Zafer Çağlayan: Malkoçoğlu Gibi Oldum

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Denizli İhracatçılar Birliği'nin (DENİB) düzenlediği İhracatın Yıldızları 2011 ödül töreninde kendisine hediye edilen kılıcı göstererek 'Malkoçoğlu gibi oldum' diyerek herkesi kahkaya boğdu.
Abdülkadir Demir Türkiye İhracatçılar Meclisi Zafer Çağlayan İhracat Mehmet Büyükekşi 


Karahayıt Colossae Otel'de düzenlenen ödül törenine, Bakan Zafer Çağlayan'ın yanı sıra, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel ve Bilal Uçar, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, sivil toplum örgütü temsilcileri ve işadamları katıldı. DENİB Başkanı Süleyman Kocasert'in açılış konuşmasının ardından konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ' Bizim atalarımıza borcumuz var. Bugünü bize hediye eden Atatürk olmak üzere, şehitlerimize ve atalarımıza minnet borcumuz var. Bunun ne anlama geldiğini en iyi bilen illerden birisi de Denizli. 2023 bu yüzden bizim için çok önemli. O günlerde topla tüfekle yapılan mücadeleyi, üretimle, yatırımla, istihdamla, ihracatla yapan bir ülke haline geldik. Bizim gördüklerimizi çocuklarımız torunlarımız görmesin istiyoruz. İnşallah bu amaca ulaşma noktasında millet olarak birbirimize kenetlenmiş durumdayız. Otomobilimizi uçağımızı, helikopterimizi de yapacağız ' dedi. 10 yıl önce bunu söyleyenlere deli gözüyle bakıldığını belirten Bakan Çağlayan, ' Ama Türkiye bugün bunu başardı. Daha önce polis köpekleriyle aranarak girdiğimiz yerlerde bugün şanlı bayrağımızın olduğu rozetlerimizle şerefimizle giriyoruz. Bunu görüyoruz ve yaşıyoruz. Bu konuda Türkiye'nin büyümesinnde gelişmesinde yatırımında üretiminde ve istihdamında ihracatı kendimize hedef olarak koyduk. Sadece ihracatı değil, aynı zamanda bir hizmet ihracatçısı olduk. 40 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirdik geçen yıl. 20 milyar dolar hizmet ithalatı yaptık. 20 milyar dolar fazla verdik ' dedi. Turizm sektöründe dünyanın 6.büyük turizm ülkesi olduklarını belirten Çağlayan, ' 31.5 milyon turist geldi geçen yıl. Cumhuriyet tarihimizin en yüksek turizm gelirini elde ettik. Türkiye gelişen ekonomisi, ekonomik ve siyasi istikrarı ve her geçen gün zenginleşen yapısıyla bunu daha da ileriye götürecektir. Bugün Türkiye Çin'den sonra dünya ikincisi. Biz dünya şampiyonlar liginde oynuyoruz. İnsanımıza güven geldi. Sporda önemli başarılara imza atıyoruz. Bunlar kendimize duyduğumuz güvenden kaynaklanıyor. Geçmişte ekonomik sorunlarla uğraşmaktan bunları başaramadı. 2023'te 500 milyar dolar mal ihracatı yapıyoruz. Bugün dünya ihracatından binde 7 pay alıyoruz. Hedefe ulaşabilmemiz için bugünkü ihracatı ikiye katlamamız lazım ' dedi.

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşvik yasasını yaptıklarını belirten Bakan Zafer Çağlayan ' Yeni teşvik sistemiyle Denizli Türkiye'nin en fazla parlayan yıldızı olacak. Yeni yatırımlar alacak işadamları. Şimdi Türkiye bir taraftan teşvik sistemiyle büyürken, dünyanın en önemli ülkesi olmaya devam edecek. Avrupa'nın ortalama yaşı 45, Türkiye'nin 29. Allah'a şükürler olsun. Genç nüfusumuz çok önemli. Bu nüfus bizim için büyük avantaj olacak. Önümüzdeki 10 yılda Avrupa'da 1 milyon 600 bin şirket, işi devredeceği çocuğu olmadığı için kapanacak. Ama biz çocuklarımıza devretmeye başladık. Türk firmaları birer birer Avrupalı firmaları satın almaya başladı. Bizim istediğimiz Türkiye buydu. Dünyada ihracat yapmadığımız ülke yok. 20 binden fazla ürün satıyoruz. İhracat sistemimizi geride bırakmak zorundayız. Eski sistemi bırakmalıyız. Bundan sonra yaptığımız ürünleri artık yüksek katma değerli ve teknoloji katarak üreteceğiz. Kamu ve özel birlikte bu hedefleri gerçekleştireceğiz ' dedi.

'MALKOÇOĞLU GİBİ OLDUM'

Türkiye'nin eskisi gibi borç almadığı için emir de almadığını belirten Çağlayan, ' Şimdi bu durumda fazi lobisi tekrar gözünü Türkiye dikerek Türkiye'nin hak etmediği bir şekilde bir puanla karşı karşıya bırarak yeniden Türkiyeyi riskli ülke haline getirmeyi faizleri yükseltmeyi amaçlıyor. Hevesi kursağında kalacak. Artık o dönemleri geride bıraktık. Türkiye'nin yeni idealleri var. 10 yıl önce 10 dakika sonra ne olacağını bilmeyen Türkiye, şimdi 10 yıl sonrasının planlarını yapıyor. Artık belli bir hedefi olan Türkiye var. 2023'te dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasına girmeyi istiyoruz. 2023'te şuanda 135 milyar dolar olan ihracatımızı 500 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bundan 10 yıl önce sadece 3 bin 500 dolar olan kişi başına milli gelirimizi bugün gelmiş olduğumuz 10 bin 444 doları da yeterli bulmayıp 25 bin dolarn seviyesine çıkartmak istiyoruz. Yapar mıyız? Bal gibi yaparız ' diye konuştu. Konuşmaların ardından 2011 yılında en fazla ihracat yapanlara ödülleri Bakan Zafer Çağlayan tarafından verildi. Ödül töreninin ardından Denizli Valisi Abdülkadir Demir, DENİB Başkanı Süleyman Kocasert ve diğer protokol üyeleri, Bakan Zafer Çağlayan'a Yatağan Palası ve Kılıcı hediye etti. Kılıcı eline alan Çağlayan 'Malkoçoğlu gibi oldum' diyerek herkesi güldürdü. Daha sonra kılıçla poz veren Çağlayan kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Türkiye ile ilgili verdiği kararla ilgili de 'Standard & Poor's bu fotoğrafı görseydi daha önce kesin böyle bir yanlış yapmazdı' diyerek törene katılanları güldürdü.
10 Mayıs 2012 Perşembe günü yayınlandı