Bakan Arslan:“Sağlıktan endüstriye, güvenlikten afet ve acil durum haberleşmesine kadar bir çok sektörde hizmetleri eriştirme şansı yakalayacağız'
İmza Töreni Baz İstasyonu Teknoloji İspanya Yapay Zeka
-İmzaların atılması
( BARSELONA ) Bakan Arslan:“Sağlıktan endüstriye, güvenlikten afet ve acil durum haberleşmesine kadar bir çok sektörde hizmetleri eriştirme şansı yakalayacağız" BARSELONA
- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Sağlıktan endüstriye, güvenlikten afet ve acil durum haberleşmesine kadar bir çok sektörde hizmetleri eriştirme şansı yakalayacağız" dedi.
Bakan Arslan, İspanya'nın Barcelona şehrinde düzenlenen GSMA Mobile World Congress 2018'de gerçekleştirilen Haberleşme Genel Müdürlüğü ile Open Networking Foundation (ONF) arasındaki protokol imza törenine katıldı.
GSMA Dünya Mobil Kongresi’nde, Türkiye açısından büyük faydalar sağlayacağına inandıkları bir projenin ilk adımını atmak üzere bir araya gelindiğini belirten Arslan, ülkelerin vatandaşlarına sundukları hizmet alanlarında haberleşme altyapılarını yoğun kullandıklarını, altyapı yatırımlarına hızlı bir şekilde devam edildiğini söyledi.
Arslan, bugüne kadar yaklaşık 4 bin yerleşim yerine sabit ve mobil genişbant ile ses hizmetini götürdüklerini, önümüzdeki 3 yılda da benzer durumdaki 3 bin yere daha bu hizmetleri götüreceklerini söyledi.
Arslan, "Mutabakat Bildirisi ile yeni nesil teknolojilerin, Evrensel Hizmet kapsamında kurduğumuz mobil haberleşme altyapılarında yerli ve milli katkıları da kapsayacak şekilde geliştirilmesini hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Arslan, dünyada bu teknolojileri ilk kez sahada test ederek, geliştiren öncü ülkelerden biri olunacağını ifade etti.
Arslan, "Bu çalışmada, ONF tarafından açık kaynaklı, Şebeke Fonksiyonu Sanallaştırma ve Yazılım Tanımlı Şebeke Teknolojileri kullanılarak geliştirilen bir ürünü test etmiş olacağız" dedi.
Türkiye'de test edilecek bu teknolojiyle şebeke yönetim ve merkezi işletim kısmının (M-CORD) geliştirilmesi, baz istasyonu kaynaklarının gerçek zamanlı programlanabilir şekilde yönetilmesi (ProgRAN) alanlarında 5G'ye yönelik çalışmalar yapılacağını vurgulayan Arslan, bu amaçla yapılacak testlerde, 5G altyapısının da temelini oluşturacak M-CORD ve ProgRAN teknolojilerinin birlikte test edileceğini söyledi.
Arslan, 5G'nin altyapısını oluşturan bu teknolojilerin, yapay zekanın da kullanıldığı uygulamalarla desteklendiğinde insan ve toplum yaşamına yönelik yenilikçi, gelişmiş ve kaliteli hizmet sunmanın mümkün hale geleceğini bildirdi. Türkiye'de ilk testleri yapılacak M-CORD ve ProgRAN teknolojilerini de kapsayacak 5G ile binlerce kilometre uzaktan dahi hassas ameliyatların ve endüstriyel üretim uygulamalarının geliştirilmesinin önünün açılacağını dile getiren Arslan, "Yapılacak saha çalışması ve 5G yeteneklerini keşfetmek için açık kaynaklı proje ürünlerinin test edilmesinde Bakanlık olarak etkin işbirliği sağlamayı planlıyoruz" diye konuştu.
Daha sonra Bakan Arslan şahitliğinde Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç ile ONF İcra Direktörü Guru Parulkar tarafından Mutabakat Zaptı imzalandı. (MA-AŞ-D)
28 Şubat 2018 Çarşamba günü yayınlandı