Taner Yıldız'ın Kerkük- Yumurtalık Petrol Hattı Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı ' nın daha fazla kapasiteyle çalışmasını beklediklerini belirterek, “Eğer o boru hattı yetmezse oturup petrolle alakalı tekrar konuşuruz” dedi.
Yumurtalık Petrol Boru Hattı Petrol Boru Hattı Kerkük Tüyap Taner Yıldız 


Bakan Taner Yıldız, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi ' nde gerçekleştirilen Petroleum İstanbul ve Automechanika İstanbul fuarlarının açılışını gerçekleştirdi. Yıldız, açılışın ardından basın mensuplarının Kerkük- Yumurtalık Petrol Boru Hattı ile ilgili sorularını yanıtladı. Sürecin Irak açısından önemli olduğunu belirten Bakan Yıldız, “Gerek genel enerjinin, gerekse diğer bütün orada özel hukuki hükümlerle tabi olarak çalışan ve ticari sözleşme yapan ister kamu, ister özel şirketlerin yaptığı bütün çalışmalar, çıkardığı bütün petrol ve doğalgaz Irak ' ın normalleşmesiyle alakalı önemli bir adımdır. Biz şuanda Kerkük- Yumurtalık Ham Petrol Hattı ' nda 70 ton kapasiteli olan bu boru hattının henüz tam kapasiteyle çalışmadığını biliyoruz. Geçecek çok petrol var. Bizim taşıyabileceğimiz çok fazla kapasite var. Her artı taşınan kapasitenin, her artı miktarın dediğim gibi Irak ' ın normalleşmesi için kullanacak ve Irak halkının tamamına kullanılacak bir gelir kalemidir. Bu açıdan Türkiye bu yapıyı desteklemektedir” dedi.

“Biz 15 yıllığına daha uzattığımız Kerkük Yumurtalık Ham Boru Hattı ' nın daha fazla kapasiteyle çalışmasını bekliyoruz” diyen Bakan Taner Yıldız, sürece pozitif baktıklarını belirterek, şunları söyledi; “Eğer o boru hattı yetmezse tabi oturup petrolle alakalı tekrar konuşuruz. Merkezi Irak Hükümetinden sayın meslektaşımın Basra ' dan kuzeye gelen, Basra petrollerini de Türkiye üzerinden taşıyabilecek projeye sıcak baktığımı söyledim. Bu bin 200 kilometrelik hattın yapımında, işletmesinde ortak olarak bulunabileceğimizi ya da tamamen yapabileceğimizi de söyledim. Biz bu tür projelere açığız. Önemli olan Irak ' ın bütünlüğünü gerek toprak, gerekse bütün vatandaşlarıyla beraber gelir bütünlüğünü Türkiye ' nin koyabileceği artı katkılardır. Bu açıdan pozitif tutumumuz devam edecektir.”
11 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı