni 1'inci Tugay Komutanı Muhammet Paşa ise Esed rejiminin askerleri tarafından cezaevlerine gönderilen, işkence gören, tecavüze uğrayan kadınların yaşadıklarının insanlık suçu olduğunu söyledi.

Esed rejiminin sonunun geldiğini savunan Paşa, çok sayıda kadının halen cezaevlerinde bulunduğunu, bu kadınların da özgürlüğüne kavuşması için mücadelelerinin devam ettiğini belirtti.
- "Gözaltı merkezlerinde en az 8 bin 633 kadın tutuluyor"Suriye İnsan Hakları Ağı'nın (SNHR) kayıt altına alınan tutuklamalardan derlediği bilgilere göre, çatışan taraflara ait gözaltı merkezlerinde en az 8 bin 633 kadın tutuluyor.Bunlardan en az 7 bin 9'u Esed rejimine ait cezaevlerinde yargılanmaksızın alıkonuluyor.SNHR verileri, rejim güçlerinin, gözaltı merkezlerindeki en az 864 kadına ve 18 yaş altındaki en az 432 kız çocuğuna yönelik 7 bin 699 tecavüz vakasına karıştığını bildiriyor. Ancak gerçekte tutuklu ve tecavüz edilen kadın sayısının, bu rakamların çok üzerinde olduğu öngörülüyor.
Özgürlük İnsanlık Suçu Cinsel Taciz Kadın Cezaevi Kız Çocuğu 

8 Mart 2018 Perşembe günü yayınlandı